Heeft u medische zorg nodig? Dan kunt u terecht bij een huisarts in de buurt. Uw huisarts zal u eventueel doorverwijzen naar een ziekenhuis of specialist. U belt het alarmnummer 112 voor spoedeisende hulp. Bijvoorbeeld als u of iemand anders dringend medische hulp nodig heeft.

Regeling Medische zorg Ontheemden uit Oekraïne

U hebt in Nederland recht op noodzakelijke medische zorg uit het basispakket, ook als u daarvoor niet verzekerd bent. Bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts, verloskundige of het ziekenhuis. Vanaf 1 juli 2022 wordt deze zorg vergoed uit de nieuwe Regeling Medische zorg Ontheemden uit Oekraïne (RMO). Uw arts of behandelaar vraagt de vergoeding voor de kosten aan. U hoeft zelf niet te betalen voor zorg die vergoed wordt.

Medische kosten

Als u een paspoort heeft en een Burgerservicenummer, dan moet u dit laten zien als u zorg nodig heeft. De kosten van medische zorg uit het basispakket worden dan betaald uit de Regeling Medische zorg Ontheemden uit Oekraïne (RMO). U hoef hiervoor niets te doen. U betaalt geen zorgpremie of eigen risico. Op enkele punten is deze regeling iets uitgebreider. Bijvoorbeeld anticonceptie, abortuszorg en enige mondzorg worden vergoed.

Meer informatie over welke zorg wordt vergoed kunt u vinden op www.rmoekraine.nl(externe link).

Ook als u zich niet kunt identificeren, of geen burgerservicenummer heeft, krijgt u de zorg die u nodig heeft. U valt dan onder de Subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg(externe link) van het CAK. Deze vergoeding is minder ruim.

Zorgverzekering

Vanaf 1 augustus 2022 hoeft u geen zorgverzekering meer te hebben als u werkt. U valt onder de Regeling Medische zorg Ontheemden uit Oekraïne (RMO). Zie hierboven. U kunt ervoor kiezen toch een eigen zorgverzekering te behouden of af te sluiten. Dit kunt u aangeven bij uw zorgverzekeraar. In dat geval kunt u zorgtoeslag ontvangen. Kijk voor meer informatie hierover op toeslagen.nl.

Vergoeding medische zorg

Meer informatie over hoe gezondheidszorg is geregeld voor vluchtelingen uit Oekraïne kunt u nalezen op de website van Rijksoverheid(externe link).

Mondzorg

Als u een burgerservicenummer (BSN) heeft en valt onder de Tijdelijke regeling Oekraïne, geldt voor u het volgende:

Mondzorg in het basispakket van de Zorgverzekeringswet. Dit betreft:

  • tandheelkundige zorg aan patiënten jonger dan 18 jaar
  • volledig uitneembare prothetische voorzieningen
  • bijzondere tandheelkunde

Deze zorg wordt 100% vergoed, via het CAK.

Mondzorg buiten het basispakket van de Zorgverzekeringswet. Voor mondzorg die niet in het basispakket van de Zorgverzekeringswet zit, denk aan hulp bij kiespijn of andere acute problemen bij volwassenen, geldt het volgende: Alleen vergoeding voor noodhulp; tot 250 euro. Betaling via RMO.

Zwemmen - tips

De Nationale Raad Zwemveiligheid heeft in samenwerking met Reddingsbrigade Nederland een poster ontwikkelt met 8 tips ter voorkoming van verdrinking.

Lees hieronder de 8 tips of bekijk de poster in het Nederlands of in het Oekraïens.

8 tips om de kans op verdrinking zo klein mogelijk te maken:

  1. Zwem waar dat mag én laat thuisblijvers weten waar je gaat zwemmen.
  2. Zwem (alleen) in buitenwater waar lifeguards (van de Reddingsbrigade) toezichthouden.
  3. Houd vooral jonge kinderen constant in de gaten en laat ze niet alleen zwemmen of spelen in het water (zwem zelf ook nooit alleen). Blijf in het water op armlengte afstand van je (kleine) kind.
  4. Waarschuw je kind voor de mogelijke gevaren, geef duidelijke instructies en maak afspraken. Kan je kind niet zwemmen? Ga dan tot de knieën van je kind in het water en niet verder.
  5. Houd rekening met stroming, golven, diep en koud water. Vooral in het voorjaar is het buitenwater nog erg koud.
  6. Gebruik bij wind richting water geen drijvende voorwerpen, zwemvest of zwembandjes.
  7. Besluit om je kind al op jonge leeftijd te leren zwemmen.
  8. Met Nationaal Zwemdiploma C voldoe je aan de Nationale Norm Zwemveiligheid. Blijf regelmatig zwemmen, zodat je het zwemmen niet verleert. Doe jaarlijks de Nationale ZwemChallenge om je zwemvaardigheden te testen.

Gezondheidszorg voor zwangere vrouwen

Bent u gevlucht uit Oekraïne en zwanger? Om te begrijpen hoe de zorg voor zwangere vrouwen en Nederland is geregeld zijn er, door Centeringzorg, 5 online bijeenkomsten voor zwangere Oekraïense vluchtelingen georganiseerd.

Vanaf 5 juli starten 5 online bijeenkomsten over ‘Giving birth in the Netherlands’. Hier wordt alles uitgelegd over de gang van zaken met betrekking tot het bevallen in Nederland. Hiervoor moeten ze zich wel aanmelden(externe link). Meer informatie over de bijeenkomsten vindt u op de website van Centering Zorg(externe link).