Alcoholvergunning
Wat is het?
Als u alcohol verkoopt of schenkt, hebt u een drank- en horecavergunning nodig van de gemeente.
Als u alcohol wilt schenken tijdens een evenement, moet u een ontheffing aanvragen.
Exploitatievergunning
Voor uw horecabedrijf hebt u ook een exploitatievergunning nodig.
Wat moet ik doen?
Drank- en horecavergunning aanvragen
Ter aanvulling op bovenstaand formulier:
Wat moet u indienen bij een aanvraag
Type A - Reguliere horeca
- Volledig ingevuld aanvraagformulier;
- Verklaring leidinggevende(n);
- Op het moment dat u de aanvraag indient, moet u een legitimatiebewijs overleggen van u en andere leidinggevende(n);
- Kopie arbeidsovereenkomst leidinggevende(n);
- Kopie huur-/koopovereenkomst horecapand;
- Plattegrond (schaal 1:100) van de horecagelegenheid met daarop alle lokaliteiten met maatvoering en plafondhoogte;
- Type en capaciteit van het mechanisch ventilatiesysteem in het pand (hierbij mag de afzuiging van de keuken niet worden meegerekend).
Type B - Paracommerciële horeca
- Volledig ingevuld aanvraagformulier;
- Legitimatiebewijzen bestuursleden en leidinggevenden;
- Kopie koop-/huurovereenkomst horecapand;
- Bestuursreglement;
- Plattegrond (schaal 1:100) van de lokaliteit(en) met maatvoering en plafondhoogte;
- Type en capaciteit van het mechanisch ventilatiesysteem in het pand (hierbij mag de afzuiging van de keuken niet worden meegerekend).
Bibob
Tegelijk met de procedure voor een drank- en horecavergunning en exploitatievergunning, vindt er een Bibob-onderzoek plaats. Hiervoor vult u een vragenformulier in en voorziet dit van de benodigde bijlagen:
- Aanvraagformulier Drank- en horecavergunning type A (commercieel)
- Aanvraagformulier Drank- en horecavergunning type B (para-commercieel)
Indienen aanvraag
U dient de vergunningsaanvraag en de Bibobformulieren persoonlijk in. U maakt vooraf een afspraak met een medewerker van het cluster Vergunningen van de afdeling Publiekszaken.
Hoe werkt het?
Met een drank- en horecavergunning mag u alcohol verkopen en schenken aan personen van 18 jaar en ouder. U kunt de vergunning krijgen als u voldoet aan deze voorwaarden:
- Alle leidinggevenden zijn minimaal 21 jaar oud.
- Alle leidinggevenden beschikken over een Verklaring Sociale Hygiëne(externe link) (SVH).
- Geen van de leidinggevenden is van slecht levensgedrag.
- Geen van de leidinggevenden heeft een strafblad.
Waar u verder nog rekening mee moet houden:
- Uw personeelsleden zijn 16 jaar of ouder.
- Uw barmedewerker onder de 18 jaar mag alcohol verkopen, maar niet drinken.
- In uw zaak moet altijd een leidinggevende aanwezig zijn. Deze leidinggevende staat ook vermeld op uw vergunning.
Verenigingen en stichtingen
Voor verenigingen en stichtingen die alcohol schenken gelden extra voorwaarden:
- De uren waarop alcohol wordt geschonken en de leeftijdsgrens zijn op een goed zichtbare plek opgehangen.
- Er zijn binnen de vereniging of stichting minstens twee leidinggevenden met een SVH Verklaring Sociale Hygiëne(externe link).
- De huisregels rondom alcoholgebruik staan in het bestuursreglement.
Wat kost het?
Tarieven
Uit legesverordening, Titel 3 Dienstverlening vallend onder Europese dienstenrichtlijn, Hoofdstuk 1 Horeca:
Product | Tarief | |
---|---|---|
3.1.1 | Het tarief voor een aanvraag tot het verlenen van een vergunning op grond van artikel 3 van de Drank- en Horecawet | € 404,00 |
3.1.2 | een aanvraag tot het verlenen van een vergunning tot het exploiteren van een openbare inrichting, als bedoeld in artikel 2 van de Drank- en Horecaverordening. | € 288,50 |
3.1.2.1 | Een aanvraag voor het wijzigen van de leidinggevende in een bestaande Drank- en Horecavergunning | € 172,50 |
3.1.2.2 | Een aanvraag voor het wijzigen van de leidinggevende in een bestaande exploitatievergunning, als bedoeld in artikel 8 van de Drank- en Horecaverordening. Indien tevens een aanvraag wordt ingediend op grond van artikel 3.1.2.1 van de tarieventabel, wordt het legesbedrag op grond van artikel 3.1.2.2 niet in rekening gebracht. | € 172,50 |
3.1.3 | Een aanvraag tot het verlenen van een ontheffing van de sluitingstijd voor een openbare inrichting als bedoeld in artikel 11 van de Drank- en Horecaverordening. | € 57,80 |
3.1.5 | Een melding als bedoeld in artikel 30 van de Drank- en Horecawet | € 172,50 |
3.1.5.1 | Het tarief bedraagt voor het indienen van een melding als bedoeld in Artikel 7 van de Drank- en Horecaverordening (melding verandering Horecagelegenheid). Indien tevens een aanvraag wordt ingediend op grond van artikel 3.1.2 van de tarieventabel, wordt het legesbedrag op grond van artikel 3.1.6 niet in rekening gebracht | € 172,50 |
3.1.7 | een aanvraag tot het verlenen van een ontheffing als bedoeld in artikel 35 van de Drank- en Horecawet | € 57,80 |
Hoe lang duurt het?
U krijgt binnen 8 weken bericht.
Wanneer wij uw aanvraag voor advies voorleggen aan het Landelijk Bureau Bibob kan de termijn met maximaal 8 weken worden verlengd.