Als u uw woning wilt verduurzamen zijn er een aantal (landelijke) subsidies beschikbaar. Daarnaast zijn er ook verschillende leningen beschikbaar.

Subsidies

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)

Bent u woningeigenaar, dan is er een landelijke subsidie voor een zonneboiler(externe link), een warmtepomp(externe link), isolatiemaatregelen en aansluiting op een warmtenet. VvE’s kunnen subsidie aanvragen voor een zonneboiler, een warmtepomp en aansluiting op een warmtenet. Hier vindt u meer informatie over de subsidie(externe link)

Let op: Vanaf volgend jaar is het voor u als eigenaar-bewoner ook mogelijk om een subsidieaanvraag in te dienen als u vanaf 2 april 2022 één isolatiemaatregel gerealiseerd heeft. In dat geval krijgt u tot 15% van de kosten als subsidie terug, mits uw aanvraag voldoet aan de verder geldende voorwaarden.

Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH)

Met deze subsidie(externe link) kunnen VvE’s isolatiemaatregelen treffen. De subsidie kan aangevraagd worden voor een energieadvies, eventueel in combinatie met procesbegeleiding en/of een meerjarenonderhoudsplan en/of voor energiebesparende maatregelen, waaronder isolatiemaatregelen en een samenhangend 'zeer energiezuinig pakket'. Tip: neem contact op met RVO via hun contactformulier(externe link) voor een gratis oriënterend gesprek.

BTW teruggaaf zonnepanelen

Voor zonnepanelen is er geen subsidie. Wel kunt u de BTW terugvragen van de belastingsdienst als u panelen koopt. Dat scheelt 21% in de kosten. Meer informatie over BTW terugvragen vindt u hier(externe link).

Subsidie kleine energiebesparende maatregelen

De gemeente geeft t/m 31 december 2022 subsidie voor kleine energiebesparende maatregelen voor huurders en VvE’s. Meer informatie over de regeling voor huurders vindt u hier: https://www.geldrop-mierlo.nl/gratis-energiebesparende-producten-ter-waarde-van-eu-70 Meer informatie over de regeling voor VvE’s vindt u hier: https://www.geldrop-mierlo.nl/duurzaamheid-voor-vves.

Flyer regelingen duurzaamheid

Leningen

Landelijke energiebespaarlening

De Energiebespaarlening is een landelijke regeling, waarbij huiseigenaren tegen een gunstige rente een lening kunnen afsluiten voor energiebesparende maatregelen zoals dak-, vloer- en gevelisolatie, isolatieglas en zonnepanelen.

Voor woningenaren met een gezamenlijk verzamelinkomen van minder dan 48.625 euro, kan deze regeling extra voordelig zijn. Deze groep betaalt namelijk geen rente over het geleende bedrag.

Naast de 0% lening heeft het Nationaal Warmtefonds ook een Energiebespaarlening met combinatielening, voor mensen die geen of onvoldoende leencapaciteit hebben om te kunnen verduurzamen. Via deze regeling kunnen mensen nu maximaal 5.000 euro lenen zonder daarover rente te betalen en zonder de eerste vijf jaar te hoeven aflossen.

Meer informatie vindt u op http://www.energiebespaarlening.nl(externe link)

Gemeentelijke stimuleringslening duurzaamheid

De Stimuleringslening duurzaamheid is een lening van de gemeente Geldrop-Mierlo die u kunt gebruiken om uw woning te verduurzamen. Deze kunt u ook gebruiken om zonnepanelen mee te financieren. Meer informatie over de stimuleringslening duurzaamheid en hoe u deze kunt aanvragen vindt u hier.