Vindt u het ook zo gezellig, het vrolijke getjilp van een stel mussen in uw tuin? Misschien wilt u de mussen dan een handje helpen. Hun aantal blijft op dit moment gelijk, maar is vele jaren achtereen sterk gedaald.

Signalement

Kent u hem nog, de huismus? Het mannetje is duidelijk herkenbaar aan zijn zwarte maskertje, het grijze kruintje, koffiebruine wangen en zijn zwarte bef. Het vrouwtje heeft een eenvoudiger verenkleed. Het is geen kleurrijke vogel. En zijn zangkunsten steken er evenmin echt bovenuit.

Huismus in heg

 

Veranderde leefomgeving

Onze huismus voelt zich thuis tussen mensen. Hij hoort gewoon bij ons. In elke rommelige tuin bij woningen met gaten en kieren was de mus kort geleden een vaste gast. Tegenwoordig zijn veel tuinen als verlengde huiskamer ingericht of betegeld en door schuttingen afgesloten. Door isolatie van woningen en moderne woningbouw zijn halve dakpannen en gaten onder de goot verdwenen.

De mussen komen bij ons dus moeilijker aan voedsel en nestgelegenheid. Ook zijn veel braakliggende onkruidveldjes verdwenen. Rogge- en havervelden liggen vaak te ver buiten de bebouwde kom en oogstresten zijn nog maar heel beperkt aanwezig. Rondtrekkende huiskatten pikken graag een jong vogeltje mee… Geen wonder dat we veel minder mussen zien dan enkele tientallen jaren geleden.

Hoe kunnen we helpen?

  • Onkruidzaden en granen kunnen we het jaar rond aanbieden op een voederplank (brood is te zout). Een ruig tuinhoekje met onkruidzaden is fijn, want mussen zijn zaadeters.
  • Fruitbomen en struiken met bessen zijn ook geschikt.
  • Heggen zijn nodig om ‘familievergaderingen’ te kunnen houden. Mussen hangen graag rond met lawaaierige soortgenoten.
  • Een grote, dikke klimop tegen een gevel is biedt hiervoor ook een oplossing. Deze is niet schadelijk voor uw metselwerk, maar isoleert juist extra.
  • Een mussennestkast kan het broedsucces vergroten. Omdat de mus een kolonievogel is, kunnen meerdere nestkasten ineen uitkomst bieden. Een voorbeeld van een houtbetonnen duo-nestkast staat bij het IVN in de vitrine, in natuurinformatiecentrum De Paardestal in Geldrop. Er bestaan ook verschillende houten nestkasten met meerdere vliegopeningen.

Meer weten?

Veel informatie staat op de internetpagina www.stichtingdemussentoevlucht.nl en op de site van de vogelbescherming: www.vogelbescherming.nl.