Gemeente Geldrop-Mierlo gebruikt ZIVVER om veilig berichten en bestanden via mail uit te wisselen. ZIVVER versleutelt berichten met gevoelige inhoud, zoals persoonsgegevens, financiële gegevens of medische gegevens. Daarnaast is het mogelijk om grote bestanden te versturen.

Verstuur beveiligde mail naar de gemeente. 

Wat moet ik veilig mailen?

Als u iets naar de gemeente stuurt, bedenk dan of er gevoelige informatie in staat. Denk hierbij aan documenten als:

 • persoonsgegevens
 • medische gegevens
 • financiële gegevens
 • salarisstroken
 • juridische gegevens
 • contracten
 • beleidsstukken
 • personeelsgegevens
 • beschikkingen
 • aanslagen
 • wachtwoorden

Heb ik voor ZIVVER een account nodig? 

Nee, u hoeft geen account aan te maken als u een bericht van de gemeente ontvangt. Als u de ontvangen mail beantwoord, dan wordt de mail ook beveiligd teruggestuurd. Als u een bericht naar uw eigen mailbox doorstuurt en u wilt dit bericht doorsturen aan een ander, dan wordt u wel gevraagd een account aan te maken. Deze is wel helemaal gratis.

Vervaldatum / bewaartermijn mails en bijlagen

De mail en de bijlagen die met ZIVVER verstuurd worden, zijn zes maanden beschikbaar. U kunt het bericht dus na zes maanden niet meer openen. Ook dit heeft te maken met de veiligheid van de gegevens. Wilt u de mail of bijlage langer bewaren? Dan raden wij u aan de mail en de bijlagen op te slaan op uw computer of te printen. In de gebruikershandleiding wordt beschreven hoe u dit kunt doen. Een verzender kan er voor kiezen om deze termijn te verkorten of te verlengen. Tip: Boven in uw ontvangen bericht staat in een balk tot wanneer het bericht beschikbaar is.

Mijn e-mailadres en/of telefoonnummer is gewijzigd

Het is belangrijk dat u dit direct aan ons doorgeeft. Op deze manier kunnen wij veilig met u blijven communiceren. Geef deze wijzigingen door aan uw contactpersoon bij de gemeente.

Meer informatie

Meer informatie vindt u in de gebruikershandleiding onderaan deze pagina.

Heeft u nog vragen over ZIVVER? Neem dan contact met ons op, via telefoonnummer 040 289 38 93.

Gebruikershandleiding ZIVVER

ZIVVER vraagt iets meer stappen dan het standaard mailprogramma wat u misschien gewend bent. Vandaar hieronder meer informatie over hoe ZIVVER werkt.

ZIVVER-bericht openen met toegangscode

U heeft een bericht ontvangen dat is beveiligd met een toegangscode. Degene die u het bericht stuurt, heeft de code persoonlijk of via een brief vooraf aan u doorgegeven.

 1. Open het mailbericht in uw postvak.
 2. Klik nu op de blauwe knop 'Klik voor bericht'. U komt terecht op een andere pagina.
 3. Vul de toegangscode in die u van de verzender hebt ontvangen.
 4. Klik op 'Ontgrendel' om het ZIVVER-bericht te openen. U kunt nu het ZIVVER-bericht lezen en hierop reageren.

ZIVVER-bericht openen met SMS-code

U heeft een bericht ontvangen dat is beveiligd met een sms-code. Degene die u het bericht stuurt, wil zeker weten dat alleen u het bericht leest. Daarom krijgt u een code per sms toegestuurd op het door u vooraf aangegeven mobiele nummer.

 1. Open het mailbericht in uw postvak.
 2. Klik op de blauwe knop Klik voor bericht'. U komt terecht op een andere pagina.
 3. Klik op 'SMS Sturen' als de zichtbare cijfers van uw mobiele nummer kloppen. Klopt uw telefoonnummer niet? Klik dan op 'Niet mijn nummer'. De verzender ontvangt dan een bericht zodat hij / zij het telefoonnummer kan aanpassen. Klopt u telefoonnummer? Dan ontvangt  u een SMS met 6-cijferige code van ZIVVER op uw mobiele telefoon. De 6-cijferige code is 5 minuten geldig. Is uw code verlopen? Klik op 'Stuur opnieuw' om een nieuwe code te ontvangen.
 4. Vul de SMS-code in.
 5. Klik op 'Lees bericht'. U kunt het ZIVVER-bericht lezen en hierop reageren.

