We gaan samen met alle inwoners aan de slag om Geldrop-Mierlo aardgasvrij te maken. Dit betekent op den duur onder andere:

  • dat u dan niet meer kookt op aardgas, maar bijvoorbeeld op een elektrische inductiekookplaat. U kunt uw gasoven, gasfornuis of –kookplaat en sommige pannen dus niet meer gebruiken. 
  • dat u uw cv-ketel op gas niet meer kunt gebruiken. Uw huis of pand wordt op een andere manier verwarmd, net als het warme water voor de douche en kraan.
  • dat u uw huis of pand (meestal) eerst beter moet isoleren, voordat u kunt overstappen op een andere energiebron. Daar kunt u nu al mee beginnen. Kleine aanpassingen zorgen al voor minder tocht, meer warmte en een lagere gasrekening.
  • dat er aanpassingen nodig zijn om uw huis anders te kunnen verwarmen en te kunnen koken zonder aardgas. Denk aan isolatie, ventilatie en apparatuur voor koken en verwarmen (zoals een inductiekookplaat, andere radiatoren, vloer- of wandverwarming, warmtepomp of infraroodpanelen).
  • dat het verstandig is om u nu al bij (ver)bouwplannen of aankoop van een keuken of cv-ketel te laten adviseren over isolatie en oplossingen zonder aardgas. Zo bent u voorbereid op de toekomst en maakt u geen dubbele kosten.

Waarom deze ingrijpende maatregel?

Het gebruik van aardgas zorgt voor een groot deel van de CO2-uitstoot en dus voor stijging van de temperatuur op de aarde. De gevolgen van deze temperatuurstijging zijn zó groot, dat wereldwijd besloten is om de CO-uitstoot te verminderen. Landelijk zijn de afspraken vertaald in het Nationaal Klimaatakkoord. We hebben als gemeente de opdracht gekregen hiervoor plannen te maken. Ook voor warmte. We gebruiken met z’n allen veel aardgas. Rond de 90% van de warmte in bedrijven en woningen komt van deze energiebron. Overstappen op bijvoorbeeld stadswarmte, zonne-energie of windenergie vermindert de CO2-uitstoot. Daarnaast verwachten we dat de energieprijzen van gas ieder jaar zullen stijgen. Allereerst door verhoging van de energie-belasting. En omdat meer aardgas vanuit bijvoorbeeld Rusland nodig is, wat meer kost.

Wat betekent aardgasvrij voor u?

We willen van het aardgas af. Dit betekent zeker voor bestaande woningen nogal wat. En nog niet alle oplossingen zijn duidelijk. De gemeente werkt met veel andere partijen samen om een eerste inschatting te maken welke warmtebronnen er mogelijk in de plaats van aardgas kunnen komen. Ook maken we een planning van de buurten waarmee we starten en welke pas later zijn. Dit komt allemaal te staan in de Transitie Visie Warmte. De gemeenteraad heeft begin 2021 ingestemd met de manier waarop inwoners, bedrijven en stakeholders meedenken en meewerken aan het opstellen van deze visie.

Bekijk de video voor een korte uitleg over de Transitie Visie Warmte.

Op dit moment mag de overheid het gas van bestaande woningen nog niet verplicht afsluiten. Meepraten en uw huis voorbereiden op aardgasvrij wonen, is op dit moment nog vrijwillig. Dit gaat de komende jaren veranderen. Over een aantal jaren kan de gemeenteraad een besluit nemen om een wijk van het gas af te sluiten als er sprake is van een goed alternatief. Nu meewerken kan daarom aantrekkelijk zijn. Op dit moment kunt u invloed hebben op de keuze en het tempo waarin het hele proces bij jou in de buurt verloopt.

Denk met ons mee!

Ook u kunt meedenken bij het opstellen van de Transitie Visie Warmte. We organiseerden op 21 april 2021 een digitale informatiesessie voor inwoners en bedrijven. Wilt u deze sessie terugkijken? Dat kan via onderstaande button. Ook als we de visie gaan maken, kunt u meedenken. Als u in het vervolgtraject benaderd wilt worden, laat dan uw mailadres achter via onderstaand formulier. De verwachting is dat de Transitie Visie Warmte eind 2021 klaar is.

Terugkijken informatieavond 21 april 2021

Aanmelden vervolgtraject verduurzamen warmtevoorziening

Met de buurten waar we gaan starten, gaan we vanaf 2022 een uitvoeringsplan maken waarin we uitwerken welke (betaalbare) energiebronnen mogelijk zijn in uw wijk, buurt, straat of woning. Ook staat daarin hoe we de overstap gaan uitvoeren. We maken het plan samen met o.a. huiseigenaren, huurders, ondernemers, instellingen, woningcorporaties, netbeheerder Enexis en energiebedrijven.