We gaan samen met alle inwoners aan de slag om Geldrop-Mierlo aardgasvrij te maken. Dit betekent op den duur onder andere:

  • dat u dan niet meer kookt op aardgas, maar bijvoorbeeld op een elektrische inductiekookplaat. U kunt uw gasoven, gasfornuis of –kookplaat en sommige pannen dus niet meer gebruiken. 
  • dat u uw cv-ketel op gas niet meer kunt gebruiken. Uw huis of pand wordt op een andere manier verwarmd, net als het warme water voor de douche en kraan.
  • dat u uw huis of pand (meestal) eerst beter moet isoleren, voordat u kunt overstappen op een andere energiebron. Daar kunt u nu al mee beginnen. Kleine aanpassingen zorgen al voor minder tocht, meer warmte en een lagere gasrekening.
  • dat er aanpassingen nodig zijn om uw huis anders te kunnen verwarmen en te kunnen koken zonder aardgas. Denk aan isolatie, ventilatie en apparatuur voor koken en verwarmen (zoals een inductiekookplaat, andere radiatoren, vloer- of wandverwarming, warmtepomp of infraroodpanelen).
  • dat het verstandig is om u nu al bij (ver)bouwplannen of aankoop van een keuken of cv-ketel te laten adviseren over isolatie en oplossingen zonder aardgas. Zo bent u voorbereid op de toekomst en maakt u geen dubbele kosten.

Waarom deze ingrijpende maatregel?

Het gebruik van aardgas zorgt voor een groot deel van de CO2-uitstoot en dus voor stijging van de temperatuur op de aarde. De gevolgen van deze temperatuurstijging zijn zó groot, dat wereldwijd besloten is om de CO-uitstoot te verminderen. Landelijk zijn de afspraken vertaald in het Nationaal Klimaatakkoord. We hebben als gemeente de opdracht gekregen hiervoor plannen te maken. Ook voor warmte. We gebruiken met z’n allen veel aardgas. Rond de 90% van de warmte in bedrijven en woningen komt van deze energiebron. Overstappen op bijvoorbeeld stadswarmte, zonne-energie of windenergie vermindert de CO2-uitstoot. Daarnaast verwachten we dat de energieprijzen van gas ieder jaar zullen stijgen. Allereerst door verhoging van de energie-belasting. En omdat meer aardgas vanuit bijvoorbeeld Rusland nodig is, wat meer kost.

Wat betekent aardgasvrij voor u?

We willen van het aardgas af. Dit betekent zeker voor bestaande woningen nogal wat. En nog niet alle oplossingen zijn duidelijk. De gemeente werkt met veel andere partijen samen om een eerste inschatting te maken welke warmtebronnen er mogelijk in de plaats van aardgas kunnen komen. Ook maken we een planning van de buurten waarmee we starten en welke pas later zijn. Dit komt allemaal te staan in de Transitie Visie Warmte. De gemeenteraad heeft begin 2021 ingestemd met de manier waarop inwoners, bedrijven en stakeholders meedenken en meewerken aan het opstellen van deze visie.

Bekijk de video voor een korte uitleg over de Transitie Visie Warmte.

Op dit moment mag de overheid het gas van bestaande woningen nog niet verplicht afsluiten. Meepraten en uw huis voorbereiden op aardgasvrij wonen, is op dit moment nog vrijwillig. Dit gaat de komende jaren veranderen. Over een aantal jaren kan de gemeenteraad een besluit nemen om een wijk van het gas af te sluiten als er sprake is van een goed alternatief. Nu meewerken kan daarom aantrekkelijk zijn. Op dit moment kunt u invloed hebben op de keuze en het tempo waarin het hele proces bij jou in de buurt verloopt.

Denk met ons mee!

Ook u kunt meedenken bij het opstellen van de Transitie Visie Warmte. We organiseerden op 21 april en 8 september 2021 een digitale informatiesessie voor alle inwoners en bedrijven van Geldrop. Wilt u deze sessie terugkijken? Dat kan via onderstaande button. 

Er zijn 2 buurten waar we kansen zien om te starten met de transitie naar aardgasvrij wonen, namelijk de Coevering en Mierlo Kerkakkers. Op 20 juli organiseerden we een digitale informatiebijeenkomst voor de inwoners en ondernemers in deze buurten. In deze informatiebijeenkomst ging het over waarom we de buurt als kansrijk zien en welke kansen we daar zien.

 

Wilt u een van deze sessies terugkijken?

Terugkijken informatieavond 21 april 2021

Terugkijken informatieavond 20 juli 2021

Terugkijken informatieavond 8 september 2021

Bekijk hier de veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen 21 april 2021 en 8 september 2021

Veelgestelde vragen 20 juli 2021

 

Vervolg 

Na een uitgebreid traject, waarin de gemeente samen met allerlei betrokkenen in gesprek is gegaan, gegevens heeft verzameld en heeft geanalyseerd, is een concept Transitievisie warmte opgesteld. Hierin wordt geadviseerd om voor 2030 met de buurten Kerkakkers in Mierlo en de Coevering in Geldrop als eerste te starten met onderzoeken hoe we ze aardgasvrij kunnen maken. Hier kunt u de conceptvisie bekijken. U kunt tot en met 28 september 2021 reageren op het concept door een mail  te sturen aan samenduurzaam@geldrop-mierlo.nl. De reacties gebruiken we bij het maken van de eindversie. De verwachting is dat de Transitievisie Warmte eind 2021 klaar is.

Met de kansrijke buurten Kerkakkers en Coevering  gaan we onderzoeken hoe deze buurten aardgasvrij kunnen worden. We gaan een uitvoeringsplan maken waarin we uitwerken welke (betaalbare) energiebronnen mogelijk zijn in deze buurten. Ook staat daarin hoe we de overstap gaan uitvoeren. We maken het plan samen met o.a. huiseigenaren, huurders, ondernemers, instellingen, woningcorporaties, netbeheerder Enexis en energiebedrijven. Via de button hieronder kunt u aangeven of en hoe u bij het vervolg wilt worden betrokken. Met het maken van de wijkuitvoeringsplannen beginnen we in 2022.

U hoeft niet te wachten op de uitvoeringsplannen voor uw wijk met het verduurzamen van uw woning. Zo is isoleren altijd een goed idee. Dat is voor de meeste woningen de eerste stap om energie te besparen. Daar wordt uw huis comfortabeler van. Ook kunt u zonnepanelen nemen en overstappen op elektrisch koken. Heeft u vragen bij de stappen die u kunt zetten, dan kunt u terecht bij het Energieloket

Ook kunnen we mensen helpen met een advies bij u thuis. U kunt via de gemeente een gratis energieadvies aanvragen. Dan komt er een adviseur bij u thuis om met u te kijken welke energiebesparende maatregelen voor u interessant zijn. Wilt u deze aanvragen, dat kan via onderstaande button vervolgtraject.

Vindt u het juist fijn om samen met mensen uit de buurt de woningen te gaan verduurzamen, zodat u samen dingen uitzoekt, een gezamenlijke offerte kunt aanvragen, dan is er Buurkracht. Buurkracht helpt mensen om met de buurt samen te verduurzamen. Uw interesse hiervoor kunt u ook aangeven via onderstaande button. 

Aanmelden vervolgtraject verduurzamen warmtevoorziening