ZIVVER-bericht openen met een verificatie e-mail

 1. Open het mailbericht in uw e-mail inbox.
 2. Klik op de knop 'Openen'. U komt terecht op een andere pagina.
 3. Klik op 'Code verzenden".  ZIVVER verzendt u nu een verificatie-e-mail met een eenmalige code.
 4. Ga terug naar uw e-mail inbox.
 5. Open de verificatie-e-mail die u hebt ontvangen. Het onderwerp van de verificatie-e-mail ziet er ongeveer zo uit: Code voor 'onderwerp van oorspronkelijk bericht'.
 6. Kopieer de eenmalige code die wordt vermeld in de verificatie-e-mail.
 7. Ga naar het ZIVVER-verificatiescherm.
 8. Plak de eenmalige code in het vak onder 'Voer de eenmalige code in'.
 9. Klik op de knop 'Ontgrendel bericht' om het bericht te openen. U kunt nu het ZIVVER-bericht lezen en beantwoorden.

Wilt u een bericht later nogmaals bekijken, herhaal dan de procedure zoals hierboven beschreven.

ZIVVER-bericht beantwoorden

Wilt u reageren op het bericht? Dat kan rechtstreeks vanuit de beveiligde webpagina. Ontvangt u daarna een notificatie in uw mail? Dan hebben wij weer op uw bericht gereageerd.

U kunt op drie verschillende manieren reageren op een ZIVVER-bericht. Uw antwoord wordt dan via ZIVVER veilig teruggestuurd.

 1. Optie 1: Klik boven in de werkbalk op de knop 'Beantwoorden' of 'Allen beantwoorden'.
 2. Optie 2: Of klik rechtsboven in de werkbalk bij het bericht op de 3 puntjes boven elkaar staan. Er verschijnt nu een keuze mogelijkheid. Kies voor 'Beantwoorden'.
 3. Optie 3: Of Klink helemaal onder aan uw bericht op de knop 'Beantwoorden'.

Schrijf uw reactie en klik op het witte pijltje of knop 'Versturen' rechts onder uw bericht. Een bijlage kan ook nog eventueel bijgevoegd worden.

ZIVVER-bericht doorsturen

Hebt u een bericht via ZIVVER ontvangen? Dan kunt u deze ook makkelijk doorsturen.

 1. Klik hiervoor op de drie blauw puntjes in uw mail bericht.
 2. Er verschijnt nu een scherm met de tekst 'Doorsturen', 'Stuur een kopie naar', 'Bericht downloaden', 'Print bericht.'
 3. Klik op 'Doorsturen'.
 4. Er verschijnt nu een nieuw scherm met twee mogelijkheden.
 • Optie 1: Het bericht kan veilig via ZIVVER doorgestuurd worden. Dan is het nodig om een eigen gratis account in ZIVVER aan te maken. Kies hiervoor de knop 'Inschrijven'.
 • Optie 2: Het bericht doorsturen naar uw persoonlijke mailadres. Klik dan op 'Versturen'. Een kopie van het bericht wordt dan naar uw mailadres gestuurd. Het bericht staat nu lokaal in uw mailbox waardoor u het eventueel kunt doorsturen, uitprinten, opslaan of langer kunt bewaren. Let wel! Stuurt u het bericht nu door, dan is het bericht niet meer beveiligd, omdat het verstuurd wordt zonder ZIVVER.

ZIVVER-bericht bewaren

Een ontvangen ZIVVER bericht van de gemeente Geldrop-Mierlo heeft standaard een bewaartermijn van 6 maanden. U kunt het bericht dus na zes maanden niet meer openen. Boven in het bericht staat de datum waarop de bewaartermijn verloopt. Wilt u het bericht langer bewaren? Dan moet u het bericht opslaan. Dit kan op drie manieren:

Optie 1. Stuur een ZIVVER-bericht naar uw inbox

U kunt ervoor kiezen om een apart ZIVVER-bericht naar uw eigen e-mailinbox te sturen en het bericht op te slaan in uw inbox.

