De gemeente Geldrop-Mierlo heeft een ontwerp-omgevingsvisie gemaakt. Deze ontwerpvisie is voor iedereen te bekijken.

Waarom een omgevingsvisie?

Naar verwachting treedt op 1 januari 2024 de Omgevingswet in werking. De Omgevingswet voegt 26 wetten in het ruimtelijke / fysieke domein samen tot één wet. Alle regels over de fysieke leefomgeving vallen dan onder één wet. Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet doen ook enkele nieuwe  beleidsinstrumenten hun intrede zoals de omgevingsvisie (dit is de opvolger van de structuurvisie) en het omgevingsplan (de opvolger van het bestemmingsplan), beide met een verbreding tot alle aspecten van de fysieke leefomgeving. Het opstellen van een omgevingsvisie is een verplichting voor elke overheid in het kader van de Omgevingswet.

Omgevingsvisie

Wat is de ‘ontwerp-omgevingsvisie gemeente Geldrop-Mierlo’ ?

De omgevingsvisie heeft betrekking op het hele grondgebied van de gemeente Geldrop-Mierlo, dus op de beide kernen en het hele buitengebied. Een omgevingsvisie is zelfbindend voor de overheid die hem opstelt. Dat betekent dat alleen de gemeente Geldrop-Mierlo zich hieraan dient te houden, dan wel dat zij alleen goed gemotiveerd daarvan af kan wijken. Voor anderen, zoals inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties, biedt de visie aanknopingspunten om samen te werken, initiatief te nemen, participatie vorm te geven en bij te dragen aan de ontwikkeling en het beheer van de gemeente.

De omgevingsvisie biedt een vooruitblik op de leefomgeving tot het jaar 2040. Het is een langetermijnvisie op de doelen en ambities voor de fysieke leefomgeving.

De visie is opgesteld vanuit een integraal perspectief. In de omgevingsvisie beperken we ons tot de doelen in de fysieke leefomgeving, maar waar nodig benoemen we wel de achterliggende sociale trends of vraagstukken, die invloed hebben op de keuzes in de fysieke leefomgeving.

De omgevingsvisie is ontwikkeld in drie stappen, waarbij in iedere fase is gesproken met inwoners, maatschappelijke organisaties, ondernemers en ketenpartners. Gelijktijdig aan dit proces is een PlanMER opgesteld en in concept gereed.

In de Omgevingswet is de omgevingsvisie namelijk benoemd als plan-m.e.r.-plichtig. Een plan-MER is een milieueffectrapport waarin we de keuzes onderbouwen die we in de omgevingsvisie maken. Dit rapport wordt half juli als bijlage toegevoegd aan de terinzagelegging.

Met het opstellen van de omgevingsvisie geven we richting en inspireren en motiveren we onze inwoners, onze ondernemers en onze maatschappelijke organisaties om een bijdrage te leveren aan de uitvoering van de visie. Samen bereiden we ons voor op de toekomst van onze gemeente.

Hoe kunt u de omgevingsvisie bekijken?

U kunt tot en met woensdag 14 september 2022 de ontwerp-omgevingsvisie bekijken. Half juli wordt het rapport PlanMER als bijlage toegevoegd:

Het identificatienummer van de ontwerp omgevingsvisie is: d_NL.IMRO.1771.SVgovGeldropMierlo-ON02.pdf.

Hoe te reageren op de Omgevingsvisie (zienswijzen)?

Tijdens de termijn van terinzagelegging kunt u schriftelijk of mondeling uw zienswijze kenbaar maken over de ontwerp- omgevingsvisie. Dit kan schriftelijk:

  • via gemeente@geldrop-mierlo.nl of Postbus 10101, 5660 GA;
  • of mondeling: hiervoor kan telefonisch een afspraak worden gemaakt via telefoonnummer (040) 3893838.

Heeft u nog vragen?

Heeft u nog vragen over deze publicatie? Bel dan met Marie-Catherine Houkes van de afdeling Ruimte, via telefoonnummer (040) 389 38 93.