Geldrop-Mierlo is een fraai textieldorp, omringd door de beschermde Strabrechtse Heide. In en rond het centrum van Geldrop stonden ooit vijftien textielfabrieken. In één van die oude fabriekspanden op De Bleek in Geldrop zit nu het boeiende Weverijmuseum. Er werd vooral wol geweven, maar ook werden er linnen en zelfs katoenen stoffen gefabriceerd. Bezoek ook het avontuurlijke Katoenpad tussen Mierlo en Geldrop waarover de thuiswevers uit Mierlo naar de fabriceurs​​​​​​ in Geldrop liepen. Wist je trouwens dat er in Mierlo ooit meer dan 1000 thuiswevers werkten?
 

Het Weverijmuseum: voor jong en oud boeiend!

Het Weverijmuseum Geldrop is een uniek museum. Op moderne en audiovisuele wijze ervaar je daar de rijke textielhistorie van Geldrop-Mierlo in de 19e en 20e eeuw. In het Weverijmuseum wordt nog steeds geproduceerd. Ontdek daar ook het unieke Sagebien waterrrad uit 1874. Kijk voor de openingstijden op weverijmuseum.nl(externe link).

Textielroute

Ontdek onze textielgeschiedenis langs diverse zuilen. Loop vanuit het museum de fraaie textielroute langs acht textielzuilen in en rond het centrum van Geldrop. Iedere zuil is uniek en bevat een spreekwoord uit de textielindustrie dat van toepassing is op de plek waar de zuil staat. Via een QR code lees je op locatie meer over onze textielgeschiedenis in een online magazine. Dit magazine kun je ook thuis bekijken via verweven.nl(externe link).

Strabrechtse Heide: prachtige natuurparel

Wol was voor de textielindustrie in Geldrop-Mierlo een belangrijke grondstof. Daarvoor werden op de hoeven schapen gehouden, die graasden op de prachtige Strabrechtse Heide. Dit ligt op steenworp afstand van Geldrop-Mierlo. Dit prachtige gebied is via allerlei wandel- en fietsroutes eenvoudig te bereiken.

Ervaar zelf het uitgestrekt heidelandschap met mooie vergezichten, vennen, diersoorten en bijzondere planten. Meer info: degrooteheide.eu(externe link)

Rijk van Dommel en Aa

Het Rijk van Dommel en Aa is het groene gebied tussen Eindhoven en Helmond. Door de ligging, karakteristieke landschap en rijke natuur is dit gebied “De tuin van Brainport”. Een bijzonder gebied om in te bewegen, te ontspannen en inspiratie op te doen. Tussen Landgoed Gulbergen en het natuurgebied ten zuiden van het Eindhovens kanaal is een recreatieve verbinding met daarbij een nieuwe brug aangelegd. Deze verbinding is een belangrijke schakel tussen de natuurgebieden Het Groene Woud en de Strabrechtse Heide. Ook is de verbinding goed voor de natuur en voor de recreatie in dit gebied. Er zijn informatieborden geplaatst om de beleving van het gebied te verbeteren.