Wat is het?

Een Bewijs van in leven zijn toont aan dat u in leven bent op het moment dat het bewijs wordt afgegeven. Een Bewijs van in leven zijn is alleen bedoeld voor gebruik door Nederlandse instanties in Nederland en hier zijn kosten aan verbonden van € 16,50.

Voor buitenlandse instanties hebt u een Attestatie de vita nodig. De Attestatie de vita is een internationaal document. U kunt deze verklaring gebruiken buiten Nederland. De Attestatie de vita komt uit de registers van de burgerlijke stand.

Wat moet ik doen?

U vraagt het bewijs van in leven zijn persoonlijk aan bij de gemeente.

Afspraak maken

Heeft u hulp nodig bij het aanvragen, maak dan een afspraak. Voor het verkrijgen van een bewijs van leven voor Nederlandse instanties maakt u online een afspraak en komt u persoonlijk naar het gemeentehuis.

Afspraak maken(externe link)

Hoe werkt het?

U heeft een bewijs van in leven zijn bijvoorbeeld nodig als uw levensverzekeraar of pensioenfonds hierom vraagt.

Een bewijs van in leven zijn is geldig in:

  • Nederland
  • Aruba
  • Curaçao
  • Bonaire
  • Sint Maarten
  • Sint Eustatius
  • Saba

Als u in een ander land moet laten zien dat u in leven bent, vraagt u een attestatie de vita aan.

Wat heb ik nodig?

  • geldig identiteitsbewijs

Als u het bewijs nodig heeft voor een pensioenfonds, heeft u ook de brief van het pensioenfonds nodig waarin hierom wordt gevraagd.

Hoe lang duurt het?

Het Bewijs van in leven zijn wordt aan de balie voor u gemaakt en na betaling overhandigd.

Geldigheid

Een Bewijs van in leven zijn heeft geen houdbaarheidsdatum. Er staat wel op wanneer het is gemaakt. Meestal mag het bewijs maar drie of zes maanden oud zijn voor de instantie die erom vraagt. Dit kunt u navragen bij de instantie die het van u wil hebben.

Wat kost het?

Tarief: € 16,50. Is het nodig voor een buitenlands pensioenfonds dan is het gratis. U kunt om bewijsstukken gevraagd worden en dit wordt aan de balie beoordeeld.

Aanvragen vanuit het buitenland

Bent u Nederlander en woont u in het buitenland? Dan kunt u het Bewijs van in leven zijn aanvragen bij de Nederlandse ambassade of consulaat in het land waar u verblijft. U moet de aanvraag persoonlijk doen. Meer informatie vindt u op de website nederlandwereldwijd.nl.(externe link)