De gemeente moet gladheid op wegen binnen de bebouwde kom bestrijden. De gemeente strooit als de wegen glad worden door bevriezing, sneeuw of ijzel. Hiermee probeert de gemeente gevaarlijke situaties op gladde wegen en fietspaden te voorkomen. 

Strooiroutes

De gemeente strooit op doorgaande routes, zoals hoofdwegen en fietspaden, busroutes en toegangswegen tot wijken. De strooiroutes starten op de werf aan de Ambachtweg in Mierlo. Hier staan de strooimachines gestald en is de zoutopslag. 

De gemeente heeft twee soorten strooiroutes: strooiroutes voor fietspaden en strooiroutes voor rijbanen. U vindt de verschillende routes hier:

Strooien en sneeuwruimen

Gladheidbestrijding gebeurt door te strooien en door sneeuw te ruimen. Het strooien doet de gemeente zoveel mogelijk preventief. Sneeuwruimen kan alleen achteraf, dus na een sneeuwbui. Gemiddeld duurt een strooiactie drie uur. We doen ons best om dit zoveel mogelijk buiten de spitsuren te doen, maar kunnen dat helaas niet altijd garanderen. 

Sneeuwruimen gebeurt met speciaal sneeuwruimmaterieel en gaat veel langzamer dan strooien. In Geldrop-Mierlo duurt het ongeveer zes uur, voordat alle strooiroutes behandeld zijn. 

 

  Zelf strooien

  De voetgangersgebieden, woonstraten en stoepen strooit de gemeente niet. Het strooien heeft hier weinig effect. Doordat er weinig verkeer is, duurt het lang voordat het zout gaat werken. De stoepen kunnen we niet strooien, omdat de stoeptegels niet genoeg draagkracht hebben voor de zware machines die we gebruiken bij het strooien. 

  Omdat de gemeente helaas niet overal kan komen vragen wij u uw eigen stoep schoon te maken. Help uw buren als zij slecht ter been zijn. Zorg dat u altijd voldoende zout om te strooien in huis hebt. Dan kunt u de stoep voor uw woning sneeuw- en ijsvrij houden. Bij De Boerenbond kunt u bijvoorbeeld strooizout kopen. Scholen en bejaardenhuizen kunnen strooizout bij de gemeente verkrijgen.  

  Strooizout moet echter altijd met mate worden gebruikt, want in grote hoeveelheden is het schadelijk voor het milieu. Als het dooit zakt het smeltwater in de bodem en als er teveel strooizout is achtergebleven, kan het de wortels van bomen en struiken aantasten.

  Vragen over gladheidbestrijding?

  Heeft u een vraag over gladheidbestrijding of wilt u een klacht indienen hierover? Neem dan contact op met de gemeente via het e-mailadres gemeente@geldrop-mierlo.nl of via het telefoonnummer 040 289 38 93