U bent mantelzorger als u onbetaald en minimaal 8 uur per week, langer dan 3 maanden aaneengesloten zorgt voor familieleden, vrienden of kennissen die zelfstandig wonen in Geldrop-Mierlo. Denk aan een zieke ouder, een partner die lijdt aan een aandoeding (bijvoorbeeld dementie), een gehandicapt kind of een buurvrouw die zichzelf niet meer goed kan redden. Vaak kiest u er niet voor om mantelzorger te worden, maar overkomt het u. Het geven van mantelzorg kan zwaar zijn, zeker als u nog een baan heeft. Om ervoor te zorgen dat u lichamelijk en geestelijk niet overbelast raakt, zijn er verschillende soorten hulp.

Waar wilt u meer over weten?

Registreren als mantelzorger

Als u voldoet aan bovenstaande voorwaarden kunt u zich registreren als mantelzorger. Dit doet u door contact op te nemen met het Centrum voor Maatschappelijke Deelname (CMD) via telefoonnummer 040 289 38 99 of per e-mail: mantelzorg@geldrop-mierlo.nl. Vermeld hierin uw naam, adres en telefoonnummer. 

Als u in aanmerking komt ontvangt u een brochure met een registratieformulier. Nadat wij het ingevulde registratieformulier van u retour hebben gekregen, ontvangt u een welkomstpakket, inclusief een eventueel lidmaatschap bij MantelzorgNL. 

Tips om overbelasting te voorkomen

  • Vraag hulp uit uw omgeving bij het geven van mantelzorg. Misschien kan iemand anders klusjes in het huishouden van u overnemen. Een keer boodschappen doen, de was doen en strijken. Een ochtend bij uw partner blijven zodat u kunt sporten. Soms weten anderen niet goed hoe ze u zouden kunnen helpen. Vraag gerust om hulp. En neem hulp aan die u wordt aangeboden. Dan heeft u zelf tijd om iets anders te doen. U kunt dan de zorgtaken die overblijven dan beter aan.
  • Verdeel de zorgtaken. Als er anderen zijn die u kunnen helpen met de zorgtaken, is het handig om daar een duidelijke verdeling in te maken. U zorgt bijvoorbeeld door de week voor iemand, een ander doet dat in het weekend. U kunt dan even tot rust komen.
  • Ga naar de huisarts als u zich gespannen voelt of andere problemen heeft door het geven van mantelzorg. Het kan al helpen om gewoon even met iemand te praten.
  • Misschien kunt u bij uw verhaal kwijt bij vrienden, familie of buren. Als u dat moeilijk vindt, kunt u bellen met de vrijwilligers van de Mantelzorglijn: (030) 760 60 55. Er zijn verschillende organisaties waar u terecht kunt voor informatie, advies of om even te praten. Kijk voor meer informatie op de website Mantelzorg.

Praktische hulp bij de mantelzorg

Worden de zorg en het huishouden u te veel? Kunnen familie en vrienden u niet helpen? Schakel dan vrijwillige of professionele hulp in. U kunt contact opnemen met het Centrum voor Maatschappelijke Deelname (CMD) via telefoonnummer 040 289 38 99. Zij helpen u graag verder.

Respijtzorg

Misschien heeft u recht op respijtzorg. Dit heet ook wel vervangende mantelzorg. Het is een vervanging van de zorg waar mantelzorgers soms dag en dag mee bezig zijn. Uw zorg kan tijdelijk van u worden overgenomen. U heeft dan even tijd voor uzelf. Respijtzorg kan door vrijwilligersorganisaties en door professionele hulpverleners (bijvoorbeeld een zorginstelling) verleend worden. Dat hangt af van de zorg die nodig is en wie dat kan doen.

Wilt u professionele zorg voor de persoon voor wie u zorgt? Gaat het om zorg voor dag en nacht? Sommige zorgverzekeraars vergoeden respijtzorg. Dit kunt u navragen bij uw zorgverzekering. Kijk op de website van uw zorgverzekeraar.

Lees meer over respijtzorg op de website Mantelzorg.

Hulp bij het huishouden

Wilt u hulp bij het huishouden? Dit kunt u melden bij het CMD via telefoonnummer 040 - 289 38 99. Uw aanvraag wordt beoordeeld door een klantadviseur van het CMD. De klantadviseur bepaalt of u in aanmerking komt voor hulp bij het huishouden. Als uw aanvraag wordt bevestigd, komt iemand van een thuiszorgorganisatie langs om huishoudelijk werk te doen voor de hulpbehoevende, zodat u zich meer op andere taken kunt richten. Kijk voor meer informatie bij Zelfstandig blijven wonen.

Thuiszorg

Heeft u hulp nodig bij persoonlijke verzorging? Dan kunt u contact opnemen met iemand van een thuiszorgorganisatie. Denk aan verzorging, verpleging en begeleiding bij bijvoorbeeld het wassen en aankleden.

