Op maandag 2 november 2020 heeft de gemeenteraad het wijkontwikkelingsplan voor de wijk Skandia-Hulst vastgesteld.

Wijkplan in uitvoering

Inmiddels zijn al diverse activiteiten opgestart, of deze worden binnenkort opgestart. Om u te informeren hebben we nu een flyer gemaakt, waarin de belangrijkste informatie en de gemaakte afspraken nog eens beknopt zijn opgenomen, en waar ook de planning in staat van de uit te voeren fysieke aanpassingen in de wijk. Deze flyer wordt binnenkort ook huis-aan-huis bezorgd.

Wijkvereniging blij met resultaat wijkontwikkelingsplan Skandia-Hulst

Het plan is de afgelopen maanden samen met de bewoners uit de wijk vormgegeven. Het resultaat van alle gesprekken die zijn gevoerd met inwoners, buurtvereniging en maatschappelijk betrokken is verwerkt in een mooi vormgegeven boekje. 

Drie thema’s

Het boekje is onderverdeeld in drie thema’s die in de eerste bijeenkomsten met de bewoners zijn gekozen. De thema’s zijn: Veilig en bereikbaar, Groen, gezond en toekomstbestending en Zorgzame buurt vol activiteiten. Meer over deze thema's leest u hieronder. 

Tijdens de laatste bijeenkomst hebben de bewoners gekozen voor een uitvoeringsplan dat als resultaat is toegevoegd aan het boekje.

Wethouder Peter Looijmans heeft het boekje inmiddels officieel overhandigd aan mevrouw Hannie van der Westen van Buurtvereniging Hulst-Skandia en hen bedankt voor hun bijdrage aan het proces.

Een verkorte versie van het wijkontwikkelingsplan zal huis-aan-huis verspreid worden. Hier kunt u de digitale versie van het boekje downloaden(externe link)

Overhandiging boekje wijkontwikkelingsplan Skandia-Hulst. Van links naar rechts: mevrouw Hannie van der Westen, gebiedsregisseur Karen Denton en wethouder Peter Looijmans.

Veilig en bereikbaar

Het thema ‘Veilig en bereikbaar’ gaat over een (verkeers)veilige omgeving. Het parkeren, de ontsluiting van de wijk, veilig oversteken, je veilig voelen op straat qua verlichting, inbraakpreventie etc. zijn onderdeel van dit thema. Uit de eerste interviews komt het volgende beeld naar voren over de wijk:

“Het is hier veilig en sociaal, met weinig criminaliteit, dat willen we zo houden. De meldingen uit de wijk zijn minimaal, maar als er niks is, is dat ook goed. Betere verlichting kan hier nog aan bijdragen, vooral op achterpaden en wandelpaden.

Er is veel overlast van verkeer op de weg Hulst, soms wordt daar wel 70 km/uur gereden. De straat heeft al acties gevoerd (30 km), maar dat helpt niet echt.

Hulst heeft maar één ontsluiting, versleten straten en een hoge parkeerdruk en er staan bomen in de weg. Hulst is slecht qua bestrating, en voor mensen die slecht ter been zijn is het een uitdaging om hier te lopen. Er zijn kansen om dit gebied anders in te richten, met groene vlekken en parkeerzones.

Bepaalde straten in Skandia staan ramvol met auto’s, dit deel is niet gebouwd op het toenemende autobezit en in de ochtend en de middag is het erg druk met het halen en brengen van kinderen naar school. Een deel van de kinderen komt zelfstandig naar school, te voet of met de fiets, maar vooral met iets slechter weer worden er erg veel gebracht. Gelukkig gaan de scholen niet gelijktijdig uit.”

Groen, gezond en toekomstbestending

In het thema ‘Groen, gezond en toekomstbestendig’ wordt, conform de toezegging van 10 oktober 2019, nadrukkelijk het onderwerp duurzaamheid meegenomen. Milieudefensie gaat met ons samenwerken in dit thema om wijkgesprekken op te starten en zo energietransitie en duurzame woningmaatregelen op de agenda te krijgen. Daarnaast gaat het over het groen, biodiversiteit, gezond leven en bewegen in de wijk en levensloopbestendig wonen. Uit de eerste interviews in de wijk komt het volgende beeld naar voren:

“Het is een hele groene wijk en dit groen willen we graag behouden. Boom eruit is boom erin. Er wordt al veel biologisch en ecologisch verantwoord gewerkt en biodiversiteit is belangrijk. Er wordt ingezet op kansen voor de natuur en op waterberging. Dit kan gevolgen hebben voor de volkstuinen. Zij investeren voorlopig niet meer. De consequenties van het Dommelvisieplan zijn nog niet inzichtelijk.

De groene en ruime leefomgeving kan ook uitdagen om meer te bewegen. De school doet al veel aan bewegend leren, maar voor bewoners zou het bewegen in de wijk nog meer gestimuleerd kunnen worden, zoals met een beweegtuin.

Daarentegen bljkt de wijk heel laag te scoren qua energielabels en zijn woningen slecht geisoleerd. Het aanzicht van de woningen speelt hier een rol in, zonnepanelen aan de voorzijde zijn een doorn in het oog en de woningen zijn aan de buitenzijde slecht te isoleren. Er wonen veel tweeverdieners in de wijk die best wel willen investeren in duurzaamheid, maar ze weten nog niet goed welke alternatieven er zijn.”

Zorgzame buurt vol activiteiten

Het thema ‘Zorgzame buurt vol activiteiten’ vertelt het verhaal over buren die oog hebben voor elkaar en zorg nemen voor elkaar. Daarnaast gaat het over de activiteiten in de wijk, door de wijk, voor de wijk, ter voorkoming van eenzaamheid en ter stimulering van de sociale cohesie. Uit de eerste interviews in de wijk komt het volgende beeld naar voren:

“De school en wijkvereniging werken samen, maar ook de volkstuinenvereniging draagt een steentje bij aan activiteiten en ontmoeting in de buurt. Activiteiten zoals Hooipop en Halloween worden zelfs door heel Geldrop bezocht. De wijkvereniging zoekt nog steeds naar een eigen ruimte, maar is blij met de vrijheid die ze krijgen van bs Dommeldal om hun aula te gebruiken.

Een ontmoetingsplek in de wijk is belangrijk, maar er zijn ook kleine initiatieven die voor ontmoeting zorgen zoals het koffiedrinken op zaterdagochtend bij de volkstuinenvereniging en de ontmoeting tussen hondenbezitters bij het losloopgebied. Maar een echte huiskamer in de wijk ontbreekt.

Er zijn veel straatfeesten in de wijk, meer klussers dan klussen en vaak komen er ook oud-leden/leerlingen naar evenementen. Het is een sociale buurt waar veel mensen elkaar kennen. Alleen contacten verwateren wanneer iemand ouder wordt, tot deze zich nog beperken tot enkele mensen uit de straat. Uitbreiding van sociale contacten is voor ouderen moeilijk en een ontmoetingsplek in een andere wijk is te ver weg. Wanneer er iets is met een van de buren wordt er snel hulp georganiseerd, maar toch vooral wanneer dit gevraagd wordt. Door de dagelijkse drukte wordt niet altijd gezien of er hulp nodig is. Er is dus zeker een kans dat er ouderen tussen wal en schip vallen en eenzaamheid niet wordt opgemerkt. Voor de jongeren wordt er met name in de basisshoolleeftijd redelijk wat georganiseerd, via de scholen en de buurtvereniging. Voor de groep 12-16 jaar is er echter weinig te doen in de wijk.”