Gemeente Geldrop-Mierlo
Postbus 10101
5660GA
T: 14 040
E: gemeente@geldrop-mierlo.nl

JOGG Jongeren op gezond gewicht

Sinds 2015 is Geldrop-Mierlo één van de Nederlandse JOGG-gemeenten. JOGG staat voor Jongeren Op Gezond Gewicht. Het is een lokale en duurzame aanpak die ervoor zorgt dat voldoende bewegen...

Zoekresultaten

Wordt geladen...

JOGG Jongeren op gezond gewicht

Sinds 2015 is Geldrop-Mierlo één van de Nederlandse JOGG-gemeenten. JOGG staat voor Jongeren Op Gezond Gewicht. Het is een lokale en duurzame aanpak die ervoor zorgt dat voldoende bewegen en gezond eten de norm wordt. De gemeente werkt samen met scholen, kinderopvang, sportverenigingen, zorg- en welzijnsorganisaties en bedrijven. In Geldrop-Mierlo is gekozen om te starten in Geldrop-Oost. Het percentage kinderen in de leeftijdsgroep 2-11 jaar met overgewicht in de wijk Geldrop-Oost is 17%, terwijl in heel Geldrop-Mierlo dit 10 % is.

Speerpunten JOGG

  • Water drinken wordt weer gewoon

Het stimuleren van kinderen om meer water in plaats van gezoete dranken te drinken. Uit onderzoek blijkt dat het drinken van gezoete dranken één van de oorzaken is van overgewicht en obesitas. Op school, bij het kinderdagverblijf, op de sportvereniging en bij buurt- en wijkactiviteiten wordt water drinken gestimuleerd. Zo wordt water drinken weer de norm.

  • Lekker naar buiten

Een ander speerpunt is buiten spelen en sporten. Voor kinderen is buiten zijn en in de buitenlucht spelen en sporten heel belangrijk en goed voor hun ontwikkeling. Als kinderen buiten spelen en sporten, maken ze daarnaast eerder nieuwe vriendjes. Aantrekkelijke speelplekken en veilige speeltoestellen dicht bij huis stimuleren dat kinderen hun (spel)computer vaker verruilen voor de buitenlucht.

  • PPS

PPS staat voor Publiek Private Samenwerking. JOGG-Geldrop-Mierlo zoekt samenwerking met commerciële bedrijven. In juni 2016 is met Koninklijke Peijnenburg B.V. een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Naast samenwerking met Koninklijke Peijnenburg B.V. gaat de gemeente op zoek naar andere commerciële bedrijven binnen Geldrop-Mierlo die zich willen verbinden aan JOGG.

Projecten JOGG: 

  • Design4thefittetst

Leerlingen gaan een onderlinge competitie aan in de klas met verschillende designteams om mensen te stimuleren om gezonder te eten en meer te bewegen. Wat is het beste idee? Hoe is het tot stand gekomen en hoe kan het uitgevoerd worden?

  • Burgemeestersontbijt

Kinderen van basisschool de Regenboog hadden een ontbijt bij de burgemeester. In de kantine van het gemeentehuis gaven ze met het gezamenlijk Burgemeestersontbijt het goede voorbeeld in de week van Het Nationaal Schoolontbijt. 

  • Speelvoorzieningen

Als er in Geldrop-Mierlo een nieuwe speelplek komt of een bestaande speelplek wordt opgeknapt, wordt er samen met kinderen uit de buurt de speelplek ontworpen.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u iets betekenen in deze JOGG beweging? Neem dan contact op met JOGG-regisseur Harold van Lieshout.