Annalot van Neerven eerste kinderburgemeester Geldrop-Mierlo

Tijdens de raadsvergadering van 13 juli is Annalot van Neerven geïnstalleerd als eerste kinderburgemeester van Geldrop-Mierlo. Vanaf het nieuwe schooljaar, in september, mag Annalot op stap met burgemeester Jos van Bree en Wethouder Mathil Sanders. Daarnaast gaat ze aan de slag met een door haar gekozen project.

Annalot woon in Mierlo en zit in groep 7 op Kindcentrum Puur Sang locatie Lucia. In haar vrije tijd speelt ze voetbal en trompet. Sport en cultuur vindt ze dan ook heel belangrijk. Met haar unieke ideeën zoals: meer buitenactiviteiten op school, inclusieve activiteiten voor kinderen én volwassenen, meer groen en een autovrije dag wist ze een positieve indruk te maken op de jury. Tijdens een gesprek met wethouder Mathil Sanders kon ze haar ideeën goed toelichten. Hoe Annalot een autovrije dag voor zich ziet? “Nou gewoon, dat bepaalde wegen dan afgesloten worden voor auto’s. Zodat kinderen en ouders veilig over straat kunnen. En het is dan ook nog beter voor het milieu.”

Wethouder Sanders is blij met de keuze voor Annalot als eerste kinderburgemeester. “Ik ben hoe dan ook blij met de inbreng van alle kinderen die gesolliciteerd hebben. Ze hebben frisse ideeën over uitdagingen waar ik als wethouder voor sta. Kinderen meer laten bewegen, aandacht voor inclusiviteit zodat alle kinderen, ook die in een rolstoel zitten, mee kunnen doen. En wat ik heel bijzonder vond; dat de meeste kinderen ook aandacht hebben voor ouderen in hun plannen. Zo fijn dat onze jongste jeugd, onze toekomst, juist ouderen op hun netvlies hebben. En die autovrije dag, die heb ik zelf als kind meegemaakt en dat vond ik geweldig. Beste idee ooit. Zeker met het argument van Annalot dat het gewoon veel beter is voor ons milieu.”

Rol kinderburgemeester

De kinderburgemeester is de stem van alle kinderen in Geldrop-Mierlo. En zet zich in om de gemeente en kinderen dichter bij elkaar te brengen. In het komende schooljaar gaat de kinderburgemeester op stap met de burgemeester en wethouder jeugd naar verschillende evenementen en activiteiten. Daarnaast krijgt de kinderburgemeester de mogelijkheid om een eigen gekozen project uit te voeren.

Wil je de kinderburgemeester ergens bij uitnodigen? Of heb je vragen? Neem contact met ons op via kinderburgemeester@geldrop-mierlo.nl.

Selectieprocedure

Alle kinderen uit Geldrop en Mierlo konden zich van 8 mei tot en met 10 juni aanmelden. In totaal hebben 14 kinderen zichzelf aangemeld. Daarna heeft een jury bestaande uit: de burgemeester, wethouder Sanders, een lid van de Jongerenraad en twee leden uit politieke partijen de twee beste kandidaten geselecteerd. Zij zijn samen met hun ouders uitgenodigd op het gemeentehuis voor een gesprek. Op basis hiervan is de beste kandidaat geselecteerd.

Bekijk hieronder de inzending van Annalot.

Hoe verder?

 1. Afgerond: Solliciteren

  Kinderen kunnen solliciteren van 8 mei tot en met 10 juni 2023.

 2. Afgerond: Selectieprocedure

  Tussen 12 juni en 6 juli maken we een selectie en voert de jury gesprekken met de meest geschikte kandidaten. De jury bestaat uit:
  Jongerenraad;
  Jongeren tot 27 jaar oud van politieke partijen;
  De burgemeester en wethouder Jeugd.

 3. Afgerond: Installatie

  De kinderburgemeester wordt op 13 juli geïnstalleerd tijdens een raadsvergadering.

 4. Momenteel bezig: Start

  De kinderburgemeester start in september 2023 en gaat aan de slag gedurende het schooljaar.