Op maandag 29 juni is het ModderDag. Tijdens deze dag ontdekken kinderen wat modder is, hoe je er mee kunt spelen en wat de verbinding met de aarde voor hen betekent. Honderdduizenden kinderen in binnen- en buitenland zijn tegelijkertijd actief bezig met natuur.

Iedereen die het spelen van kinderen in de natuur belangrijk vindt kan zich aansluiten bij ModderDag en zelf iets organiseren (scholen, gastouders, kinderdagverblijven, BSO’s of bezoekerscentra). ModderDag wordt in Nederland gecoördineerd door het IVN en volgt de datum van ‘International Mud Day’ die elk jaar op 29 juni valt, behalve als deze in het weekend valt.

Modder-ervaring Tonny Scheepers

Geldroppenaar Tonny Scheepers over zijn ‘modderervaringen’: “Als kind speelde ik vroeger graag in de zandbak. Heerlijk het zand door mijn vingers laten gaan, taartjes bakken, zand zeven, kastelen bouwen. Terwijl ik dit deed keek mijn moeder vaak vanuit het keukenraam naar mij. Aan de ene kant genietend van waar ik van genoot, aan de andere kant met afschuw. Afschuw omdat ik het liefst water gooide bij het zand uit de zandbak, zodat het een moddermassa werd. Lekker dik en stevig zand waardoor mijn taartjes altijd een succes werden. Mijn moeder hield niet van het krijgen van vieze handen door zand/modder. Nee, ging ze haar viooltjes verplanten trok ze handschoenen aan. Zij hoefde het zand niet te voelen, terwijl ik het als kind heerlijk vond. Het gevoel van het zand, de modder keer op keer door mijn vingers te laten glijden. Het maakte mij blij, voelde mij vrij. En nog steeds heb ik dit gevoel wanneer ik in de tuin werk en het zand door mijn handen voel. Voor mij geen handschoenen. Juist het contact met de aarde brengt voor mij rust. Modder geeft vrijheid, je voelt je één met Moeder Aarde en alles wat aarde vruchtbaar maakt voor de natuur, waar wij van mogen genieten. Het is niet voor niets dat modderbaden een helende werking hebben op lijf en geest.”

“Geef je kind en jezelf de ruimte en gun elkaar een eerlijk dagje aanmodderen. Speciaal op ModderDag zijn er allerlei activiteiten om de elementen water en zand tot modder te maken en hierin plezier te beleven. Moeder Aarde zorgt voor ons en wij samen voor haar. Als volwassenen gooien we maar al te graag met modder en zien we alles liever spik en span, waarbij we vaak het kind in onszelf uit het oog verliezen. En het plezier wat je samen kunt beleven door even lekker aan te modderen. Doe mee!”