Informatie over duurzaamheid voor VvE's.

Advies

Er is er een landelijke subsidieregeling waar VvE's gebruik van kunnen maken; de SEEH(externe link). Hiermee kunnen VvE’s onder meer subsidie krijgen voor een energieadvies. Deze subsidie heeft drie varianten. Een energieadvies:

  • van een gecertificeerde energieprestatieadviseur (EPA);
  • met daarbij externe procesbegeleiding;
  • met daarbij een meerjarenonderhoudsplan (MJOP) en eventuele procesbegeleiding

Verder is onze gemeente aangesloten bij het Energiehuis Slim Wonen. Hierbij zijn ook vrijwilligers van onze gemeente aangesloten. Zij richten zich vooral op grondgebonden woningeigenaren, maar wellicht hebben zij ook tips voor VvE’s. Meer informatie over het Energiehuis vindt u op www.energiehuisslimwonen.nl(externe link)

Meer informatie over verduurzamen specifiek voor VvE’s vindt u hier: https://www.vvebelang.nl/kennisbank/energie/(externe link)

Zonnepanelen

Voor zonnepanelen is er op dit moment geen subsidie. Wel is het mogelijk om de BTW van de panelen terug te vragen. Meer informatie hierover is te vinden op https://vveenergie.nl/2021/05/11/teruggave-btw-op-zonnepanelen-voor-vves/(externe link).

Voor het plaatsen van zonnepanelen zijn er drie opties:

  • Panelen rechtstreeks aansluiten achter de meter van de woningen (minder voor de hand liggend bij een groter aantal woningen in de VvE);
  • Panelen voor het gezamenlijk verbruik van de VvE;
  • Een gezamenlijke installatie met de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE).

Verder vind u nog meer informatie over het plaatsen van zonnepanelen bij VvE’s op:

Let op, hier staat ook nog info over de postcoderoosregeling, maar die is intussen vervangen door de SCE:

Als u interesse heeft in de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE) is het ook interessant contact op te nemen met de lokale energiecoöperatie Morgen Groene Energie die al verschillende coöperatieve zonneprojecten gedaan heeft: https://www.morgengroeneenergie.nl/(externe link)

Isoleren

Voor isoleren kunnen VvE’s ook gebruik maken van de SEEH subsidie. Hiervoor moeten er minimaal twee isolatiemaatregelen genomen worden. Meer informatie vindt u hier: https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/seeh-voor-vve#subsidie-voor-energiebesparende-maatregelen-en-voorwaarden(externe link)

Aardgasvrij

Wij hebben in de Transitievisie Warmte Geldrop-Mierlo opgeschreven wat de globale mogelijkheden zijn voor het aardgasvrij worden van onze gemeente. Deze visie is hier te vinden: https://www.geldrop-mierlo.nl/aardgasvrij-transitievisie-warmte/

Er is op dit moment een subsidie voor duurzaam verwarmen: de ISDE. Meer informatie hierover vindt u hier: https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/isde/zakelijke-gebruikers(externe link)

Elektrisch rijden

Onder de SEEH is er ook subsidie voor een oplaadpuntenadvies voor elektrisch rijden, dat is relevant als de VvE eigen parkeergelegenheid heeft. Opgewekte zonnestroom kan dan ook gebruikt worden voor het opladen van elektrische auto’s. Als de VvE geen eigen parkeergelegenheid heeft, kunnen mensen die een elektrische auto hebben of gaan rijden een openbare laadpaal aanvragen: https://www.geldrop-mierlo.nl/oplaadpaal-elektrische-auto/

Voor elektrische auto’s zelf is ook een subsidie, die staat los van de VvE en kan door individuele personen worden aangevraagd via: https://www.rvo.nl/https/wwwrvonl/subsidie-en-financieringswijzer/sepp(externe link)

Leningen

De landelijke energiebespaarlening is speciaal toegerust voor VvE’s: https://www.energiebespaarlening.nl/vve/#section1(externe link).  

De Stimuleringslening duurzaamheid van de gemeente is niet toegankelijk voor VvE’s. Eventueel kunnen individuele leden van de VvE elk een aanvraag doen binnen de gemeentelijke Stimuleringslening duurzaamheid, maar dat is omslachtiger.