Twee basisscholen in Geldrop en één in Mierlo starten op 6 juni met de Textiel Race. Deze race wordt georganiseerd door de gemeenten Eindhoven, Geldrop-Mierlo en Valkenswaard in samenwerking met Cure Afvalbeheer. Het is een educatief project dat bewustwording over circulariteit combineert met een fysieke inzamelactie. Op deze manier leren kinderen en hun omgeving over het inzamelen van oud en kapot textiel. De insteek van de Textiel Race is het inzamelen van textielafval leuk, leerzaam en gemakkelijk te maken!

De Textiel Race

Naast de drie basisscholen uit onze gemeente doen er ook elf basisscholen mee uit Eindhoven en Valkenswaard. Vier weken lang gaan zij de strijd aan met oud en kapot textiel. Daar draait de Textiel Race om. Tijdens de race leren kinderen op een leerzame en interactieve manier over onderwerpen als consuminderen, de impact van het maken van textiel op mens en milieu, reparatie, hergebruik en recyclen. Na een gastles gegeven door gedreven experts zijn de scholieren klaar om ook daadwerkelijk hun steentje bij te gaan dragen aan het circulair maken van Nederland. Dit door in de hierop volgende weken zoveel mogelijk oud en kapot textiel in te zamelen of te repareren. Ook buurtbewoners kunnen de kinderen helpen! Buurtbewoners kunnen hun textiel namelijk aanbieden op www.textielrace.nl(externe link). Leerlingen komen het textiel dan aan huis ophalen.

Een betere wereld, begint in je kledingkast

Het inzamelen van textiel kan nog stukken beter! Per jaar belandt er gemiddeld tien kilo textiel per Nederlander bij het restafval en wordt verbrand. Of de kleding blijft jaren in onze kasten hangen zonder dat we deze aantrekken. Zonde! Want onze kleding kan vaak prima hergebruikt of gerepareerd worden. Textiel dat wel wordt ingezameld in inzamelcontainers raakt bovendien vaak vervuild doordat mensen vies en nat textiel in de container gooien. Daarom creëert de Textiel Race bewustzijn over het belang van recycling en hergebruik bij kinderen en hun omgeving!

De Textiel Race vindt plaats van 6 tot 30 juni 2022. De race is een initiatief in samenwerking met Cure Afvalbeheer. Zij zorgen ervoor dat het ingezamelde textiel bij gerenommeerde recyclers terechtkomt. Zo komt al het textiel goed terecht en kan het worden hergebruikt of gerecycled.

logo textielrace