Aardgasvrij: wat u zelf kunt doen
Dit kunt u nu al doen!
Er zijn maatregelen die u nu al kunt treffen om straks voorbereid te zijn, zoals isoleren. Huurders kunnen bij hun woningcorporatie of verhuurder navragen wat de plannen zijn. Uitleg en een stappenplan naar een aardgasvrije woning vindt u op de website van Milieu Centraal.
Hoe bespaart u energie?
Een belangrijke maatregel die u nu al zelf kunt nemen is het isoleren van uw woning. Hiermee bespaart u energie. Dit scheelt in uw energiekosten en is goed voor het klimaat. Makkelijk energie besparen in uw woning doet u met allerlei gedragstips en kleine isolatieklusjes.
Door de vloeren, muren en daken in uw huis te isoleren en isolerend glas in de ramen, bespaart u veel energie. En het verhoogt de waarde van uw huis.
Tips om energie te besparen:
- Gebruik een klokthermostaat voor uw verwarming, zodat u alleen verwarmt als u thuis (en wakker) bent. Verwarm alleen de kamers waar u veel bent.
- Haal stekkers uit het stopcontact als u de apparaten niet gebruikt.
- Gebruik led-lampen.
- Vervang de douchekop voor een waterbesparende. Douche maximaal 5 minuten.
- Sluit ’s avonds de gordijnen en hou kamerdeuren dicht.
- Kook met deksel op de pan.
- Koop energiezuinige apparaten.
- Bekijk ook het e-book ‘50 besparingstips van het Regionaal Energieloket’(externe link) om makkelijk energie te besparen
- Isoleer uw woning.
Eenvoudige tips om zelf te isoleren:
Het is altijd goed om uw woning of pand te isoleren. En als u in de toekomst over moet stappen op een andere warmtebron dan aardgas, is goede isolatie echt nodig. Isoleren verdient zich meestal in een paar jaar terug. Het maakt uw huis warm en comfortabel. Isoleren is meestal niet heel ingrijpend waardoor overlast beperkt blijft.
U kunt de isolatiewaarde van uw huis ook zien aan het energielabel. Dit label heeft u nodig als u een woning verkoopt of verhuurt. Meer hierover leest u op de website van www.milieucentraal.nl. U kunt ook zelf aan de slag met materiaal van de bouwmarkt (ook in een huurhuis). U kunt nog tot en met 31 maart 2021 gebruik maken van de Regeling Reductie Energiegebruik (RRE). Hiervoor werkt de gemeente samen met Winst uit je Woning. Deze regeling is bedoeld om tot een bedrag van €70,- gratis kleine energiebesparende producten in huis te halen. Ga voor meer informatie naar: www.winstuitjewoning.nl(externe link).
Maak kieren rond ramen en deuren dicht met tochtstrips:
- Plak radiatorfolie achter uw verwarming.
- Plak isolerende glasfolie op uw enkel- of dubbelglasramen. En koop isolerende gordijnen.
- Plaats een tochtborstel in de brievenbus.
- Pak vrij liggende verwarmingsbuizen (cv-leidingen) in onverwarmde kamers in met buisisolatie. Buizen voor (warm) drinkwater moet u juist niet isoleren (om de legionellabacterie te voorkomen).
- Gaat u verbouwen of iets opknappen in huis? Bekijk de mogelijkheden van betere isolatie. Om energie te besparen, kunt u het beste kiezen voor een hoge isolatiewaarde. Woont u in een huurhuis, overleg dan eerst met uw verhuurder.
- Kijk voor informatie over uitgebreidere woningisolatie, bijvoorbeeld van muren, vloeren en ramen op www.milieucentraal.nl/energie-besparen/isoleren-en-besparen/(externe link)
Uw eigen energie duurzaam opwekken (zonnepanelen)
U kunt alvast beginnen met uw eigen stroom duurzaam op te wekken met zonnepanelen. Er is een regionaal zonnepanelenproject waaraan gemeente Geldrop-Mierlo deelneemt: De Groene Zone. Hier kunt u via een lening zonnepanelen aanschaffen tegen een lage rente van 1,35%. Ga voor meer informatie naar: www.geldrop-mierlo.nl/schaf-goedkoop-zonnepanelen-aan of rechtstreeks naar De Groene Zone via www.degroenezone.nl(externe link).
Gaat u verbouwen of verhuizen?
Gaat u verbouwen of iets opknappen in huis? Of laat u een nieuw pand bouwen? Dan is dit een goed moment om na te denken over de mogelijkheden van isoleren en aardgasvrij verwarmen en koken. Vraag ook advies aan uw architect, aannemer, installatiebedrijf of energieadviseur. Zo bent u voorbereid op de toekomst en heeft u geen dubbele kosten.
Wat kan ik doen?
- Laat u de kozijnen schilderen? Dit is een goed moment om het glas in de ramen te vervangen door dubbel- of (beter nog) tripleglas.
- Legt u nieuwe verwarming aan? Denk dan aan lage temperatuurverwarming zoals vloer- wand- of plafondverwarming. Of speciale radiatoren die ook bij een lage warmteaanvoertemperatuur goed verwarmen.
- Zolder uitbreiden of een aanbouw? Kies voor hoge isolatie in ramen, dak, vloer en muren.
- Het is goed mogelijk om een nieuwe woning of pand aardgasvrij of zelfs energieneutraal te laten bouwen. Zoek een architect en aannemer met kennis en ervaring om u hierover te informeren.
- Koop energiezuinige apparaten en LED-lampen.
- Check uw ventilatie. Isolatie kan de vochthuishouding in uw huis beïnvloeden. Om vochtproblemen te voorkomen, moet u goed ventileren.
