Samen duurzaam

Hoe ga ik om met water in de tuin? Wat mag er wel en niet in het toilet? Kan ik water besparen tijdens het wassen? De Waterschijf van vijf staat boordevol tips en weetjes om bewuster om te gaan met water. Inwoners hebben daar zelf voordeel bij, helpen mee aan goed waterbeheer en dragen bij aan een beter milieu.

Waterschijf van vijf

Net als de bekende schijf van het Voedingscentrum, heeft Waterschap De Dommel een Schijf van vijf gemaakt. Maar dan volledig gericht op water: de Waterschijf van vijf. Een handige vorm om inwoners te laten weten hoe ze dagelijks bewuster om kunnen gaan met water.

Waterschijf

Wassen, gieten & regen, doorspoelen, koken en drinken

Dat zijn de vijf vakken van de Waterschijf van vijf. Een greep uit de tips en weetjes in de vijf vakken:

 • Gooi jij al vochtige doekjes in de afvalbak? Doe vochtige doekjes in de afvalbak en spoel ze niet door. Zo raakt jouw wc niet verstopt en voorkom je storingen op onze rioolwaterzuivering.
 • Beperk jij je douchetijd al tot 5 minuten? Met 5 minuten douchen in plaats van de gemiddelde douchetijd van 9 minuten, bespaar je al gauw 40 liter water. Neem een douchetimer die je helpt herinneren om max 5 minuten te douchen.
 • Vul je waterfles steeds opnieuw met kraanwater. Dat scheelt een hoop plastic afval. Helemaal top is het als je een fles gebruikt die jaren meegaat.
 • Dep jij al etensrestjes uit de pan? Spoel je etensrestjes niet door de gootsteen, maar veeg ze uit de pan met keukenrol. Zo raakt jouw gootsteen niet verstopt en voorkom je storingen op onze rioolwaterzuivering.
 • Geef jij je tuin al slim water? Sproei de tuin liever 1 keer per week een langere tijd dan dagelijks kort. Planten kunnen zo beter tegen droogte. Hun wortels groeien dieper in de grond om water te vinden.
 • Vang water op in een regenton. Regenwater is prima te gebruiken om de planten in de tuin water te geven of om de auto mee te wassen (Maar uw auto wassen op de wasstraat is ook een goed idee). U bespaart zo liters drinkwater.
 • Tegel eruit, groen erin. Met een groene tuin met weinig bestrating helpt u wateroverlast te voorkomen. Een tuin met gras en planten neemt regenwater op. Dit ontlast het riool en voorkomt wateroverlast. Door het ontbreken van groen in stedelijk gebied is het op hete dagen wel 8°C warmer. Planten houden uw tuin koel en aangenaam. Door meer groen helpt u vogels, bijen en vlinders.
 • Verwijder onkruid milieuvriendelijk. Bestrijdingsmiddelen verslechteren de kwaliteit van het oppervlaktewater. Ook wanneer de tuin niet direct aan het water ligt, kunnen chemische stoffen via riolering of grondwater in het oppervlaktewater terechtkomen.
 • Voorkom plastic soep. Gooi uw plastic afval daar weg waar het hoort. Gooi niets op straat of in het water.
 • Draai de kraan dicht. Draai de kraan dicht bij het tanden poetsen, handen wassen en scheren.
 • Droog de was buiten. Een droger kan wel 320 KWh per jaar verbruiken. Deze elektriciteit kost je € 72 per jaar.

Ideeën van bewoners van harte welkom

Het waterschap werkt dagelijks aan schoon, voldoende en veilig water. Dat kan het waterschap niet alleen. Het waterschap werkt daarom samen met inwoners, boeren, bedrijven en overheden. De Waterschijf van vijf is voor inwoners een handige tool om bewuster om te gaan met water. Maar de Waterschijf van vijf is nog niet af. Veel inwoners hebben vast ook tips en ideeën om water te besparen of hoe we om kunnen gaan met te veel of te weinig water in de tuin.

Het waterschap nodigt iedereen van harte uit om tips, ideeën en goede voorbeelden te delen. Zo kan de Waterschijf van vijf verder groeien.

Hoe waterbewust ben jij?

Alle informatie over de Waterschijf van vijf is te vinden op www.waterschijfvanvijf.nl. Hier is ook een folder met alle tips en weetjes te downloaden. Inwoners kunnen via het e-mailadres op de website hun eigen ideeën, tips en goede voorbeelden delen. Het waterschap heeft van een aantal tips posters laten maken. Ook deze posters zijn op de website te downloaden.

En sinds kort is er ook de test ‘Hoe waterbewust ben jij?’ Ontdek aan de hand van tien simpele vragen over hoe jij omgaat met water in en om huis hoe waterbewust jij al bezig bent. Ben je een echte pro of gaat bewust omgaan met water je nog niet zo goed af? Met eenvoudige tips en weetjes helpen het waterschap en de gemeente je graag op weg.