Exploitatievergunning horecabedrijf
Wat is het?
In een exploitatievergunning staan voorwaarden. Deze voorwaarden hebben te maken met overlast, veiligheid en fatsoen. U vraagt een exploitatievergunning aan bij de gemeente als:
- u een horecabedrijf wilt starten of overnemen
 - u uw horecabedrijf wilt uitbreiden door een verbouwing
 - de rechtsvorm van uw horecabedrijf verandert
 - uw horecabedrijf een andere leidinggevende krijgt
 - u een terras wilt starten of uw terras wilt uitbreiden
 - u met uw horecabedrijf nieuwe activiteiten gaat uitvoeren
 
Dit geldt voor elk horecabedrijf, ook als u geen alcohol schenkt. Een horecabedrijf is bijvoorbeeld een:
- hotel
 - restaurant, café of snackbar
 - discotheek
 - buurthuis of clubhuis
 
Alcoholvergunning
Schenkt uw horecazaak alcoholhoudende dranken? Dan hebt u ook een Alcoholvergunning nodig.
Wat moet ik doen?
Hoe werkt het?
U kunt een exploitatievergunning krijgen als u aan de volgende voorwaarden voldoet:
- De eigenaar of leidinggevende is van onbesproken gedrag en minimaal 21 jaar oud.
 - De omgeving heeft geen last van uw horecabedrijf. De gemeente kan vragen dat u maatregelen neemt om daarvoor te zorgen.
 - In het gebied mogen horecabedrijven zitten.
 
Wanneer de gemeente uw aanvraag heeft ontvangen dan krijgt u automatisch een Bibob vragenformulier toegestuurd. Deze stuurt u ingevuld retour naar de gemeente.
Wat heb ik nodig?
- Een huurovereenkomst, eigendomsbewijs of pachtovereenkomst van het pand.
 - Een plattegrond van het pand met de ligging, indeling, de verschillende ruimten en de grenzen van het terrein.
 - Een kopie van de arbeidsovereenkomst van alle leidinggevenden die in loondienst zijn.
 - Een ingevuld Bibob-formulier.
 
Hoe lang duurt het?
Binnen 8 weken hoort u van de gemeente of u de vergunning krijgt. De gemeente kan deze termijn met maximaal 8 weken verlengen.