- Kies in een nieuwe badkamer voor waterbesparend sanitair, een waterbesparende douchekop en warmteterugwinning uit het douchewater.
- Kijk op www.milieucentraal.nl/energie-besparen/isoleren-en-besparen/(externe link) voor tips en uitgebreide informatie over isoleren en energie besparen.
Gaat u uw keuken of CV-ketel vervangen?
Een keuken gaat meestal zo’n 15 tot 20 jaar mee, een cv-ketel 12 jaar. Heeft u plannen om uw keuken, uw gasfornuis of cv-ketel te vervangen? Denk dan na over aardgasvrije oplossingen en elektrisch koken op een inductieplaat.
Wat kan ik doen?
- Als u toe bent aan een nieuwe cv-ketel dan kunt u nu al een andere keuze maken. Denk aan een hybride warmtepomp, die zowel op aardgas als elektriciteit werkt. Ook kunt u bijvoorbeeld een cv-ketel huren. Dan zit u minder lang vast aan uw keuze. Meer informatie over het verduurzamen van de verwarmingsinstallatie vindt u hier: www.milieucentraal.nl/energie-besparen(externe link)/energiezuinig-huis/energiezuinig-verwarmen-en-warm-water/ . Is uw CV-ketel kapot en weet u niet welke u nu moet aanschaffen? Kijk dan hier: www.advies-op-maat.milieucentraal.nl/aom/CV-ketel_vervangen(externe link) Laat u adviseren of een aardgasvrij alternatief voor een cv-ketel mogelijk en verstandig is in uw situatie.
- Laat in de meterkast een aparte groep en een elektriciteitsleiding naar de keuken aanleggen. Zo kunt u (later) makkelijk overstappen op elektrisch koken.
- Koop geen nieuwe gaskookplaat of –oven, maar een elektrische oven en een inductiekookplaat. Dat is veilig en het meest energiezuinig.Kijk op: www.milieucentraal.nl/ energie-besparen/apparaten-in-huis/inductie-kookplaat.
- Leg vloer- en/of wandverwarming aan in de nieuwe keuken.
- Kijk bij een ingrijpende renovatie van de keuken naar de mogelijkheden van dak-, raam-, muur- en vloerisolatie.
- Het schilderen van de kozijnen kan een goed moment zijn om het keukenraam te vervangen door goed geïsoleerd glas.
- Koop een energiezuinige koelkast en vaatwasser en LED-lampen.
Samen met buurtgenoten aan de slag
Wilt u zelf al aan de slag met een aardgasvrije straat of buurt? Of wilt u samen beginnen met isoleren, om voordeliger uit te zijn? Ga in gesprek met uw buren en buurtgenoten. Kom meer te weten over wat mogelijk is. Bent u een groep buurtbewoners die samen aan de slag wil? Mail uw plannen aan de gemeente: samenduurzaam@geldrop-mierlo.nl. Wij denken graag verder met u mee.
Zijn er leningen of subsidies?
Er zijn verschillende leningen en subsidies die mogelijk interessant voor u kunnen zijn. Ga hiervoor naar: Subsidies en financieringsmogelijkheden | Geldrop Mierlo.
Een monumentaal pand isoleren
Ook als u eigenaar bent van een monumentaal pand is besparen op de energiekosten heel goed mogelijk. Energiebesparende maatregelen in een monumentaal pand vragen wel om maatwerk. Het is bewezen dat uw wooncomfort kan worden verhoogd met behoud van de monumentale elementen. Eigenaren van monumentale panden kunnen een duurzaamheidsadvies speciaal voor deze bijzondere bouwwerken laten uitvoeren door een duurzame monumenten (DuMo) adviseur. U kunt via het Restauratiefonds een deel van de kosten van zo’n advies vergoed krijgen.
De voordelen van het duurzaamheidsadvies zijn:
- Tegemoetkoming in de kosten.
- Een rapport met duidelijke maatregelen, waarmee u op het energieverbruik en energiekosten gaat besparen.
- Zorgvuldige afweging tussen historische waarden, wooncomfort en energiebesparende maatregelen.
- Inzicht in de te nemen maatregelen voor uw situatie: bijvoorbeeld isolatiemogelijkheden, installatie voor warmteterugwinning, zonnepanelen (zie maatregelenlijst Duurzame Monumenten-Lening).
- Inzicht in de mogelijkheden (wat kan wel/niet) en wat is (naar verwachting) vergunningplichtig.
Meer informatie over het advies en het verduurzamen van monumenten vindt u bij het Restauratiefonds(externe link).
Verdere inspiratie voor het verduurzamen van monumenten en historische panden kunt u opdoen via de Groene Menukaart(externe link). Uitgebreidere technische informatie vindt u via Verduurzamingsrichtlijnen voor monumenten(externe link).

Meer informatie of advies
'Hier verwarmt' is een landelijke partij die bewoners, gemeenten en bedrijven ondersteunt met de overgang naar aardgasvrij. Op www.hierverwarmt.nl(externe link) vindt u onder andere informatie over alternatieven voor aardgas, wat u kunt doen als u lid bent van een VvE en een lijst met veel gestelde vragen.
Wilt u (gratis) advies voor het slim besparen van energie? Het EnergieHuis Slim Wonen is een onafhankelijk Serviceloket voor en door bewoners van gemeenten in deze regio. Ook de gemeente Geldrop-Mierlo is hierbij aangesloten. De deskundige vrijwilligers helpen u met informatie, en denken met u mee als u aan de slag wilt met uw woning. Bij het Energiehuis Slim Wonen kunt u een afspraak maken voor een gratis persoonlijk gesprek over subsidies, duurzaam wonen en/of het voorbereiden van uw huis op wonen zonder aardgas. Kijk op Energiehuisslimwonen.nl(externe link) voor meer informatie.