Start duurzaamheidsproject basisscholen Geldrop-Mierlo

Afgelopen zaterdag was het de Dag van de Duurzaamheid. In de samenleving van morgen is duurzaamheid het nieuwe normaal. Met de Dag van de Duurzaamheid geven we hier een jaarlijkse impuls aan. Op deze dag doen duizenden scholen mee aan een duurzame actie. In Geldrop-Mierlo hebben de partners van het Platform Duurzaamheid het Duurzaamheidsproject voor leerlingen van basisscholen gelanceerd. Ook plaatsen we een filmpje op sociale media waarin te zien wat er allemaal al gebeurt op dit gebied en hoeveel betrokken mensen zich nu al actief bezig houden met duurzaamheid. Het filmpje is onder meer terug te zien op het YouTube kanaal van de gemeente Geldrop-Mierlo.

Start Duurzaamheidsproject

Net zoals voor veel dingen in het leven geldt,  jong geleerd is oud gedaan. Het Duurzaamheidsproject is daarom speciaal opgezet voor leerlingen van de groepen 6 t/m 8 van alle basisscholen uit Geldrop-Mierlo.
Het is de bedoeling dat leerlingen in groepjes gaan werken aan duurzame oplossingen rondom huis of op locaties waar ze zo goed als dagelijks zijn, zoals op school. Het kan gaan om oplossingen waarmee verspilling binnen of rond het huishouden wordt tegen gegaan of waarmee bespaard wordt op het verbruik van elektra en gas.
Zij worden hierbij ondersteund door een groep enthousiaste inwoners die graag samen met de kinderen aan de slag gaan om hen te laten ontdekken en ervaren op welke manier je rondom huis duurzamer kunt zijn.

Het Duurzaamheidsproject is een laagdrempelig project waarbij basisscholen zelf invullen hoe zij de kinderen uit groep 6 t/m 8 in teamverband mee laten doen. Om basisscholen te informeren over het Duurzaamheidsproject komt meester Kennet  (herkenbaar aan zijn groene uitstraling) binnenkort even langs. Hij biedt dan ook een teamgids aan waarin onder andere leuke en inspirerende voorbeelden staan van hoe kinderen kennis kunnen maken met duurzaamheid.

Finale vindt plaats op het Strabrecht College

We hebben speciaal voor de finale een bijzondere locatie gevonden waar je kunt zien hoe duurzaam een gebouw kan zijn. Het nieuwe Strabrecht College is namelijk bijzonder duurzaam en biedt op 10 april 2021 het podium voor de grote finale. Op deze presentatiedag krijgen de teams de kans om hun duurzame oplossingen te presenteren. Een jurypanel dat onder andere bestaat uit een aantal leerlingen van het Strabrecht College gaat de oplossingen beoordelen. Er is een mooi geldbedrag te winnen dat gebruikt wordt voor het uitwerken van het beste idee. Hiervoor zijn we trouwens ook nog op zoek naar bedrijven die willen helpen om het beste duurzame idee verder uit te werken tot een bruikbaar product.

Meer informatie en inschrijven

Meer informatie over het Duurzaamheidsproject staat op de website van Platform Duurzaam Geldrop-Mierlo: www.onsplatform.tv/platformduurzaamgeldropmierlo/ (menu: Duurzaamheidsproject). Daar vind je ook informatie over hoe teams van basisscholen zich kunnen aanmelden.