 1. Open het ZIVVER-bericht volgens de stappen in de notificatie e-mail.
 2. Klik in het bericht dat u wilt opslaan op de drie puntjes in het bericht.
 3. Er verschijnt nu een scherm met de tekst 'Doorsturen', 'Stuur een kopie naar', 'Bericht downloaden', 'Print bericht.'
 4. Kies 'Stuur een kopie naar (eigen mail adres)' om een ​​kopie van het ZIVVER-bericht naar uw normale e-mailinbox te sturen. Deze optie is mogelijk niet beschikbaar bij sommige e-mailserviceproviders. Er verschijnt een pop-upvenster waarin staat dat er een verbindingsbeveiligings-controle wordt uitgevoerd. Als DANE of TLS beveiliging beschikbaar is, wordt de verbinding voortgezet. Als een beveiligde verbinding mogelijk is, wordt een bericht met dat doel weergegeven en is de knop 'Versturen' niet langer grijs.
 5. Druk op 'Versturen'.
 6. Een exemplaar van het bericht wordt naar uw e-mailadres verzonden. De kopie wordt duidelijk als zodanig gemarkeerd in de onderwerp regel en in de berichttekst.

Als de berichtbijlagen een bepaalde grootte overschrijden, worden deze verwijderd en worden koppelingen naar de bijlagen toegevoegd aan de instantie voor het kopiëren van e-mail.
Als het niet mogelijk is om veilig een kopie van het ZIVVER-bericht naar uw mailserver te verzenden, wordt u gevraagd om een kopie van uw bericht downloaden of afdrukken.

Optie 2: Een ZIVVER bericht downloaden

U kunt ook kiezen om een los ZIVVER-bericht te downloaden zodat u het kunt opslaan. Volg hiervoor onderstaande stappen.

 1. Open het ZIVVER-bericht volgens de stappen in de notificatie e-mail.
 2. Klik in het bericht dat u wilt downloaden op de drie puntjes in het bericht.
 3. Er verschijnt nu een scherm met de tekst 'Doorsturen', 'Stuur een kopie naar', 'Bericht downloaden', 'Print bericht.'
 4. Kies 'Downloaden' om een kopie van het bericht op te slaan. Als u dit bestand opent, wordt het in de meeste gevallen automatisch opgeslagen in uw standaard e-mailprogramma.
 5. Kies in uw standaard e-mailprogramma voor 'Bestand' en 'Opslaan als'.

Optie 3: Opslaan als .pdf document

Een bericht kan ook als .pdf opgeslagen worden op uw computer. Dit kan via afdrukken van een ZIVVER bericht.

ZIVVER-bericht afdrukken

U kunt ervoor kiezen om een ZIVVER-bericht af te drukken.

 1. Open het ZIVVER-bericht door de stappen in de kennisgevings e-mail te volgen.
 2. Klik in het bericht dat u wilt afdrukken op de drie puntjes in het bericht.
 3. Er verschijnt nu een scherm met de tekst 'Doorsturen', 'Stuur een kopie naar', 'Bericht downloaden', 'Print bericht.'
 4. Kies 'Print bericht'. Het afdrukmenu van uw browser wordt geopend.
 5. Kies bij 'Bestemming' of u het bericht wilt printen of wilt opslaan als .pdf.
 • Als u het bericht wilt printen: kies dan bij 'Bestemming' de printernaam waarop het bericht geprint kan worden. Kies voor 'Afdrukken' en uw bericht wordt geprint.
 • Als u het bericht wilt opslaan als .pdf: kies dan bij bestemming voor 'Opslaan als .pfd'. Kies voor 'Opslaan' en selecteer de map waarin u het bericht wilt opslaan.

Vervaldatum / bewaartermijn mails en bijlagen

De mail en de bijlagen die met ZIVVER verstuurd worden, zijn zes maanden beschikbaar. Daarna worden ze ingetrokken. Ook dit heeft te maken met de veiligheid van de gegevens. Wilt u de mail of bijlage langer bewaren? Dan raden wij u aan de mail en de bijlagen op te slaan op uw computer of te printen. In de gebruikershandleiding wordt beschreven hoe u dit kunt doen. Een verzender kan er voor kiezen om deze termijn te verkorten of te verlengen. Tip: Boven in uw ontvangen bericht staat in een balk  tot wanneer het bericht beschikbaar is.