Het fietsproject waarbij cliënten van dagbestedingscentrum Het Laar fietsen een tweede leven geven door ze te repareren bestaat al 10 jaar. Onlangs zijn de afspraken die de gemeente hierover met LunetZorg heeft gemaakt, geactualiseerd. Wethouder Peter Looijmans bracht op 21 januari een werkbezoek aan dit mooie maatschappelijk en duurzaam verantwoorde project.

Doel van fietsproject

Al sinds 2011 heeft de gemeente met Het Laar (werk)afspraken gemaakt over de zorg- en bewaarplicht voor gevonden fietsen. Het Laar bewaart de fietsen gedurende de wettelijke bewaartermijn en knapt ze daarna op of gebruikt onderdelen. Daarna worden de fietsen verkocht of weggegeven aan een goed doel.

Ook fietsen die bijvoorbeeld tijdens een fietsruimactie bij het station als wrak of langdurig of fout geparkeerde fiets worden aangemerkt, gaan naar Het Laar. Maar ook bromfietsen en scooters die lange tijd onbeheerd in de openbare ruimte worden aangetroffen, komen daar uiteindelijk terecht.

Maatschappelijk én duurzaam verantwoord

Het fietsproject is al 10 jaar een maatschappelijk en duurzaam verantwoord voorbeeld in onze gemeente en is daarom van grote meerwaarde voor Geldrop-Mierlo. Bij dagbestedingscentrum Het Laar, onderdeel van Lunet, werken cliënten met een verstandelijke beperking aan het opknappen van de fietsen en hebben daarmee een leuke dagbesteding. Er wordt gekeken naar de eigen mogelijkheden, wensen en er is geen sprake van werkdruk. Daarnaast is het project duurzaam omdat de fietsen een tweede leven krijgen.

Werkbezoek

Op 21 januari bracht wethouder Peter Looijmans een werkbezoek aan Het Laar om de voortzetting van de samenwerking niet ongemerkt voorbij te laten gaan. Hij werd door een vertegenwoordiging van Lunet rondgeleid naar de opslag van de vele fietsen en kreeg van een aantal cliënten in de fietswerkplaats toelichting over hun werkzaamheden. Speciale aandacht was er voor begeleider van het eerste uur, Michael van den Burg. Hij gaat binnenkort met pensioen maar is als begeleider van het fietsproject al vanaf het begin van groot belang voor het succes!