Wat is het?

Wanneer een kind levenloos wordt geboren, is dit een groot emotioneel gemis. Als u wilt, kunt u uw kindje laten registreren in de Basisregistratie Personen (BRP). Dit is niet verplicht. U doet uw verzoek tot registratie bij de gemeente waar u woont.

Met deze registratie is uw levenloos geboren kind alleen zichtbaar voor u via MijnOverheid.nl
 

Hoe werkt het?

U of de begrafenisondernemer kan de aangifte doen bij de burgerlijke stand van de gemeente waar uw kind levenloos is geboren. U mag dit uiteraard ook zelf doen. Dit gaat alleen op afspraak.

Afspraak maken

  • U kunt het verzoek doen als u op het moment van de geboorte in Nederland woonde en stond ingeschreven in de BRP.
  • Het maakt niet uit wanneer uw kindje is geboren of hoe lang de zwangerschap heeft geduurd.
  • U kunt uw kindje alleen voor uzelf laten registreren in de BRP. Omdat het een heel persoonlijke situatie is, kunt u dit niet namens de andere ouder doen.

Het kan voorkomen dat de namen van uw kind niet op de akte van geboorte (levenloos) of akte van levenloos geboren kind staan. Dan geeft u de namen door bij uw verzoek bij de registratie in de BRP. Ouders kunnen dus afzonderlijk van elkaar een andere naam opgeven. Dat is in deze situatie geen enkel probleem.

Wat moet ik meenemen?

  • Een akte van geboorte of een akte van levenloos geboren kind als dit in een andere gemeente heeft plaats gevonden
  • Een geldig identiteitsbewijs

Uw kind is in het buitenland geboren

  • Documenten van de geboorte, zoals een in het buitenland opgemaakte akte waarin staat dat uw kind levenloos is geboren.
  • Als het dan moeilijk voor u is om deze documenten te krijgen, geeft u dit aan bij de gemeente. Omdat dit een heel persoonlijke situatie is, wordt er mild en begripvol met de regels omgegaan. U kunt dan een verklaring over de geboorte van uw kindje afleggen bij de gemeente.
     

Hoe lang duurt het?

Binnen 4 weken nadat u uw verzoek hebt ingediend, krijgt u een reactie van de gemeente.

Bent u tevreden over deze pagina?