Hoe werkt het?

Met een paspoort of identiteitskaart kunt u zich identificeren en kunt u naar andere landen reizen. Vanaf 14 jaar moet u zich kunnen identificeren. Meer informatie over de verschillen tussen een paspoort en identiteitskaart leest u op de website van Rijksoverheid.

Afspraak maken

 • Wilt u uw paspoort of identiteitskaart met spoed aanvragen? Maak dan een afspraak voor 16.00 uur. 
 • U bekijkt welke zaken u mee moet nemen naar de afspraak.
 • U betaalt uw paspoort of identiteitskaart tijdens de afspraak. Bij voorkeur met PIN betalen.

Wat moet ik meenemen?

 • Een pasfoto die aan de pasfoto-eisen voldoet. Let op! De foto moet goed gelijkend zijn en maximaal 6 maanden oud zijn op moment van aanvraag.
 • Alle paspoorten en identiteitskaarten die u nog hebt, ook als ze zijn verlopen.
 • Als u een tweede of zakenpaspoort aanvraagt, neemt u bewijzen mee dat u het tweede paspoort nodig hebt.
 • Als uw paspoort in het buitenland is kwijtgeraakt of gestolen, dan neemt u het buitenlandse proces-verbaal mee.
 • Pinpas of geld. U betaalt direct bij de aanvraag. Bij voorkeur met pin betalen.

Vraagt u een paspoort aan voor uw kind jonger dan 18 jaar? Neem dan ook het volgende mee:

 • Het kind zelf
 • Schriftelijke toestemming van beide ouders of van degene die het gezag over het kind heeft. Gebruik hiervoor het toestemmingsformulier. U kunt beiden ook ter plekke een handtekening zetten, dan hoeft u geen ingevuld formulier mee te nemen.
 • Het legitimatiebewijs van beide ouders of van degene die het gezag over het kind heeft.

Hoe lang duurt het?

U kunt uw paspoort na 5 werkdagen afhalen. Als u een spoedaanvraag 's ochtends hebt gedaan, kunt u uw paspoort binnen 2 werkdagen afhalen.

Als u uw oude paspoort niet meer hebt en u hebt geen ander identiteitsbewijs, doet de gemeente onderzoek om uw identiteit vast te stellen. Hierdoor kan het langer duren voordat u uw paspoort krijgt.

LET OP:

U dient uw paspoort binnen 3 maanden na aanvraag op te halen. Indien u uw paspoort niet binnen 3 maanden ophaalt, komen de kosten voor een nieuw verzoek voor een paspoort voor uw eigen rekening.

Wat moet ik doen?

Lichamelijke of verstandelijke beperking

Als u door een lichamelijke of verstandelijke beperking niet persoonlijk een identiteitskaart kunt aanvragen, kan een medewerker van de gemeente naar u toe komen. Bij twijfel vraagt de gemeente u om een medische verklaring.

Paspoort kwijt of gestolen

Is uw paspoort of identiteitsbewijs vermist of gestolen? Neem dan contact op met de gemeente. U hoeft geen aangifte te doen bij de politie.

Als u uw paspoort in het buitenland verliest, doet u aangifte bij de politie ter plaatse. Vraag om een schriftelijk bewijs hiervan. Dit hebt u nodig voor uw verzekering. In Nederland hoeft u geen aangifte te doen bij de Nederlandse politie. Meld bij de Nederlandse ambassade of het consulaat dat uw paspoort kwijt of gestolen is en vraag een nooddocument aan. Met het buitenlandse proces-verbaal kunt u bij de gemeente een nieuw paspoort aanvragen.

Extra informatie

 • Als u niet de Nederlandse nationaliteit hebt, kunt u in aanmerking komen voor een vluchtelingenpaspoort of een vreemdelingenpaspoort.
 • Als u van geslacht en/of naam verandert, moet u een nieuwe identiteitskaart aanvragen.
 • Nederlanders die in het buitenland wonen, kunnen voor een ID-kaart terecht bij een groot aantal Nederlandse vertegenwoordigingen, zoals ambassades en consulaten. Klink hier voor meer informatie.

Bekijk ook:

Wat kost het?

Soort paspoort Tarief 2021
Paspoort voor personen tot 18 jaar €56,55
Paspoort voor personen vanaf 18 jaar €74,75
Spoedprocedure (extra kosten) €50,90