Op woensdag 13 september is in Eindhoven aan wijlen Jan Heurkens, zijn ouders, zijn zus en haar man de Yad Vashem-onderscheiding ‘Rechtvaardigen onder de Volkeren’ uitgereikt. Deze hoge Joodse onderscheiding is voor niet-Joden die tijdens de Holocaust hun leven waagden om Joden te redden.

Jan Heurkens was tijdens de Tweede Wereldoorlog als 2e ambtenaar ter gemeentesecretarie werkzaam bij de Gemeente Geldrop. Als naaste medewerker en vertrouwenspersoon werkte hij nauw samen met burgemeester van der Putt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte Jan deel uit van het verzet bij de LO, de landelijke organisatie voor onderduikers en joden. Op 22 mei 1944 werd hij door de Sicherheitsdienst gearresteerd op verdenking van medeplichtigheid aan de overval op het distributiekantoor van Geldrop en op het bevolkingsregister van Mierlo. Hij is op 9 augustus 1944 in Kamp Vught als verzetsstrijder geëxecuteerd. Zijn naam staat genoemd op het Nationaal Monument op de Fusilladeplaats. In Geldrop is als eerbetoon een pad en een straat naar hem vernoemd.

Jan Heurkens was de oudste zoon van Herman Heurkens en Nel van Haren. Het gezin van Herman en Nel telde 13 kinderen, 5 jongens en 8 meisjes. Jan trouwde in 1935 met de Geldropse Bets van Grootel. Het kinderloze paar vangt in de oorlog Luuk van der Steen op, de schuilnaam van een joods kind dat eigenlijk Lodewijk Ornstein heette. Het broertje van Luuk leeft onder de schuilnaam Thijs van de Broek bij de ouders van Jan in Nederasselt. Ook Jans zus Antonia en haar echtgenoot ontvingen vandaag de onderscheiding voor hun hulp aan het Joodse gezin Ornstein.