Achternaam kind kiezen

Achternaam kind kiezen

Bij uw eerste kind (met de Nederlandse nationaliteit) kunt u de achternaam zelf kiezen. U kunt uw kind de achternaam van de moeder, de vader of duomoeder geven. Ook kunt u kiezen voor een combinatie van de achternaam van de ouders: een dubbele achternaam. De achternaam die u kiest voor uw eerste kind geldt ook voor alle volgende kinderen van dezelfde ouders. Is de achternaam vastgelegd? Dan kunt u deze meestal niet meer veranderen.

Hoe werkt het?

Als u geen achternaam kiest of die niet op tijd bij de gemeente vastlegt, bepaalt de wet welke achternaam uw kind krijgt. Welke naam dat is, hangt af van uw persoonlijke situatie. Bekijk hieronder welke situatie voor u geldt.

Hoe legt u deze keuze vast?

Wilt u een andere achternaam voor uw kind dan de 'automatische achternaam'? Dit legt u vast bij de gemeente. U komt hiervoor samen naar de afspraak. Dit kan voor de geboorte of (uiterlijk) tijdens de geboorteaangifte.

Let op! Vaak kan de moeder niet aanwezig zijn bij de geboorteaangifte. U kunt daarom het beste al vóór de geboorte samen naar de gemeente gaan.

Afspraak maken

Kind met een tweede (buitenlandse) nationaliteit

Heeft uw kind (geboren vanaf 2024) naast de Nederlandse nog een andere nationaliteit? En is volgens die nationaliteit een andere achternaam mogelijk? Dan kunt u voor dit kind ook die achternaam kiezen.

Man en vrouw, getrouwd of geregistreerd partnerschap

Uw kind krijgt automatisch de achternaam van de vader. Als u wilt dat uw kind de achternaam van de moeder of een dubbele achternaam krijgt, moet u dat voor of tijdens de geboorteaangifte samen laten vastleggen bij de gemeente.

Twee vrouwen, getrouwd of geregistreerd partnerschap

  • Als de moeder zwanger is van een onbekende donor, krijgt uw kind automatisch de achternaam van de duomoeder. Dit kan alleen als de duomoeder automatisch juridische ouder wordt bij de geboorte. Daarvoor is een ouderschapsverklaring nodig. Als u wilt dat uw kind de achternaam van de geboortemoeder, of een dubbele achternaam krijgt, moet u dit samen laten vastleggen bij de gemeente.
  • Als de moeder zwanger is van een bekende donor en de duomoeder uw kind erkent, krijgt uw kind automatisch de achternaam van de geboortemoeder. Als u wilt dat uw kind de achternaam van de duomoeder, of een dubbele achternaam krijgt, moet u dit samen laten vastleggen bij de gemeente.

Ouders die niet getrouwd zijn en geen geregistreerde partners

Uw kind krijgt automatisch de achternaam van de moeder. Als u wilt dat uw kind de achternaam van de vader of van de duomoeder, of een dubbele achternaam krijgt, moet de vader of de duomoeder uw kind erkennen. Bij de erkenning kiest u dan samen de achternaam.

Gezin van twee mannen

Op het moment van de geboorte van een kind, is er altijd een moeder. Het moederschap kan alleen eindigen door adoptie. Bij adoptie kunt u de achternaam van uw 1e kind kiezen. Dit gebeurt bij de rechter. Volgende kinderen van u en uw partner samen krijgen dezelfde achternaam.

Overgangsregeling 2024

Voor kinderen, waarbij het oudste kind geboren is tussen 2016 en 2023 is er een tijdelijke regeling om alsnog een dubbele achternaam te krijgen. U kunt in 2024 als ouders samen naar de burgerlijke stand gaan om deze dubbele naam te kiezen.