Gemeente Geldrop-Mierlo
Postbus 10101
5660GA
T: 14 040
E: gemeente@geldrop-mierlo.nl

Houd de jaarwisseling ook dit jaar veilig en gezellig!

Publicatie 5 december 2017 Hieronder leest u hoe u de jaarwisseling feestelijk, maar vooral ook veilig en prettig kunt laten verlopen. Wanneer mag u vuurwerk afsteken? Vuurwerk mag alleen...

Zoekresultaten

Wordt geladen...

Houd de jaarwisseling ook dit jaar veilig en gezellig!

Publicatie 5 december 2017

Hieronder leest u hoe u de jaarwisseling feestelijk, maar vooral ook veilig en prettig kunt laten verlopen.

Wanneer mag u vuurwerk afsteken?

Vuurwerk mag alleen nog worden afgestoken tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 2.00 uur. U kunt een boete krijgen als u vuurwerk afsteekt buiten de toegestane tijden. 

Waar mag u vuurwerk afsteken?

De laatste jaren is er discussie of vuurwerk afsteken verboden moet worden. Daar is niet voor gekozen, omdat het een traditie is. In Geldrop en Mierlo heeft de gemeente er ook dit jaar (nog) niet voor gekozen om vuurwerkvrije zones aan te wijzen.

Wie mag vuurwerk afsteken?

De minimumleeftijd (12, 16 of 18 jaar) hangt af van het soort vuurwerk. Op de verpakking van vuurwerk staat welke leeftijd u moet hebben om het te mogen afsteken. 

Wat is illegaal vuurwerk?

In ons land zijn er strenge veiligheidseisen aan het consumentenvuurwerk. Al het andere vuurwerk is illegaal. Illegaal vuurwerk voldoet niet aan de Nederlandse wetgeving, bevat vaak teveel kruit en veroorzaakt te harde knallen. Denk aan strijkers en lawinepijlen. Dit jaar is ook de verkoop van babypijltjes en Romeinse kaarsen aan particulieren verboden. Denk aan uw eigen veiligheid en die van uw omgeving: koop alleen legaal vuurwerk!

Waar en wanneer kunt u vuurwerk kopen?

In onze gemeente hebben 2 bedrijven een vergunning voor de verkoop van consumentenvuurwerk. Zij mogen op donderdag 28, vrijdag 29 en zaterdag 30 december vuurwerk verkopen aan personen van 16 jaar of ouder. Per persoon mag maximaal 10 kilo vuurwerk worden gekocht. Let op: omdat 31 december een zondag is, mogen winkeliers op deze datum wettelijk gezien geen vuurwerk verkopen.

Hoe steekt u vuurwerk veilig af?

Steekt u tijdens de jaarwisseling vuurwerk af? Of gaat u hier buiten naar kijken? Bescherm uw ogen met een vuurwerkbril. Als u vuurwerk afsteekt volgens de gebruiksaanwijzing heeft u weinig kans op ongelukken. Kijk voor meer tips op de website van Vuurwerk veilig.