U bent mantelzorger als u onbetaald en voor langere tijd zorgt voor familieleden, vrienden of kennissen. Denk aan een zieke ouder, een partner die lijdt aan dementie, een gehandicapt kind of een buurvrouw die zichzelf niet meer goed kan redden. Vaak kiest u er niet voor om mantelzorger te worden, maar overkomt het u. Het geven van mantelzorg kan zwaar zijn, zeker als u nog een baan heeft. Om ervoor te zorgen dat u lichamelijk en geestelijk niet overbelast raakt, zijn er verschillende soorten hulp.

Waar wilt u meer over weten?

Tips om overbelasting te voorkomen

  • Vraag hulp uit uw omgeving bij het geven van mantelzorg. Misschien kan iemand anders klusjes in het huishouden van u overnemen. Een keer boodschappen doen, de was doen en strijken. Een ochtend bij uw partner blijven zodat u kunt sporten. Soms weten anderen niet goed hoe ze u zouden kunnen helpen. Vraag gerust om hulp. En neem hulp aan die u wordt aangeboden. Dan heeft u zelf tijd om iets anders te doen. U kunt dan de zorgtaken die overblijven dan beter aan.
  • Verdeel de zorgtaken. Als er anderen zijn die u kunnen helpen met de zorgtaken, is het handig om daar een duidelijke verdeling in te maken. U zorgt bijvoorbeeld door de week voor iemand, een ander doet dat in het weekend. U kunt dan even tot rust komen.
  • Ga naar de huisarts als u zich gespannen voelt of andere problemen heeft door het geven van mantelzorg. Het kan al helpen om gewoon even met iemand te praten.
  • Misschien kunt u bij uw verhaal kwijt bij vrienden, familie of buren. Als u dat moeilijk vindt, kunt u bellen met de vrijwilligers van de Mantelzorglijn: (030) 760 60 55. Er zijn verschillende organisaties waar u terecht kunt voor informatie, advies of om even te praten. Kijk voor meer informatie op de website Mantelzorg.

     

Praktische hulp bij de mantelzorg

Worden de zorg en het huishouden u te veel? Kunnen familie en vrienden u niet helpen? Schakel dan vrijwillige of professionele hulp in.

 

Respijtzorg

 

Misschien heeft u recht op respijtzorg. Dit heet ook wel vervangende mantelzorg. Het is een vervanging van de zorg waar mantelzorgers soms dag en dag mee bezig zijn. De zorg voor iemand wordt tijdelijk van u overgenomen. U heeft dan even tijd voor uzelf. Respijtzorg kan door vrijwilligers en door professionele hulpverleners (bijvoorbeeld een zorginstelling) gegeven worden. Dat hangt af van de zorg die nodig is en wie dat kan doen.

Wilt u professionele zorg voor de persoon voor wie u zorgt? Gaat het om zorg voor dag en nacht? Sommige zorgverzekeraars vergoeden respijtzorg. Kijk op de website van uw zorgverzekeraar.

Lees meer over respijtzorg op de website Mantelzorg.

 

 

Hulp bij het huishouden

 

Iemand van een thuiszorgorganisatie komt langs om huishoudelijk werk te doen voor de hulpbehoevende, zodat u zich meer op andere taken kunt richten. Als u graag hulp bij het huishouden wilt, kunt u dat bij de gemeente aangeven. Kijk hiervoor bij Zelfstandig blijven wonen.

 

 

Thuiszorg

Iemand van een thuiszorgorganisatie komt langs om zorg te geven. Denk aan verzorging, verpleging en begeleiding bij bijvoorbeeld het wassen en aankleden.

 

Hulpmiddelen

Er zijn allerlei hulpmiddelen en voorzieningen waardoor de zorg wat makkelijker kan worden gemaakt, zoals woningaanpassingen of een loophulpmiddel. Kijk voor meer informatie bij Zelfstandig blijven wonen.

 

Financiën, administratie, regelingen

Vindt u het lastig om de administratie op orde te houden? Kijk dan eens naar de tips bij Geldzaken.

