Begin mei was de “Week van Ons Water”. Een week waar ons water volop aandacht zou krijgen. Een week waarin het normaal gesproken zou regenen aan wateractiviteiten. Maar deze zijn helaas afgelast wegens de corona-maatregelen.

Nederland is een echt waterland waar we trots op zijn. Onze watersport, visserij, baggerbedrijven en waterwerken hebben ons groot gemaakt. We staan wereldwijd bekend als waterlanders die al eeuwen strijden tegen het opkomende water.
Al eeuwenlang houden we ons bezig met hoe we het water buiten de deur kunnen houden. Nederland ligt namelijk voor een groot deel onder de zeespiegel en we zien dat deze zeespiegel elk jaar stijgt. Daarnaast krijgen we steeds minder zoetwater en steeds meer zoutwater.
De afgelopen jaren is er nog een uitdaging bijgekomen. We hebben steeds vaker te maken met extreem weer; heel veel regen waardoor straten blank kunnen komen te staan of juist heel weinig regen waardoor alle planten verdorren. Zo was februari nog de natste maand ooit en is april een van de droogste maanden.
Hoe gaan we daar mee om? Het zo veel mogelijk vasthouden van water draagt bij in periodes van extreme regenval en periodes van extreme droogte.
Dat kan op verschillende manieren:

  • Meer groen in de tuin
  • Een regenton
  • Groen op het dak

Op www.onswater.nl/onderwerpen/ droogte-en-wateroverlast-wat-kun-je-zelfdoen lees je meer.

Meer informatie

De website www.waterschappen.nl/educatie neemt je mee naar activiteiten rondom water waar je thuis mee aan de slag kan en laat zien dat we als Nederlander trost mogen zijn op “Ons Water”. Je kunt ook de QR-code hieronder scannen.

QR-code week van ons water