Hulpmiddelen

Er zijn allerlei hulpmiddelen en voorzieningen waardoor de zorg wat makkelijker kan worden gemaakt, zoals woningaanpassingen of een loophulpmiddel. Kijk voor meer informatie bij Zelfstandig blijven wonen of neem contact op met het Centrum voor Maatschappelijke Deelname (CMD) via telefoonnummer 040 - 289 38 99

Financiën, administratie, regelingen

Vindt u het lastig om de administratie op orde te houden? Kijk dan eens naar de tips bij Geldzaken.

Mantelzorgondersteuning van de gemeente

Komt u er zelf niet meer uit? De gemeente is verantwoordelijk voor de ondersteuning van u als mantelzorger. Heeft u ondersteuning nodig om uw zorgtaken goed te kunnen doen en om dit vol te houden? Neem dan contact op met de gemeente.

Bel het CMD: 040 289 38 99

Hulpvraag melden bij gemeente

U kunt zich met uw hulpvraag melden bij het CMD. Dit mag u zelf doen, maar iemand anders mag het ook namens u doen. Bijvoorbeeld een familielid. Heeft u niemand in uw omgeving die u met de melding kan helpen? Er zijn organisaties die u kunnen ondersteunen (cliëntondersteuning).

Gesprek

De klantadviseur van het CMD gaat met u in gesprek en onderzoekt wat er mogelijk is. Bij dit gesprek mag iemand anders aanwezig zijn. Bijvoorbeeld uw partner of een kennis. Maar dit mag bijvoorbeeld ook een cliëntondersteuner zijn. De gemeente bespreekt met u het volgende: Wat kunt u nog zelf? Wat kunnen mensen in uw omgeving voor u doen? Zijn er gemeentelijke of andere voorzieningen die uw probleem kunnen oplossen?

Ondersteuningsplan

Na het gesprek wordt een ondersteuningsplan geschreven. Als hieruit blijkt dat u in aanmerking komt voor de voorziening, dan ondertekent u het ondersteuningsplan en dit stuurt u terug naar het CMD. Hiermee heeft u een aanvraag gedaan voor de voorziening. Het is soms mogelijk om een maatwerkvoorziening in de vorm van een persoonsgebonden budget (PGB) te ontvangen.

 

 

 

Jonge mantelzorgers

Je broertje is vaak onrustig en leidt je af met je huiswerk. Je vader is ziek en jullie leven draait om hem. Je broer heeft kanker en je maakt je zorgen om hem. Je moeder is vaak somber en jij maakt de lunch. Je zus heeft een spierziekte en je helpt haar.

In al deze situaties groei je op met iemand die zorg nodig heeft en om wie je veel geeft. Dan ben je een jonge mantelzorger. Het gaat om ‘lichte’ mantelzorg. Vaak minder dan 1 uur per week. Maar het kan veel invloed hebben op je leven. Misschien gaat het daarom op school of daarbuiten een beetje anders… Misschien voel je je wel anders of heb je het gevoel dat niemand je echt begrijpt.

Problemen voorkomen

Er kunnen veel problemen op lange termijn worden voorkomen als op tijd ge­zien wordt dat jij een jonge mantelzorger bent. De situatie waarin jij en je omgeving zitten, is soms zo vanzelfsprekend, dat het lastig is om hier uit te komen. Dit kan ervoor zorgen dat jij er zelf onder gaat lijden. Daarom is het goed om ondersteuning te zoeken zodat jij, jullie, ontlast worden. Als jonge mantelzorger sta je er niet alleen voor. Het CMD is er ook voor jou!

Nieuws over mantelzorg

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws op het gebied van mantelzorg in Geldrop-Mierlo? Schrijf je dan nu in via mantelzorg@geldrop-mierlo.nl. Wij laten je dan weten wanneer er activiteiten zijn. Elke nieuwe mantelzorger die zich registreert, ontvangt van ons het ‘Blij dat je er bent pakket’. Er is één pakket per mantelzorger. Vraag het pakket aan via de e-mail: cmdjeugd@geldrop-mierlo.nl of telefonisch.

Bel het CMD Jeugd

 

Mantelzorgcompliment

Tot een paar jaar geleden bestond het 'Mantelzorgcompliment'. Dit was een vergoeding die werd uitgekeerd door de overheid. Het Mantelzorgcompliment is afgeschaft. Gemeenten mogen nu zelf bepalen hoe ze hun mantelzorgers complimenteren. In Geldrop-Mierlo is het mogelijk om u als mantelzorger te laten registeren als u meer dan 8 uur per week mantelzorg verleent voor iemand uit onze gemeente die zelfstandig woont. Op het moment dat u geregistreerd staat, wordt u lid van MantelzorgNL, wordt u op de hoogte gehouden van activiteiten door het jaar heen en krijgt u extraatjes die wisselen.

Als u zich wilt registreren, stuurt u een bericht naar mantelzorg@geldrop-mierlo.nl of belt u met Team Toegang: (040) 289 38 99.

Bent u tevreden over deze pagina?