Wat is het?

Is uw paspoort of identiteitsbewijs vermist of gestolen? Neem dan contact op met de gemeente. U hoeft geen aangifte te doen bij de politie.

Meld vermissing of diefstal reisdocument  

Heeft u hulp nodig voor het melden van een vermissing of diefstal, maak dan een afspraak.

Afspraak maken(externe link)

Noodpaspoort

Moet u onmiddellijk op reis? Dan kunt u een noodpaspoort aanvragen(externe link) bij de Koninklijke Marechaussee.

Identiteitsfraude

Hebt u een vermoeden van identiteitsfraude? Lees meer informatie over identiteitsfraude(externe link) op de website van de Rijksoverheid.

Wat moet ik doen?

Verklaring van vermissing

U kunt een afspraak maken om een verklaring van vermissing te doen.

Bij verlies of diefstal van uw paspoort of identiteitskaart ondertekent u een vermissingsverklaring bij de gemeente. Een verklaring van vermissing afleggen is verplicht om een nieuw reisdocument aan te vragen. Ook is het aan te raden om een verklaring van vermissing te doen als er geen nieuw reisdocument aangevraagd hoeft te worden, omdat u nog een ander reisdocument hebt. De overheid registreert bij een verklaring van vermissing het documentnummer van uw vermiste paspoort of identiteitskaart. Deze registratie helpt bij de strijd tegen identiteitsfraude(externe link).

Als u uw paspoort of identiteitskaart toch nog vindt, mag u deze niet meer gebruiken. U levert uw paspoort of identiteitskaart in bij de gemeente, zodat deze ongeldig gemaakt wordt. Ook als uw paspoort of identiteitskaart wordt gevonden, wordt deze ongeldig gemaakt om misbruik te voorkomen.

Aangifte doen bij verzekering tegen diefstal

Is uw paspoort of identiteitskaart gestolen en bent u verzekerd tegen diefstal? Dan is het wel handig om aangifte te doen bij de politie zodat u dit kunt aantonen.

Aangifte doen in het buitenland

Bent u uw paspoort of identiteitskaart in het buitenland kwijtgeraakt? Doe meteen aangifte bij de plaatselijke politie. Daarna kunt u bij de Nederlandse ambassade of het consulaat een nooddocument aanvragen. In Nederland hoeft u geen aangifte te doen bij de Nederlandse politie. Met het buitenlandse proces-verbaal kunt u bij de gemeente een paspoort of identiteitskaart aanvragen.

Noodpaspoort aanvragen

Bent u uw paspoort kwijtgeraakt en moet u onmiddellijk op reis? U kunt dan een noodpaspoort aanvragen. Het noodpaspoort is alleen om te reizen. Bij de Koninklijke Marechaussee kunt u het noodpaspoort aanvragen(externe link).

Wat kost het?

Soorten paspoort/identiteit 
Paspoort voor personen tot 18 jaar€ 63,42
Paspoort voor personen vanaf 18 jaar€ 83,87
Identiteitskaart voor personen tot 18 jaar€ 40,92
Identiteitskaart voor personen vanaf 18 jaar€ 75,80
Spoedprocedure (extra kosten)€ 57,09

Wat heb ik nodig?

  • een goedgelijkende pasfoto die niet ouder is dan 6 maanden op het moment van aanvraag. Deze pasfoto voldoet aan de pasfoto-eisen.(externe link)
  • eventueel het buitenlandse proces-verbaal als u uw paspoort of identiteitskaart in het buitenland bent kwijtgeraakt
  • pinpas (of contant geld) om te betalen

Hoe lang duurt het?

Meestal is uw paspoort of identiteitskaart na 6 werkdagen klaar.

Het kan zijn dat de gemeente onderzoek moet doen om uw identiteit vast te stellen. Hierdoor kan het langer duren voordat u uw paspoort of identiteitskaart krijgt.