Acht vrijwilligers van brandweerpost Geldrop zijn op dinsdag 11 februari 2020 benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor hun jarenlange inzet en trouwe dienst voor de Geldropse gemeenschap.

Burgemeester J.C.J. van Bree reikte de versierselen die bij deze onderscheidingen horen uit tijdens de jaarlijkse algemene ledenvergadering in de brandweerkazerne aan de Laan der Vier Heemskinderen 17 in Geldrop. Hierbij waren naaste familieleden aanwezig. Burgemeester Van Bree prees de acht gedecoreerden voor hun gedreven en vakkundige houding en de passie waarmee zij van hun hobby hun vak hebben gemaakt.

Alle gedecoreerden komen in aanmerking voor deze versierselen, omdat zij meer dan twintig jaar dag en nacht paraat staan voor de Geldropse gemeenschap.

  • De heer J.J.M.W. (Arjan) Bakermans

De heer Bakermans ontvangt zijn Koninklijke onderscheiding voor zijn jarenlange inzet als vrijwilliger bij de brandweerpost Geldrop. Sinds zijn indiensttreding op 1 november 1995 heeft hij meerdere grote incidenten meegemaakt. Met zijn ervaring staat hij altijd klaar met raad en daad voor zijn (jongere) collega’s en levert hij een belangrijke bijdrage aan het functioneren van de post én aan de veiligheid van inwoners in Geldrop en ver daarbuiten.

  • De heer R.J.R. (Robert) Collart

De heer Collart is naast bevelvoerder en ploegchef 24-uursdienst bij Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek sinds 1 november 1995 ook vrijwilliger bij brandweerpost Geldrop. In die tijd heeft hij zich ontwikkeld als werkplekbegeleider, instructeur en examinator. Door zijn inzet is het niveau van het regionale praktijkonderwijs in de afgelopen jaren sterk verbeterd.

  • De heer J.P.J. (Jack) van den Eijnden

De heer Van den Eijnden is op 1 september 1993 begonnen bij de brandweer Geldrop. Tijdens de vele inzetten die hij in 26 jaar heeft meegemaakt was hij voor collega’s de vraagbaak op energie-technisch gebied. Als kerninstructeur leidde hij nieuwe collega’s op tot chauffeur/pompbediener op de tankautospuit of hoogwerker. Ook is hij belangrijk geweest voor ontwikkeling van de regionale jaarlijkse profcheck van brandweermensen.

Hij wordt omschreven als een ervaren, goedlachse, behulpzame en technische vakman die dag en nacht klaar stond voor de brandweer. De heer Van den Eijnden heeft eind vorig jaar na ruim 25 jaar afscheid genomen van het korps.

  • De heer J.A.M. (Hans) Giller.

De heer Giller is heeft sinds 1 januari 1982 naast zijn vak als aannemer altijd tijd vrij gemaakt voor de brandweer. Zijn bouwkundige- of installatietechnische expertise brengt hij regelmatig in bij de bestrijding van incidenten. Hij is jarenlang lid van de werving- en selectiecommissie geweest en nam daarna nieuwe collega’s als mentor onder zijn hoede. Regionaal is hij naast bevelvoerder ook regelmatig jurylid bij brandweerwedstrijden.

  • De heer T.E.C. (Theo) van Noorwegen

De heer van Noorwegen heeft sinds 1 januari 1984 meerdere taken vervuld binnen brandweerpost Geldrop. Naast hoogwerker-bedienaar, pompbediener, ploegchef, bevelvoerder vervult hij binnen post Geldrop ook de rol van werkplekbegeleider, oefenleider, kerninstructeur, mentor en leider van de jeugdbrandweer. Als initiatiefnemer van de jeugdbrandweer heeft hij al veel jeugdleden zien doorstromen.

  • De heer J.H.T.M. (Frank) Poels

Sinds 1 september 1998 staat de heer Poels dag en nacht klaar voor de Geldropse gemeenschap. Hij heeft ruim 21 jaar - over meerdere posten verdeeld - meerdere functies bekleed zoals manschap; bevelvoerder en Officier van Dienst. Ook is hij zeer betrokken bij de vakbekwaamheid van de post waarbij hij met zijn kennis en regionale ervaring als brandweerdocent altijd met raad en daad klaar staat voor zijn collega’s.

  • De heer A.A.A.M. (Arno) Schenkels

De heer A. Schenkels ontvangt zijn Koninklijke onderscheiding voor zijn jarenlange inzet als vrijwilliger bij de brandweerpost Geldrop. Sinds zijn indiensttreding op 1 april 1995 heeft hij meerdere grote incidenten meegemaakt. Met een passie voor het groen en de natuur heeft hij zich gespecialiseerd in het begaanbaar maken van wegen en/of woningen met behulp van zaag en hoogwerker. Velen van de post leerden het vak van hem. Op dezelfde wijze als hij zijn vak beoefend, is hij inzetbaar als brandweerman: betrouwbaar en kalm.

  • De heer J.P.A. (Jos) Schenkels

De heer J. Schenkels is al 30 jaar vrijwilliger en daarmee één van de oudgedienden van brandweerpost Geldrop. In die tijd is hij inzetbaar geweest als manschap en chauffeur. Door zijn technische achtergrond heeft hij zich de laatste jaren gespecialiseerd in incidentbestrijding met liften. Hij is al jarenlang bestuurslid van de personeelsvereniging van de post Geldrop en draagt hij zorg voor zijn collega’s tijdens een inzet of oefening. Hij wordt omschreven als een aanpakker en zorgzame vakman met een grote betrokkenheid met zijn collega’s.