De winter is begonnen en we willen het dan graag warm hebben in huis. Met deze donkere en gure dagen is de behoefte aan warmte en gezelligheid in huis groter. Zeker in deze tijd waarbij de energie duur is, gebruiken we voor het verwarmen van ons huis vaker open haarden, inzethaarden en hout/palletkachels. Kachel stoken is gezellig en geeft warmte, maar het kan overlast geven. Daarover gaat dit artikel.

Een kachel of een open haard stoken kan zorgen voor geurhinder, roetneerslag en het heeft invloed op de gezondheid. Het voorkomen hiervan begint bij ‘goed stoken’. Omdat er soms meldingen binnen komen van overlast, geven we u een aantal stooktips.

De 10 stooktips

  1. Zorg voor de juiste grootte van uw kachel in verhouding tot de ruimte die u wilt verwarmen. Vaak heeft een kachel een te grote capaciteit. Het wordt dan al snel te warm tijdens het stoken, waardoor u het vuur gaat temperen (smoren). Hierdoor komen er veel schadelijke stoffen vrij, omdat er een onvolledige verbranding is.
  2. Laat uw schoorsteen en rookkanaal goed afstemmen op uw haard of kachel. Met een goed afgestemde en geïsoleerde schoorsteen en rookkanaal worden de rookgassen op de juiste manier afgevoerd. Dit is belangrijk voor uw eigen gezondheid en voor het voorkomen van schoorsteenbranden.
  3. Laat minstens één keer per jaar uw schoorsteen vegen door een erkend vakman.
  4. Maak een houtvuur aan met aanmaakblokjes en kleine houtjes.
  5. Stook alleen droog, onbehandeld hout. Alleen gekloofd hout, dat minimaal twee jaar buiten onder een afdak te drogen heeft gelegen en niet te dik is (maximaal 7 centimeter), is geschikt. Stook geen hout dat geverfd, gebeitst of geïmpregneerd is. Ook sloophout, multiplex en spaanplaat zijn niet geschikt. Hierbij kunnen (zeer) schadelijke stoffen vrijkomen.
  6. Houd rekening met de weersomstandigheden. Als er geen wind is of bij mist blijven rookgassen langer om het huis hangen. Check daarom eerst Stookwijzer.nu(externe link) hoe u verantwoord kunt stoken.
  7. Zorg voor voldoende frisse lucht in de ruimte waar gestookt wordt.
  8. Zorg voor volledige luchttoevoer.
  9. Controleer regelmatig of u goed stookt. Zorg voor een volledige verbranding.
  10. Laat een houtvuur vanzelf uitbranden. Als u een houtvuur tempert door de luchttoevoer te verminderen, komen er veel schadelijke stoffen vrij. Laat het vuur daarom vanzelf uitbranden.

Kijk voor meer informatie op  www.milieucentraal.nl(externe link).

Logo Handhaving