Van 20 t/m 27 april 2020 was de week van de tweedehands textiel. Dit jaar natuurlijk wel in aangepaste vorm, want evenementen waren vanwege corona niet mogelijk en veel winkels waren dicht. Toch is het goed door deze week extra stil te staan bij hoe we met kleding omgaan en de impact die de textielindustrie heeft.

Door het hoge gebruik van water, energie en pesticiden is de kledingindustrie een van de meest vervuilende industrieën in de wereld. De kleding- en schoenenindustrie zijn samen goed voor zo’n 8 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Voor de productie van een kilogram katoen is ca 7000 liter water nodig (staat gelijk aan twee maanden douchen). Een spijkerbroek kost gemiddeld zo’n 8000 liter water! Ook wordt een groot deel van onze textiel aan de andere kant van de wereld gemaakt, dit betekent dat nogal wat fossiele brandstoffen nodig zijn om het hier te krijgen.

Daar komt bij dat bijna drie vijfde van alle kleding binnen een jaar na productie wordt afgedankt en grotendeels in verbrandingsovens of op een stortplaats terechtkomt. Op deze manier is er natuurlijk heel veel nieuwe textiel nodig. En vooral daar kun je zelf een steentje bijdragen.

Dat kan op verschillende manieren:

  1. Draag je kleding langer. Misschien kun je je kleidingstuk nog repareren als het kapot gaat. Ook is het mogelijk een kledingstuk dat  niet meer goed past of niet meer je smaak is te vermaken of zelfs helemaal tot iets anders om te bouwen. Wie weet krijg je er zo een nieuwe hobby bij! Helemaal handig nu we zo veel mogelijk thuis moeten blijven. Internet staat vol met tips en filmpjes die je op weg kunnen helpen.
  2. Gooi je oude kleding niet weg maar verkoop, ruil of doneer het. Er zijn verschillende websites waar je zelf je kleding kunt verkopen. Ook kun je vaak kleding doneren bij tweedehands winkels. Verder staan er in onze gemeente verschillende kledingboxen waar je niet alleen je kleding maar al je oude textiel kunt inleveren; zelfs als het kapot is. Want textiel die zo niet meer bruikbaar is wordt gerecycled. Zo zorg je dat je versleten kleren niet in de verbrandingsoven komen, maar een tweede leven krijgen als bijvoorbeeld vloerbedekking of vulmiddel.
  3. Koop niet altijd nieuw, maar kijk of je het tweedehands kunt vinden. Vaak zijn er hele leuke dingen op internet, maar ook in een van de tweedehands winkels in onze gemeente te vinden. Door minder nieuwe kleren te kopen neemt onze CO2 uitstoot af. Als iedere Nederlander één kledingstuk per jaar minder koopt, heeft dat nog meer klimaatimpact dan een jaar lang vegetarisch eten door alle Rotterdammers. Met drie kledingstukken per jaar minder besparen we in Nederland zo’n 975 kiloton CO2. Dat is net zo veel als 2,1 miljoen mensen die een jaar lang vegetarisch eten. Kan of wil je iets niet tweedehands kopen, dan is een goed alternatief een product van gerecycled textiel. Zo zijn er bijvoorbeeld nieuwe truien gemaakt van gerecyclede wol of nieuwe handdoeken gemaakt van gerecycled katoen.

Als je een of meerdere van deze punten al doet of er mee wilt beginnen, wees er dan trots op en deel het met anderen! Door jou bijdrage te delen kun je misschien meer mensen inspireren om hiermee aan de slag te gaan. Dat kan via social media met de hashtags: #wvtt #reshare of door je tips met ons te delen via samenduurzaam@geldrop-mierlo.nl. Op het horecaplein in Geldrop staat onze glazen container met meer informatie over duurzame textiel en verduurzamen in het algemeen.

Samen duurzaam container