Huisvesting voor verschillende doelgroepen

Plan voor tijdelijke invulling NH Hotel

VDMVA2 BV is in gesprek met de gemeente Geldrop-Mierlo over een nieuwe, tijdelijke invulling van het voormalige NH Hotel aan het Bogardeind in Geldrop. Tijdens een informatiebijeenkomst afgelopen week in het NH Hotel presenteerden zij de plannen. Er werd onder meer door de heer Van Aken, als vertegenwoordiger van VDMVA2 BV, uitgelegd wat men van plan is, waarom het gaat om een tijdelijke invulling en hoe de nieuwe woonsituatie beheerd gaat worden. Wilt u de presentatie inzien, klik dan op presentatie VDMVA2 BV.

Wethouder Marc Jeucken lichtte toe waarom de gemeente het plan ziet zitten. Hij gaf onder meer aan dat er in onze gemeente grote behoefte is aan betaalbare woningen. Bovendien ziet de gemeente niet graag een pand zoals het NH Hotel langdurig leeg staan.

Plan voor huisvesting

De heer Van Aken geeft bij aanvang van de bijeenkomst aan dat het NH Hotel al meerdere jaren te koop stond. Hieruit blijkt onder meer dat een normale hotelexploitatie op die locatie niet of nauwelijks meer mogelijk is. Uit onderzoek wordt dit ook duidelijk. De hotelmarkt verschuift immers naar het centrum en er is steeds meer concurrentie.

VDMVA 2 BV is daarom van plan om in de bestaande bebouwing een tijdelijk woonconcept te realiseren met in totaal 144 beschikbare eenheden. Van Aken legt uit dat het gaat om twee perioden van vijf jaar. In totaal maximaal 10 jaar, waarbij in het vijfde jaar met de gemeente afstemming plaatsvindt over een mogelijke voortzetting tot maximaal 10 jaar. De exacte lengte van deze tweede periode is afhankelijk van:

  • de concrete behoefte aan de tijdelijke woningen;
  • de beoordeling door de gemeente van de situatie op die locatie gedurende de eerste vijf jaar;
  • en de periode die nodig is tot de gewenste herontwikkeling.

Het gaat dus voor alle duidelijkheid om een tijdelijke situatie. De tijdelijke invulling van het NH Hotel is nodig omdat er eerst goed moet worden gekeken naar de toekomstige bestemming van het hele gebied en de ontwikkelingen rondom de verbreding van de A67.

VDMVA 2 BV heeft bij het opstellen van het plan nadrukkelijk gekeken naar de woonbehoefte vanuit de Geldropse samenleving. Er blijkt een sterke vraag te zijn naar betaalbare huisvesting (sociaal/middelduur) voor diverse doelgroepen en naar flexibele huisvesting. Ook is er in onze regio vraag naar woningen voor internationals vanwege de economische groei van de Brainport regio.

Er wordt voor een periode van maximaal twee jaar verhuurd waarbij het gaat om gestoffeerde en gemeubileerde woningen. In het pand komen naast huurunits ook sportfaciliteiten en flexwerkplekken. Ook wordt onderzocht of het mogelijk is om er een restaurant/bar te vestigen.

Mix van doelgroepen

Door een mix van diverse doelgroepen ontstaat een woonmilieu met een afspiegeling van de Geldropse bevolking. In het voorstel is de volgende doelgroep verdeling vastgelegd. Het gaat om eenpersoonshuishoudens, tenzij er sprake is van een relatie of een kind.

Doelgroep verdeling:

  • Starter (maximaal 40%): woningzoekende die na verhuizing voor het eerst in een zelfstandige wooneenheid gaat wonen en die geen zelfstandige wooneenheid achterlaat, niet behorende tot een andere in deze definities genoemde groep  (maximaal 57 personen).
  • Spoedzoeker (maximaal  30%): woningzoekende, waarvoor de voorziening in behoefte aan woonruimte dringend noodzakelijk is, niet behorende tot een andere in deze definities genoemde groep (maximaal  43 personen).
  • Student (maximaal 20%): woningzoekende ingeschreven bij onderwijsinstelling (maximaal 29 personen).
  • Uitstromer uit intramurale setting (maximaal 10%): woningzoekende, die niet langer 24 uurs zorgbehoevend is in een zorginstelling (maximaal 14 personen).
  • International (maximaal 20%): woningzoekende die een economisch actieve werknemer is met alleen een buitenlandse nationaliteit (maximaal 29 personen).
  • Senior (maximaal 20%): woningzoekende ouder dan 55 jaar, niet behorende tot een andere in deze definities genoemde groep (maximaal 29 personen).
  • Alleenstaande (maximaal 20 %: woningzoekende die een eenpersoonshuishouden vormt, niet behorende tot een andere in deze definities genoemde groep (maximaal 29 personen).

