Gemeente Geldrop-Mierlo
Postbus 10101
5660GA
T: 14 040
E: gemeente@geldrop-mierlo.nl

Uitheemse planten en dieren bedreigen natuur en mens

Publicatie 12 juni 2018 In de Week van de Invasieve Exoten (13-20 juni) vragen natuurorganisaties aandacht voor de onwenselijke verspreiding van dieren en planten die niet in Nederland...

Zoekresultaten

Wordt geladen...

Uitheemse planten en dieren bedreigen natuur en mens

Publicatie 12 juni 2018

In de Week van de Invasieve Exoten (13-20 juni) vragen natuurorganisaties aandacht voor de onwenselijke verspreiding van dieren en planten die niet in Nederland thuishoren. Exoten kunnen schadelijk zijn voor de natuur, economie en gezondheid.

Waar gaat het om?

Exoten zijn planten en dieren die (met opzet) door mensen in een nieuw gebied terechtkomen. Een “invasieve exoot” is een soort dat zich extreem vermeerdert en een bedreiging vormt voor inheemse (in Nederland voorkomende) soorten. Voorbeelden zijn: de Japanse duizendknoop, de muskusrat, nijlgans en zelfs de gevaarlijke tijgermug. Het is belangrijk om de exoten zoveel mogelijk te voorkomen, de aanwezigheid van soorten in de gaten te houden en maatregelen te nemen om ze te verwijderen als dat nodig is.

Hoe kunt u helpen?

Tentoonstelling

Het IVN Geldrop besteedt in de expositie over de Kleine Dommel ook aandacht aan (invasieve) exoten. De tentoonstelling in natuurinformatiecentrum De Paardestal in het kasteelpark is op zondagen open van 14.00-17.00 uur.