Hoe werkt het?

Met een paspoort of identiteitskaart kunt u zich identificeren en kunt u naar andere landen reizen. Vanaf 14 jaar moet u zich kunnen identificeren. Meer informatie over de verschillen tussen een paspoort en identiteitskaart leest u op de website van Rijksoverheid.

Voor het aanvragen van een paspoort of identiteitskaart maakt u online een afspraak.

Afspraak maken

 • Wilt u uw paspoort of identiteitskaart met spoed aanvragen? Maak dan een afspraak voor 16.00 uur. 

•    U bekijkt welke zaken u mee moet nemen naar de afspraak.
•    U betaalt uw paspoort of identiteitskaart tijdens de afspraak. Bij voorkeur met pin betalen.

Wat kost het?

IdentiteitskaartTarief 2022
Identiteitskaart voor personen tot 18 jaar€ 36,90
Identiteitskaart voor personen vanaf 18 jaar€ 68,50
Spoedprocedure (extra kosten)€ 51,60

Wat moet ik meenemen?

 • Een pasfoto die aan de pasfoto-eisen voldoet. Let op! De foto moet goed gelijkend zijn en maximaal 6 maanden oud zijn op moment van aanvraag.
 • Alle paspoorten en identiteitskaarten die u nog hebt, ook als ze zijn verlopen.
 • Als uw identiteitskaart in het buitenland is kwijtgeraakt of gestolen, dan neemt u het buitenlandse proces-verbaal mee.
 • Pinpas of geld. U betaalt direct bij de aanvraag. Bij voorkeur met pin betalen.

Vraagt u een identiteitskaart aan voor uw kind jonger dan 12 jaar? Neem dan ook het volgende mee:

 • Het kind zelf.
 • Toestemming van beide ouders of van degene die het gezag over het kind heeft. Gebruik hiervoor het toestemmingsformulier. U kunt beiden ook ter plekke een handtekening zetten, dan hoeft u geen formulier in te vullen. Afhandeling aan de balie in het gemeentehuis gaat sneller als u het toestemmingsformulier vooraf al heeft ingevuld.
 • Het legitimatiebewijs van beide ouders of van degene die het gezag over het kind heeft.

Hoe lang duurt het?

Uw identiteitskaart kan vanaf 5 werkdagen na uw aanvraag afgehaald worden. (aanvraagdag niet meegerekend). Als u een spoedaanvraag 's ochtends hebt gedaan, kunt u uw identiteitskaart binnen 2 werkdagen afhalen.

Als u uw oude identiteitskaart niet meer hebt en u hebt geen ander identiteitsbewijs, doet de gemeente onderzoek om uw identiteit vast te stellen. Hierdoor kan het langer duren voordat u uw identiteitskaart krijgt.

LET OP:

U dient uw identiteitskaart binnen 3 maanden na aanvraag op te halen. Indien u uw identiteitskaart niet binnen 3 maanden ophaalt, komen de kosten voor een nieuw verzoek voor een identiteitskaart voor uw eigen rekening.

Wat moet ik doen?

Lichamelijke of verstandelijke beperking

Als u door een lichamelijke of verstandelijke beperking niet persoonlijk een identiteitskaart kunt aanvragen, kan een medewerker van de gemeente naar u toe komen. Bij twijfel vraagt de gemeente u om een medische verklaring.

Identiteitskaart kwijt of gestolen

Is uw paspoort of identiteitsbewijs vermist of gestolen? Neem dan contact op met de gemeente. U hoeft geen aangifte te doen bij de politie.

Als u uw identiteitskaart in het buitenland verliest, doet u aangifte bij de politie ter plaatse. Vraag om een schriftelijk bewijs hiervan. Dit hebt u nodig voor uw verzekering. Meld bij de Nederlandse ambassade of het consulaat dat uw identiteitskaart kwijt of gestolen is en vraag een nooddocument aan. Met het buitenlandse proces-verbaal kunt u bij de gemeente een nieuwe identiteitskaart aanvragen.

Extra informatie

 • Als u niet de Nederlandse nationaliteit hebt, kunt u in aanmerking komen voor een Vluchtelingpaspoort of een Vreemdelingenpaspoort.
 • Als u van geslacht en/of naam verandert, moet u een nieuwe identiteitskaart aanvragen.
 • Nederlanders die in het buitenland wonen, kunnen voor een ID-kaart terecht bij een groot aantal Nederlandse vertegenwoordigingen, zoals ambassades en consulaten. Klink hier voor meer informatie.

Bekijk ook: