Afgelopen week ondertekenden wethouder Rob van Otterdijk  (duurzaamheid, natuur en milieu) en Stan Mens, voorzitter van de energiecoöperatie Morgen Groene Energie, een intentieovereenkomst waarmee het leggen van zonnepanelen op het gemeentelijk dak van Sporthal De Coevering wordt onderzocht. Dit zou het eerste zogenaamde ‘postcoderoosproject’ in Geldrop-Mierlo kunnen worden. Morgen Groene Energie heeft nog geen postcoderoosproject in Geldrop-Mierlo uitgevoerd. Dit komt vooral doordat het lastig is ondernemers te vinden die hun dak beschikbaar willen stellen. De gemeente hoopt dat hierdoor meer daken beschikbaar komen en meer inwoners kunnen overstappen op zonnepanelen.

Dit zou betekenen dat er op het dak van Sporthal De Coevering 424 zonnepanelen komen te liggen die inwoners in de wijken rond de sporthal kunnen kopen. De zonnepanelen die op de sporthal worden gelegd, zijn de nieuwste panelen met een hoog vermogen van 450 kWp (kilowattpiek oftewel ultieme vermogen, red).

Bewoners met de postcode van de Coevering (5665) en bewoners met de postcodes die direct aan de Coevering grenzen: 5662, 5664, 5666 en 5667 in Geldrop, en 5731 in Mierlo kunnen meedoen. Om dit van de grond te krijgen, heeft de coöperatie minimaal vijftig deelnemers nodig. De coöperatie, die bestaat uit vrijwilligers, koopt de panelen in en legt ze op het dak van de sporthal. Als de zonnepanelen eenmaal werken, zorgt de coöperatie ervoor dat de kopers hun aandeel van de opbrengst krijgen. Bij de aanschaf van bijvoorbeeld acht zonnepanelen kan zo'n 3000 kWh (kilowattuur oftewel opgewekt vermogen, red.) per jaar worden opgewekt.

Bent u geïnteresseerd en wilt u misschien meedoen? De voorinschrijving is inmiddels geopend. U kunt zich aanmelden door u bij www.zonopnederland.nl in te schrijven. Als u uw postcode invult komt u bij het juiste project terecht.

Morgen Groene Energie is een lokale  energiecoöperatie die de belangen van haar leden behartigt zonder winstoogmerk. Vanuit onze basis in  Nuenen, Helmond en Geldrop-Mierlo werken we samen met iedereen die staat voor duurzame energie. Het bestuur bestaat uit vrijwilligers. Morgen Groene Energie wil zorgen dat de energie die haar leden nodig hebben in onze eigen omgeving wordt opgewekt uit schone, onuitputtelijke bronnen. Wij willen dat zij zoveel mogelijk eigenaar zijn van deze energiebronnen. Op weg naar 2030 streeft zij ernaar dat 50% van de totale duurzame energie-opwek op land in Zuidoost Brabant eigendom is van lokale particulieren en kleine bedrijven.

Morgen Groene Energie organiseert ook postcoderoosprojecten. Bij een postcoderoosproject krijgt een coöperatie voor 15 jaar beschikking (met mogelijkheid tot verlenging) over een (groot) dak. Mensen die in hetzelfde postcodegebied of in het aangrenzende postcodegebied wonen kunnen dan zonnepanelen kopen op dit dak. De coöperatie organiseert de inkoop en de administratieve handelingen.

Postcoderoosproject
Van links naar rechts: Rob van Otterdijk, Stan Mens (voorzitter van Morgen Groene Energie ) en Ad van den Brandt (lid). Achter: Wim Rooijakkers (lid) en Tonny Scheepers (aspirant lid).