Afspraken over invulling en beheer

Tijdens de bijeenkomst werd duidelijk dat er vooral vragen zijn over de doelgroepen zoals die zijn vastgelegd (zie hierboven) en het beheer. Over beide aspecten zijn duidelijke afspraken gemaakt die worden vastgelegd in de overeenkomst. Verder bespreekt de initiatiefnemer met de aangrenzende bewoners hoe ze het gebied voor hen het beste kunnen inrichten.

Invulling en toewijzing

De concrete invulling (doelgroepen en percentages) van de eerste bewoners wordt met de gemeente afgestemd. In de jaren daarna controleert de gemeente eens per 3 maanden of zoveel eerder als gewenst de verdeling en de aantallen. Als er afwijkingen worden geconstateerd, volgt er een boete voor de eigenaar. Verder moeten alle bewoners staan ingeschreven bij de gemeente. Dit voorkomt spookbewoning.

VDMVA 2 schenkt als eigenaar veel aandacht aan het beheer van de woningen. Van Aken benadrukt dat het voor hen ook erg belangrijk is dat de woningen en het complex netjes blijven en er geen ongeregeldheden plaatsvinden.

Toewijzing van de wooneenheden en het beheer komt in handen van Rental apartments Eindhoven, een onderdeel van de mede-eigenaar van VDMVA2 BV, een professionele organisatie, die nu al in Eindhoven de verantwoordelijkheid heeft voor circa honderden woningen in vergelijkbare concepten. Deze organisatie organiseert vooraf een screening. Deze organisatie werkt ook met een huishoudelijk regelement met daarin duidelijke afspraken en een huismeester die in de gaten houdt of de bewoners zich aan deze afspraken houden. Verder wordt het gebouw 24 uur per dag beheerd door middel van een bemenste receptie en camerabewaking. Wethouder Marc Jeucken benadrukt dat dit een cruciaal onderdeel is van de overeenkomst. We willen een aangenaam woonconcept

Procedure

Het college van burgemeester en wethouders heeft het plan voor tijdelijke huisvesting beoordeeld en heeft ingestemd met het verzoek van VDMVA 2 BV tot het tijdelijk gebruik van het voormalige NH Hotel. Hierbij geldt als voorwaarde dat er voldoende draagvlak moet zijn. Hiervoor is een eerste stap gezet door het organiseren van een informatiebijeenkomst.

Het besluit maakt een tijdelijke medewerking mogelijk. Hierbij geldt als randvoorwaarde dat er duidelijke afspraken worden vastgelegd met de eigenaar over doelgroepen, toedeling van woningen, beheer en toezicht en overige relevante onderwerpen. Deze afspraken worden zowel in een overeenkomst vastgelegd alsook als onderdeel van een toekomstige vergunning opgenomen. De gemeente heeft hiermee voldoende handvatten voor handhaving van gemaakte afspraken.

Hieronder vindt u de verdere procedure voor de aanvraag van een omgevingsvergunning voor het tijdelijk gebruiken van 144 hotelkamers van het voormalige NH Hotel voor woondoeleinden:

  • 9 juli 2020: publicatie in Middenstandsbelangen en gemeentelijke website betreffende de indiening van de aanvraag omgevingsvergunning (is gebeurd).
  • 9 juli 2020: informatiebijeenkomst voor omwonenden (heeft plaatsgevonden).
  • 16 juli 2020: publicatie in Middenstandsbelangen en gemeentelijke website van de verleende omgevingsvergunning.
  • Vanaf 17 juli 2020: verleende omgevingsvergunning ligt zes weken ter inzage op het gemeentehuis aan De Meent 2 in Geldrop. Binnen deze termijn is er de mogelijkheid tot het indienen van bezwaren bij het college van burgemeester en wethouders.
  • Na deze zes weken dient het college van burgemeester en wethouders een beslissing te nemen op de ingediende bezwaren.
  • Tegen het besluit van het college van burgemeester en wethouders op de ingediende bezwaren kan daarna binnen zes weken beroep worden ingesteld bij de Rechtbank te ’s-Hertogenbosch en daarna beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in Den Haag.
  • Het indienen van een bezwaarschrift of het instellen van beroep heeft geen schorsende werking. Dit betekent dat het besluit tot het verlenen van een omgevingsvergunning gewoon in werking treedt. De houder van de omgevingsvergunning kan dus beginnen met de door hem of haar gewenste activiteit. Om te voorkomen dat er door het besluit tot het verlenen van de omgevingsvergunning een onomkeerbare situatie ontstaat, kan in een spoedprocedure aan de zogenoemde voorzieningenrechter van de Rechtbank om een voorlopige voorziening worden gevraagd.

Raadsvragen VVD n.a.v. persbericht tijdelijke invulling NH-hotel Geldrop

2020.38.031 beantwoording vragen VVD nav persbericht tijdelijke invulling NH Hotel Geldrop (pdf)