De Korte Kerkstraat in Geldrop is een paar jaar geleden in goed overleg met ondernemers en bewoners heringericht tot een voetgangerszone op basis van 'shared space': een voetgangersgebied waar fietsers zijn toegestaan en laden en lossen dagelijks van 09.00 tot 11.00 uur mogelijk is. De straat is ingericht met bankjes en veel groen. Er is veel aandacht voor sfeer en beleving. Voetgangers moeten hier op een aangename manier kunnen verblijven. Dit willen we graag zo houden.

Helaas blijkt dat er ondanks alle maatregelen buiten de toegestane tijden gemotoriseerd verkeer door de Korte Kerkstraat rijdt.

Voor onze buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) is het onmogelijk om dag en nacht in deze straat te zijn. Dan zouden heel veel andere taken blijven liggen. Daarom zijn we in de Korte Kerkstraat vanaf 1 november 2019 gestart met camerahandhaving. Auto’s, brommers en scooters die vanaf die datum zonder ontheffing door de Korte Kerkstraat rijden worden gefotografeerd. Het gaat dan alleen om de nummerborden. De bestuurder komt nooit in beeld!  Vanaf 1 november kreeg iedereen die in overtreding was een waarschuwing.

Vanaf 1 februari worden er, bij overtredingen, geen waarschuwingen meer gegeven maar direct een boete.

Ontheffing

In sommige gevallen is het noodzakelijk om buiten de venstertijden met een motorvoertuig door de Korte Kerkstraat te rijden. Dit kan alleen met een ontheffing. We verlenen niet voor elke activiteit in de Korte Kerkstraat een ontheffing. De activiteit moet bijvoorbeeld incidenteel van aard zijn. Voor een verhuizing of een verbouwing kunt u dus een ontheffing aanvragen. Voor activiteiten die steeds terugkomen, zoals het laden en lossen van goederen, kunt u geen ontheffing krijgen.

Voor de aanvraag voor de ontheffing, gebruikt u het formulier op onze website. U kunt dit formulier ook afhalen aan de balie van het gemeentehuis. Aan de aanvraag voor een ontheffing zijn legeskosten verbonden. In 2019 zijn de kosten voor het in behandeling nemen van de aanvraag 63,60 euro (maximaal één kenteken per aanvraag). U betaalt dit bedrag ook als de ontheffing wordt geweigerd.

Ontheffing aanvragen