Samen met alle inwoners gaan we aan de slag om Geldrop-Mierlo in de toekomst aardgasvrij te maken. Dit betekent op den duur onder andere:

  • dat u dan niet meer kookt op aardgas, maar bijvoorbeeld op een elektrische inductiekookplaat. U kunt uw gasoven, gasfornuis of –kookplaat en sommige pannen dus niet meer gebruiken. 
  • dat u uw cv-ketel op gas niet meer kunt gebruiken. Uw huis of pand wordt op een andere manier verwarmd, net als het warme water voor de douche en kraan.
  • dat u uw huis of pand (meestal) eerst beter moet isoleren, voordat u kunt overstappen op een andere energiebron. Daar kunt u nu al mee beginnen. Kleine aanpassingen zorgen al voor minder tocht, meer warmte en een lagere gasrekening.
  • dat er aanpassingen nodig zijn om uw huis anders te kunnen verwarmen en te kunnen koken zonder aardgas. Denk aan isolatie, ventilatie en apparatuur voor koken en verwarmen (zoals een inductiekookplaat, andere radiatoren, vloer- of wandverwarming, warmtepomp of infraroodpanelen).
  • dat het verstandig is om u nu al bij (ver)bouwplannen of aankoop van een keuken of cv-ketel te laten adviseren over isolatie en oplossingen zonder aardgas. Zo bent u voorbereid op de toekomst en maakt u geen dubbele kosten.

Waarom aardgasvrij?

Op dit moment gebruiken bijna alle woningen en andere gebouwen in Nederland aardgas voor het verwarmen van ruimten. Dit leidt tot een flinke CO2-uitstoot en dat zorgt weer voor een stijging van de temperatuur op de aarde. Dit heeft grote gevolgen. Denk bijvoorbeeld aan extremer weer, meer hitte en wateroverlast. Daarom is wereldwijd afgesproken om de CO2-uitstoot te verminderen. Landelijk zijn de afspraken vertaald in het Nationaal Klimaatakkoord.  Hierin is afgesproken dat gemeenten hiervoor plannen maken. Ook voor warmte. Overstappen op bijvoorbeeld stadswarmte, zonne-energie of windenergie vermindert de CO2-uitstoot.

Wat is de Transitievisie Warmte?

Bekijk de video voor een korte uitleg over de Transitievisie Warmte.

Is deelname vrijwillig?

Op dit moment kunt u vrijwillig deelnemen door mee te praten en uw huis voor te bereiden op aardgasvrij wonen. De overheid mag het gas van bestaande woningen niet zomaar afsluiten. Dit gaat in de toekomst veranderen. Over een aantal jaren kan de gemeenteraad besluiten om - als er sprake is van een goed alternatief - een wijk van het gas af te sluiten. Nu meewerken kan daarom aantrekkelijk zijn. Op dit moment kunt u invloed hebben op de keuze en het tempo waarin het hele proces in uw buurt verloopt.