Wat is het?

In de herfst zorgen bladeren op straat voor ongemak. De gemeente plaatst bladkorven waarin u de bladeren kunt verzamelen. Deze bladkorven leegt de gemeente regelmatig. De bladeren gaan samen met het andere gft-afval naar de compostfabriek. De bladkorven worden in de week voor Kerst weggehaald.

Hoe werkt het?

Waar staat een bladkorf?

Bekijk de interactieve kaart 
Daar staan zowel de grote als kleine bladkorven.

Bladkorven: alleen voor bladafval!

De bladkorven zijn alleen bedoeld voor bladafval. Snoei- of ander afval mag niet terecht komen in de bladkorven, want dan kan de bladkorf niet goed worden geleegd. De korven in onze gemeente kunnen op twee manier geleegd worden. De ene manier is met een grijper. De andere en vaakst gebruikte manier is met een trilo, dat is een soort stofzuiger voor blad. Op het moment dat er iets anders dan blad in de korven zit kan de trilo dat niet opzuigen en verstopt raken. Vandaar dat er echt alleen maar bladafval in de korven mag.

Verkeerd gebruik bladkorf: gele kaart

Als er toch afval in de korf wordt gevonden dat geen bladafval is, wordt de korf die week - ongeacht hoe dat andere afval erin is gekomen - niet geleegd. We hangen dan een gele kaart aan die bladkorf. Omwonenden kunnen dan een week lang geen nieuw blad kwijt in de korf. Na een week wordt de korf met het verkeerde afval geleegd met een grijper. Als we in de weken daarna opnieuw ander afval dan bladafval aantreffen, volgt er een tweede gele kaart. De bladkorf wordt dan weggehaald en pas na een aantal weken weer teruggeplaatst. Als er vervolgens opnieuw afval wordt aangetroffen dat er niet in thuishoort, halen we de bladkorf definitief weg.