Nu steeds meer bomen en struiken het loodje leggen door de droogte, is het verstandig goed na te denken over de keuze van bomen en planten voor je tuin. Je tuin betegelen is de slechtste oplossing voor het probleem! Kies liever voor beplanting die wat zuiniger is met water en sproei niet meer dan nodig is. 

Dorstlijders en dorstleiders

Overal kom je ze tegen: kleine bossen waarvan geen boom meer in leven is. Bomen die er zo armzalig uitzien dat je sterk vermoedt dat ze volgende lente niet halen. Lariksen en lijsterbessen hoorden bij de eerste droogteslachtoffers, waarvan een gedeelte al in 2018 het voor gezien hield. In het Leenderbos zijn alle fijnsparren gesneuveld door de vraat van een schorskever, de letterzetter. De door droogte verzwakte sparren waren niet bestand tegen zijn eetlust. Verder vielen er veel grove dennen om. Ook loofbomen snakken naar goed gedoseerde regenbuien, al zijn de verschillen aanmerkelijk. Berken, beuken, essen en de eerder genoemde lijsterbessen bijvoorbeeld dorsten nog meer naar water dan eiken. Takken breken hier en daar af, ook zware. Daar hoeft het niet meer voor te stormen na langdurige extreme droogte.

Bomen in de tuin: gezondheid!

Welke bomen het in je tuin goed doen hangt af van de standplaats. Factoren als licht, ruimte, vocht, wind en luchtvervuiling spelen een rol naast de bodemgesteldheid. Ook binnen een klein gebied kan de grondsoort verschillen. Langs de Kleine Dommel kun je klei aantreffen (weinig doorlatend, kalkrijk, voedzaam) terwijl tuinen aan het bos zure zandgrond hebben. Die is (te) goed doorlatend, arm en droog.

Afbeelding met gras, buiten, veld, grazen

Automatisch gegenereerde beschrijving

Groenblijvende naaldbomen zijn nu niet de beste keus. Via hun naalden verdampen ze het hele jaar water. Coniferenhagen kun je dus maar beter niet meer aanplanten maar met een muur of schutting dien je de natuur en jezelf niet. Onnatuurlijke erfafscheidingen nemen geen CO2 op, vangen geen fijnstof af en maken je tuin heter. Kies liever voor schaduw biedende loofbomen of struiken, soorten die tegen een stootje kunnen. Groene tuinen dragen bij aan je gezondheid en zijn belangrijk om vogels, vlinders en andere kleine diertjes te laten overleven.

Vraagbaak

Houd bij de aanschaf van bomen en planten nog wel rekening met vorstbestendigheid. Het kan nog altijd vriezen in drie van de vier jaargetijden. Vraag in het tuincentrum om advies. Raadpleeg bij voorkeur meerdere bronnen en vergelijk ze wanneer u zich thuis al vast voorbereid met behulp van boeken of internet. Bedenk dat bomen en struiken groter kunnen worden dan aangegeven, vooral nu het aantal zonuren en de temperatuur stijgen.

Voor een eerste oriëntatie kunt u bijvoorbeeld onderstaande websites raadplegen.

https://www.hortipoint.nl/vakbladvoordebloemisterij/droogtebestendige-planten/

https://www.groenvanbijons.be/bomen-die-goed-zijn-voor-het-klimaat

https://appeltern.nl/nl/tuinadvies/tuinieren/welke_planten_kunnen_het_best_tegen_droogte/

 

Liesbeth Dirkse

namens IVN Geldrop