In het gebied Bleekvelden in Geldrop worden veertig nieuwe huurappartementen gerealiseerd. Dat maakte wethouder Marc Jeucken gisteren bekend tijdens de ‘woonavond’ waarin de gemeenteraad werd bijgepraat over de woningbouw in Geldrop-Mierlo. Het nieuwe complex komt op de Mierloseweg 40, op de hoek met de ter Borghstraat. Hier staat nu een leegstaand kantoorpand dat gesloopt wordt om ruimte te maken voor de nieuwbouw. De bouw van de appartementen kan mogelijk nog eind dit jaar starten.

Appartementencomplex met knipoog naar textielverleden

In het nieuwe complex komen veertig huurappartementen met huurprijzen die variëren tussen 870 en 1400 euro. De appartementen zijn onder meer geschikt voor zowel senioren als starters. Onder het nieuwe pand komt een parkeerkelder.

Het nieuw te bouwen pand staat in Bleekvelden, een gebied dat vroeger door de textielindustrie werd gebruikt om stoffen te bleken. De gemeente wil dan ook met de architectuur in dit gebied een knipoog geven naar dit industriële verleden. Dat zal ook terug te zien zijn in het nieuwe complex aan de Mierloseweg. Verder wil de gemeente van Bleekvelden ook een groene omgeving maken. Het nieuwe gebouw krijgt daarom beplanting op de gevel.

Planning

Medio maart 2022 gaat de bestemmingsplanprocedure de inspraakfase in. Vervolgens neemt de gemeenteraad een besluit over het bestemmingsplan. Als alles meezit, kan de sloop van het oude pand dit jaar nog van start gaan. Daarna kan er aan de slag worden gegaan met de werkzaamheden voor de nieuwbouw. In 2023 zou het appartementencomplex dan klaar kunnen zijn.

Herontwikkeling Bleekvelden

Bleekvelden is lang een bedrijventerrein geweest. De gemeente wil het gebied nu transformeren naar een woongebied met ruimte voor zo’n tweehonderd woningen. Het eerste project binnen deze visie is de verbouwing van de voormalige gemeentewerf tot twintig loftwoningen. De vergunning hiervoor is inmiddels verleend en de bouwwerkzaamheden staan gepland voor dit jaar. De bouw van het appartementencomplex aan de Mierloseweg is het eerste nieuwbouwproject in het gebied. Naast het bouwen van nieuwe woningen gaat de gemeente ook de straat Bleekvelden herinrichten. Dat gaat gebeuren in 2023 of 2024.

“Het is fantastisch om te zien dat de transformatie van Bleekvelden met dit plan weer een volgende fase ingaat”, aldus wethouder Jeucken. “We hopen dat dit gebied in de nabije toekomst een prettige woonomgeving wordt voor zowel jong als oud.”

Centrumimpuls Geldrop

De herontwikkeling van Bleekvelden maakt onderdeel uit van het programma ‘Centrum Impuls Geldrop’. Hiermee wil de gemeente in het gebied tussen het station, Bogardeind en Bleekvelden zo’n 800 nieuwe huur- en koopwoningen bouwen. De helft hiervan komt te vallen in de sociale of middenhuur-categorie of onder de NHG-grens van 355.000 euro.