Op 1 september is de landelijke campagne “Maak het oplichters niet te makkelijk” vanuit het ministerie van Justitie en Veiligheid gestart. Deze campagne is speciaal gericht op senioren en geeft tips om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van een misdrijf en wat u moet doen als het toch gebeurt. Iedere week besteden we op deze pagina aandacht aan verschillende vormen van criminaliteit waar vooral senioren mee te maken kunnen krijgen. Deze week: meekijken bij pinnen en babbeltrucs. 

Meekijken bij pinnen

Let goed op als u pint. Regelmatig proberen criminelen over de schouder mee te kijken om te zien welke pincode iemand intoetst. Bijvoorbeeld bij de kassa in de winkel of door vlak achter iemand te gaan staan bij een geldautomaat. Als ze u vervolgens ook uw pinpas afhandig maken, bijvoorbeeld met een babbeltruc of door zakkenrollerij, halen ze zoveel mogelijk geld van uw rekening.

Waar moet u op letten?

 • Scherm bij het intoetsen van de pincode de toetsen af met uw hand of portemonnee.
 • Staat iemand te dicht achter u, vraag dan om meer privacy.
 • Laat u niet afleiden tijdens het pinnen.

Daarnaast is het goed de daglimiet voor het pinnen met uw pas te beperken en om zoveel mogelijk contactloos te betalen, zodat u meestal geen pincode hoeft in te toetsen. Veilig contactloos betalen zónder pincode is mogelijk bij bedragen tot en met 50 euro.

Babbeltrucs

Oplichters komen vaak betrouwbaar over. Ze bellen bij u aan, spreken u op straat aan of bellen u op. Zogenaamd namens de bank, de thuiszorg of zelfs om een toiletbezoek voor hun kind. Eenmaal binnen worden op die manier elk jaar vele mensen van hun bezittingen beroofd.

Ook proberen oplichters mensen aan de deur te laten pinnen. Als ze de pincode af kunnen kijken en u vervolgens van uw pas kunnen beroven, halen ze zoveel mogelijk geld van uw rekening.

Waar moet u op letten?

 • Doe niet zomaar de deur open voor een onbekende. Of gebruik bijvoorbeeld een kierstandhouder om de deur op een kier te kunnen zetten.
 • Laat nooit een onbekende binnen en sluit de deur als u binnen iets gaat halen.
 • Pin nooit zomaar aan de deur als u niet zelf iets hebt besteld waarvan u weet dat u het moet afrekenen.
 • Geef uw pinpas nooit aan een ander. Ook niet als iemand u op die manier aanbiedt om te helpen bij het pinnen. Pin ook niet als iemand anders de betaalautomaat wil vasthouden. Op die manier kan iemand misschien meekijken met uw pincode.

Telefonische babbeltruc

Ook via de telefoon benaderen oplichters mensen, bijvoorbeeld om een bezoek aan te kondigen. Of ze doen zich voor als de bank en proberen u ervan te overtuigen om overboekingen te maken, in te loggen of uw gegevens, pincodes of beveiligingscodes te geven. Soms wordt zelfs gevraagd om toegang te geven tot uw computer. Banken vragen dit nooit.

Waar moet u op letten?

 • Vertrouwt u het niet helemaal? Bel de organisatie die de oplichters noemen en vraag of het klopt wat er gezegd wordt. Zoek zelf het telefoonnummer op.
 • Banken vragen nooit via de telefoon of SMS om uw gegevens, pin- of beveiligingscode of om overboekingen te doen. Ook vragen banken u niet om toegang tot uw computer te krijgen.

Bent u toch slachtoffer geworden?

 • Meld verlies of diefstal van uw betaalpas onmiddellijk bij de bank en laat de pas blokkeren.
 • Doe altijd aangifte bij de politie via 0900-8844.
 • Is de oplichter nog in de buurt? Bel direct 112.

Volgende week besteden we aandacht aan hulpvraagfraude (via WhatsApp). Op de website www.maakhetzeniettemakkelijk.nl vindt u meer informatie.