Exploitatievergunning horecabedrijf
Wat is het?
In een exploitatievergunning staan voorwaarden. Deze voorwaarden hebben te maken met overlast, veiligheid en fatsoen. U vraagt een exploitatievergunning aan bij de gemeente als:
- u een horecabedrijf wilt starten of overnemen
- u uw horecabedrijf wilt uitbreiden door een verbouwing
- de rechtsvorm van uw horecabedrijf verandert
- uw horecabedrijf een andere leidinggevende krijgt
- u een terras wilt starten of uw terras wilt uitbreiden
- u met uw horecabedrijf nieuwe activiteiten gaat uitvoeren
Dit geldt voor elk horecabedrijf, ook als u geen alcohol schenkt. Een horecabedrijf is bijvoorbeeld een:
- hotel
- restaurant, café of snackbar
- discotheek
- buurthuis of clubhuis
Alcoholvergunning
Schenkt uw horecazaak alcoholhoudende dranken? Dan hebt u ook een Alcoholvergunning nodig.
Wat moet ik doen?
Hoe werkt het?
U kunt een exploitatievergunning krijgen als u aan de volgende voorwaarden voldoet:
- De eigenaar of leidinggevende is van onbesproken gedrag en minimaal 21 jaar oud.
- De omgeving heeft geen last van uw horecabedrijf. De gemeente kan vragen dat u maatregelen neemt om daarvoor te zorgen.
- In het gebied mogen horecabedrijven zitten.
Wanneer de gemeente uw aanvraag heeft ontvangen dan krijgt u automatisch een Bibob vragenformulier toegestuurd. Deze stuurt u ingevuld retour naar de gemeente.
Wat heb ik nodig?
- Een huurovereenkomst, eigendomsbewijs of pachtovereenkomst van het pand.
- Een plattegrond van het pand met de ligging, indeling, de verschillende ruimten en de grenzen van het terrein.
- Een kopie van de arbeidsovereenkomst van alle leidinggevenden die in loondienst zijn.
- Een ingevuld Bibob-formulier.
Hoe lang duurt het?
Binnen 8 weken hoort u van de gemeente of u de vergunning krijgt. De gemeente kan deze termijn met maximaal 8 weken verlengen.