Wat is het?

Met een rijbewijs laat u zien dat u een motorvoertuig mag besturen. U kunt bij de gemeente terecht als u een rijbewijs wilt aanvragen, verlengen of als u uw rijbewijs bent kwijtgeraakt. 

Voorwaarden

Hoe werkt het?

Afspraak maken

  • Wilt u uw rijbewijs met spoed aanvragen? Maak dan een afspraak voor 14.00 uur. 
  • Neem een geldige identiteitskaart of paspoort voor legitimatie en een recente pasfoto (niet ouder dan 6 maanden) mee.
  • Indien u een nieuw rijbewijs aanvraagt ter vervanging van uw verloren rijbewijs, dient u een vermissingsverklaring te doen. Dit kunt u digitaal via www.rdw.nl(externe link) of (tijdens de afspraak) bij ons aan de balie doen.  
  • U betaalt uw rijbewijs tijdens de afspraak. Bij voorkeur met PIN betalen.
  • Meer informatie over bromfietsrijbewijs en trekkerrijbewijs.

Wat moet ik doen?

Buitenlands rijbewijs omwisselen

Wilt u een buitenlands rijbewijs omwisselen? Dan gelden er extra voorwaarden. Op de website van het RDW leest u meer over het omwisselen van buitenlandse rijbewijzen.(externe link)

Jongerenrijbewijs aanvragen

Als u 17 jaar oud bent, kunt u een jongerenrijbewijs aanvragen. Hiervoor moet u ook een begeleiderspas aanvragen bij de RDW. Lees meer informatie over het jongerenrijbewijs(externe link) op de website van 2todrive.nl. 

Verlies of diefstal van uw rijbewijs

Per 1 juli 2021 is het mogelijk om zelf, 24 uur per dag, een verlies of diefstal melding te registreren van een Nederlands rijbewijs. De melding wordt online gedaan via www.rdw.nl(externe link) en daardoor is het rijbewijs direct ongeldig. Nadat de melding is geregistreerd stuurt de RDW u een schriftelijke bevestiging. Voor het online melden van verlies, diefstal of misbruik van het rijbewijs heeft u een DigiD nodig. Heeft u geen DigiD en/of lukt de aanvraag niet online? Vul dan bij uw gemeente een verklaring van vermissing in. 

Met deze nieuwe dienst bent u niet meer afhankelijk van de openingstijden van de gemeente en kan op elk moment de verlies of diefstal melding geregistreerd worden.

Wat kost het?

ProductTarief 2022
Rijbewijs      € 41,60

Spoedprocedure (extra kosten)

      € 34,10
Kopie van een rijbewijs (extra kosten)      €   8,15

Bij voorkeur met PIN betalen.

Wat moet ik meenemen?

  • Een goedgelijkende pasfoto die
  • Bankpas of contant geld. U betaalt direct bij de aanvraag.
  • Vraagt u voor de eerste keer een rijbewijs aan? Neem dan een geldig paspoort of identiteitskaart mee.
  • Verlengt u uw rijbewijs? Neem dan uw oude rijbewijs mee. Is uw huidige rijbewijs niet meer geldig? Neem dan ook een geldig paspoort of identiteitskaart mee.

Hoe lang duurt het?

U kunt uw rijbewijs na ongeveer een week afhalen bij de gemeente. Als u een spoedaanvraag voor 14.00 uur hebt gedaan, kunt u uw rijbewijs binnen 2 werkdagen ophalen. 

LET OP:

U dient uw rijbewijs binnen 3 maanden na aanvraag op te halen. Indien u uw rijbewijs niet binnen 3 maanden ophaalt, komen de kosten voor een nieuw verzoek voor een rijbewijs voor uw eigen rekening.