Met een paspoort of identiteitskaart kunt u zich identificeren en kunt u naar andere landen reizen. Vanaf 14 jaar moet u zich kunnen identificeren. Meer informatie over de verschillen tussen een paspoort en identiteitskaart leest u op de website van Rijksoverheid.

Afspraak maken

 • Wilt u uw paspoort of identiteitskaart met spoed aanvragen? Maak dan een afspraak voor 16.00 uur.
 • U bekijkt welke zaken u mee moet nemen naar de afspraak.
 • U betaalt uw paspoort of identiteitskaart tijdens de afspraak. Bij voorkeur met PIN betalen.

Wat is het?

U vraagt een paspoort aan bij de gemeente.

Spoedaanvraag

Als u uw paspoort snel nodig hebt, doet u een spoedaanvraag. Als u het paspoort voor 14.00 uur aanvraagt, kunt u het in principe de volgende werkdag na 11:00 ophalen. U moet voor een spoedaanvraag wel extra betalen.

Reizen met kinderen

 • Kinderen moeten een eigen reisdocument hebben en mogen niet meer bijgeschreven staan in het paspoort van de ouders.
 • Als u met uw kind naar het buitenland reist en u hebt een andere achternaam dan uw kind, dan hebt u een bewijs nodig dat u de vader of moeder bent of het ouderlijk gezag hebt.

Lees meer over reizen met kinderen op de website van de Rijksoverheid

Wat heb ik nodig?

 • Een pasfoto die aan de pasfoto-eisen voldoet. Let op! De foto moet goed gelijkend zijn en maximaal 6 maanden oud zijn op moment van aanvraag.
 • Alle paspoorten en identiteitskaarten die u nog hebt, ook als ze zijn verlopen.
 • Als u een tweede of zakenpaspoort aanvraagt, neemt u bewijzen mee dat u het tweede paspoort nodig hebt.
 • Als uw paspoort in het buitenland is kwijtgeraakt of gestolen, dan neemt u het buitenlandse proces-verbaal mee.
 • Pinpas of geld. U betaalt direct bij de aanvraag. Bij voorkeur met pin betalen.

Vraagt u een paspoort aan voor uw kind jonger dan 18 jaar? Neem dan ook het volgende mee:

 • Het kind zelf
 • Toestemming van beide ouders of van degene die het gezag over het kind heeft. Gebruik hiervoor het toestemmingsformulier via de groene knop. U kunt beiden ook ter plekke een handtekening zetten, dan hoeft u geen formulier in te vullen. Afhandeling aan de balie in het gemeentehuis gaat sneller als u het toestemmingsformulier vooraf al heeft ingevuld.

Toestemmingsformulier

 • Het identiteitsbewijs van beide ouders of van degene die het gezag over het kind heeft.

Hoe lang duurt het?

U krijgt een mail zodra het paspoort opgehaald kan worden, dit kan uiterlijk 5 werkdagen duren.  Als u een spoedaanvraag voor 16:00 uur hebt gedaan, kunt u uw paspoort binnen 2 werkdagen ophalen.

Als u uw oude paspoort niet meer hebt en u hebt geen ander identiteitsbewijs, doet de gemeente onderzoek om uw identiteit vast te stellen. Hierdoor kan het langer duren voordat u uw paspoort krijgt.

LET OP:

U dient uw paspoort binnen 3 maanden na aanvraag op te halen. Indien u uw paspoort niet binnen 3 maanden ophaalt, komen de kosten voor een nieuw verzoek voor een paspoort voor uw eigen rekening.

Wat moet ik doen?

Niet persoonlijk aanvragen

Als u niet in staat bent persoonlijk een paspoort of identiteitskaart aan de balie aan te vragen, kunt u telefonisch contact opnemen met de gemeente. Samen met u bekijken we of een huisbezoek noodzakelijk of mogelijk is. In verband met corona is het niet altijd mogelijk op huisbezoek te komen.

Paspoort kwijt of gestolen

Is uw paspoort of identiteitsbewijs vermist of gestolen? Neem dan contact op met de gemeente. U hoeft geen aangifte te doen bij de politie.

Als u uw paspoort in het buitenland verliest, doet u aangifte bij de politie ter plaatse. Vraag om een schriftelijk bewijs hiervan. Dit hebt u nodig voor uw verzekering. In Nederland hoeft u geen aangifte te doen bij de Nederlandse politie. Meld bij de Nederlandse ambassade of het consulaat dat uw paspoort kwijt of gestolen is en vraag een nooddocument aan. Met het buitenlandse proces-verbaal kunt u bij de gemeente een nieuw paspoort aanvragen.

Wat kost het?

Soort paspoort 
Paspoort voor personen tot 18 jaar€ 63,40
Paspoort voor personen vanaf 18 jaar€ 83,85
Spoedprocedure (extra kosten)€ 57,05

Extra informatie

 • Als u niet de Nederlandse nationaliteit hebt, kunt u in aanmerking komen voor een vluchtelingenpaspoort of een vreemdelingenpaspoort.
 • Als u van geslacht en/of naam verandert, moet u een nieuwe identiteitskaart aanvragen.
 • Nederlanders die in het buitenland wonen, kunnen voor een ID-kaart terecht bij een groot aantal Nederlandse vertegenwoordigingen, zoals ambassades en consulaten. Klik hier voor meer informatie.

Bekijk ook: