Wat is het?

Met een rijbewijs laat u zien dat u een motorvoertuig mag besturen. U kunt bij de gemeente terecht als u een rijbewijs wilt aanvragen, verlengen of als u uw rijbewijs bent kwijtgeraakt.

Hoe werkt het?

Afspraak maken aanvraag rijbewijs(externe link) Verlenging rijbewijs digitaal aanvragen(externe link)

 • Wilt u uw rijbewijs met spoed aanvragen? Maak dan een afspraak voor 14.00 uur
 • Ophalen rijbewijs na aanvraag?
  Dit kan op binnenloop op ma 9:00-12:30 en 17:30-19:30, di 9:00-12:30, wo 9:00-12:30 en 13:30-17:00, do 9:00-12:30, vrij 9:00-12:30. Wilt u een Andere keer langskomen maak dan een afspraak via de afspraak maken knop op de homepage en kies voor ophalen reisdocument/rijbewijs.
 • Neem een geldige identiteitskaart of paspoort voor legitimatie en een recente pasfoto (niet ouder dan 6 maanden) mee.
 • Indien u een nieuw rijbewijs aanvraagt ter vervanging van uw verloren rijbewijs, dient u een vermissingsverklaring te doen. Dit kunt u digitaal via www.rdw.nl(externe link) of (tijdens de afspraak) bij ons aan de balie doen.
 • U betaalt uw rijbewijs tijdens de afspraak. Bij voorkeur met PIN betalen.
 • Meer informatie over bromfietsrijbewijs en trekkerrijbewijs

Voorwaarden

Wat moet ik doen?

Buitenlands rijbewijs omwisselen

Wilt u een buitenlands rijbewijs omwisselen? Dan gelden er extra voorwaarden. Op de website van het RDW leest u meer over het omwisselen van buitenlandse rijbewijzen.(externe link)

Jongerenrijbewijs aanvragen

Als u 17 jaar oud bent, kunt u een jongerenrijbewijs aanvragen. Hiervoor moet u ook een begeleiderspas aanvragen bij de RDW. Lees meer informatie over het jongerenrijbewijs(externe link) op de website van 2todrive.nl.

Verlies of diefstal van uw rijbewijs

Per 1 juli 2021 is het mogelijk om zelf, 24 uur per dag, een verlies of diefstal melding te registreren van een Nederlands rijbewijs. De melding wordt online gedaan via www.rdw.nl(externe link) en daardoor is het rijbewijs direct ongeldig. Nadat de melding is geregistreerd stuurt de RDW u een schriftelijke bevestiging. Voor het online melden van verlies, diefstal of misbruik van het rijbewijs heeft u een DigiD nodig. Heeft u geen DigiD en/of lukt de aanvraag niet online? Vul dan bij uw gemeente een verklaring van vermissing in.

Met deze nieuwe dienst bent u niet meer afhankelijk van de openingstijden van de gemeente en kan op elk moment de verlies of diefstal melding geregistreerd worden.

Wat kost het?

Product 
Rijbewijs€ 48,15
Spoedprocedure (extra kosten)€ 34,10
Kopie van een rijbewijs (extra kosten)€ 8,35

Bij voorkeur met PIN betalen.

Legesverordening 2023(externe link)

Wat heb ik nodig?

 • Een goedgelijkende pasfoto die niet ouder is dan 6 maanden op het moment van aanvraag. Deze pasfoto voldoet aan de pasfoto-eisen(externe link).
 • Geld of een bankpas. U betaalt direct bij de aanvraag.
 • Bij het aanvragen van uw eerste rijbewijs: een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart.
 • Bij het verlengen van uw rijbewijs: het rijbewijs dat u al hebt. Als dit niet meer geldig is, neem dan ook een geldig paspoort of geldige identiteitskaart mee.

Rijbewijs afhalen

U haalt uw rijbewijs persoonlijk op bij de gemeente. Neem uw oude rijbewijs mee.

Hoe lang duurt het?

U kunt uw rijbewijs na ongeveer een week afhalen bij de gemeente. Als u een spoedaanvraag voor 14.00 uur hebt gedaan, kunt u uw rijbewijs binnen 2 werkdagen ophalen.

LET OP:

U dient uw rijbewijs binnen 3 maanden na aanvraag op te halen. Indien u uw rijbewijs niet binnen 3 maanden ophaalt, komen de kosten voor een nieuw verzoek voor een rijbewijs voor uw eigen rekening.

Extra informatie

Informatiepunt Digitale Overheid

DigiD? Ik kan het nu zelf!
Informatiepunt Digitale Overheid 

Heb je vragen over bijvoorbeeld huur- en zorgtoeslag, belasting, rijbewijs, (verkeers)boetes, pensioen en uitkering? Dan kan je voortaan tijdens openingstijden van de bibliotheek terecht bij het Informatiepunt Digitale Overheid. Daar helpen we je met het vinden van informatie op internet, de installatie van apps en verwijzen we je door naar de juiste instanties. Je hoeft hiervoor geen lid te zijn van de bibliotheek.