Hoe werkt het?

U hebt een bromfietsrijbewijs nodig om te rijden met een scooter, brommer, snorfiets, brommobiel, quad, trike en speed-pedelec (fiets met elektrische trapondersteuning met een snelheid van maximaal 45 kilometer per uur).

Voor een bromfietsrijbewijs moet u bij het CBR een theorie-examen en praktijkexamen halen. Dit kan vanaf uw 16e jaar. Heeft u al een ander rijbewijs? Dan hoeft u geen bromfietsrijbewijs te halen en krijgt u het bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM) automatisch bijgeschreven op uw rijbewijs. Behalve als u alleen een trekkerrijbewijs heeft. Dat geldt niet als bromfietsrijbewijs.

Voor een bijzondere bromfiets, zoals een segway, heeft u geen (bromfiets)rijbewijs nodig. Wel moet uw bromfiets een verzekeringsplaatje hebben.

Wat moet ik doen?

Nadat u het examen heeft gehaald, kunt u de volgende dag het bromfietsrijbewijs aanvragen bij de gemeente.

De gemeente Geldrop-Mierlo werkt op afspraak. Wilt u langskomen voor aanvraag van een rijbewijs?

Afspraak maken

Wat moet ik meenemen?

  • Een pasfoto in kleur die voldoet aan de eisen voor pasfoto's.
  • Geld of een bankpas. U betaalt direct bij de aanvraag.
  • Bij het aanvragen van uw eerste rijbewijs: een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart.
  • Bij het verlengen van uw rijbewijs: het rijbewijs dat u al hebt. Als dit niet meer geldig is, neem dan ook een geldig paspoort of geldige identiteitskaart mee.

Wat kost het?

ProductTarief
Rijbewijs€40,65

Spoedprocedure (extra kosten)

€34,10
Waarmerken van kopie rijbewijs€8,15

Tarieven 2020

Hoe lang duurt het?

Na 5 werkdagen kunt u het nieuwe rijbewijs persoonlijk ophalen bij de gemeente. Neem uw oude rijbewijs mee. Heeft u het rijbewijs sneller nodig? Het is mogelijk een rijbewijs met spoed aan te vragen. Als u het rijbewijs vóór 14.00 uur aanvraagt, kunt u het rijbewijs na 1 à 2 werkdagen ophalen.

U hebt 3 maanden de tijd om uw rijbewijs op te halen.

Extra informatie

Zware overtredingen op de bromfiets tellen ook mee voor het beginnersrijbewijs. Meer informatie hierover vindt u op de CBR-website.

Als u om medische redenen bent afgekeurd voor rijbewijs A of B, blijft de categorie AM van het bromfietsrijbewijs wel geldig op uw rijbewijs.

Bekijk ook:

Bent u tevreden over deze pagina?