 

Mantelzorgondersteuning van de gemeente

 

Komt u er zelf niet meer uit? De gemeente is verantwoordelijk voor de ondersteuning van u als mantelzorger. Heeft u ondersteuning nodig om uw zorgtaken goed te kunnen doen en om dit  vol te houden? Neem dan contact op met de gemeente.

Bel het CMD: 040 289 38 99

 

Hulpvraag melden bij gemeente
 

U kunt zich met uw hulpvraag melden bij het CMD. Dit mag u zelf doen, maar iemand anders mag het ook voor u doen. Bijvoorbeeld een familielid. Heeft u niemand in uw omgeving die u met de melding kan helpen? Er zijn organisaties die u kunnen ondersteunen (cliëntondersteuning).

 

Gesprek
 

De klantadviseur van het CMD gaat met u in gesprek en onderzoekt wat er mogelijk is. Bij dit gesprek mag iemand anders aanwezig zijn. Bijvoorbeeld uw partner of een kennis. Maar dit mag bijvoorbeeld ook iemand van de cliëntondersteuning zijn. De gemeente bespreekt met u het volgende: Wat kunt u nog zelf? Wat kunnen mensen in uw omgeving voor u doen? Zijn er gemeentelijke voorzieningen die uw probleem kunnen oplossen?

 

Plan van aanpak
 

Na het gesprek wordt een plan van aanpak geschreven. Staat in het plan dat u een maatwerkvoorziening (hulp speciaal voor u) nodig heeft? Dan kunt u deze voorziening aanvragen bij de gemeente. Het is soms mogelijk om een maatwerkvoorziening als persoonsgebonden budget (PGB) te ontvangen.

 

Andere soorten ondersteuning

 

De gemeente geeft nog andere vormen van ondersteuning aan mantelzorgers. Zo worden er verschillende activiteiten georganiseerd, zijn er mantelzorgspreekuren en momenten waarop mantelzorgers elkaar kunnen ontmoeten. U kunt zich opgeven voor een Whatsapp-groep en een nieuwsbrief. Vraag bij het CMD naar de mogelijkheden.

 

Jonge mantelzorgers

Je broertje is vaak onrustig en leidt je af met je huiswerk. Je vader is ziek en jullie leven draait om hem. Je broer heeft kanker en je maakt je zorgen om hem. Je moeder is vaak somber en jij maakt de lunch. Je zus heeft een spierziekte en je helpt haar.

In al deze situaties groei je op met iemand die zorg nodig heeft en om wie je veel geeft. Dan ben je een jonge mantelzorger. Het gaat om ‘lichte’ mantelzorg. Vaak minder dan 1 uur per week. Maar het kan veel invloed hebben op je leven. Misschien gaat het daarom op school of daarbuiten een beetje anders… Misschien voel je je wel anders of heb je het gevoel dat niemand je echt begrijpt.

Problemen voorkomen

Er kunnen veel problemen op lange termijn worden voorkomen als op tijd ge­zien wordt dat jij een jonge mantelzorger bent. De situatie waarin jij en je omgeving zitten, is soms zo vanzelfsprekend, dat het lastig is om hier uit te komen. Dit kan ervoor zorgen dat jij er zelf onder gaat lijden. Daarom is het goed om ondersteuning te zoeken zodat jij, jullie, ontlast worden. Als jonge mantelzorger sta je er niet alleen voor. Het CMD is er ook voor jou!

Nieuws over mantelzorg

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws op het gebied van mantelzorg in Geldrop-Mierlo? Schrijf je dan nu in via mantelzorg@geldrop-mierlo.nl. Wij laten je dan weten wanneer er activiteiten zijn. Elke nieuwe mantelzorger die zich registreert, ontvangt van ons het ‘Blij dat je er bent pakket’. Er is één pakket per mantelzorger. Vraag het pakket aan via de e-mail: cmdjeugd@geldrop-mierlo.nl of telefonisch.

Bel het CMD Jeugd

 

Bent u tevreden over deze pagina?