Fietsen in de Dommelvallei

Samenwerking gemeente met ondernemers

De gemeente werkt al enkele jaren samen met een aantal ondernemers om het aantal recreanten en toeristen verder te laten stijgen. Zo is de toeristische bewegwijzering en het fietsrondje Geldrop-Mierlo gezamenlijk door hen ontwikkeld. Op dit moment worden er projecten ontwikkeld binnen het thema "verweven". Denk daarbij aan een nieuwe belevingsroute "het Katoenpad" en een meerdaags, groot evenement met de naam "Garen op de klos". 

Groen en stad

De combinatie van de ligging vlakbij Eindhoven en de bijzondere natuur- en heidegebieden is belangrijk voor toerisme en recreatie. De gemeente ligt aan de rand van de Strabrechtse heide. Ook het groene Middengebied tussen de twee kernen is belangrijk. Waarschijnlijk krijgt dit gebied de status van 'rijksbufferzone'. Dat betekent dat het groengebied blijft. Het is een belangrijke ecologische verbinding tussen Het Rijk van Dommel en Aa met onder andere Gulbergen en de Strabrechtse heide. In 2018 wordt er een recreatieve fietsverbinding gerealiseerd met daarbij een nieuwe brug over het Eindhovens kanaal. 

Attracties en highlights

Geldrop en Mierlo kennen vele attracties en highlights, die ook terug te vinden zijn op de website van onze VVV i-points. Een van die highlights is Kasteel Geldrop met haar prachtige tuinen en de kinderboerderij. Ook de Brigidakerk, het Horecaplein, Dierenrijk in Mierlo, de Standardmolen en Spa Sense zijn echte trekpleisters. Daarnaast zijn bezoeken aan recreatiegebied de Smelen, golfbaan de Gulbergen en het Weverijmuseum Geldrop een aanrader. 

Aanbod overnachtingen

Door de combinatie van groen en grote stad is er in de gemeente een groot aantal hotels, campings en B&B's. Ketens als Roompot, NH Hotels en Carlton hebben een (inter)nationale klantenkring. Geldrop-Mierlo telt jaarlijks ongeveer 320.000 overnachtingen, van toeristen en zakelijke gasten. Voor een kleine gemeente is dat aantal uniek.

Doelstellingen

De gemeente heeft de volgende doelstellingen voor de komende jaren:

  • Het rijke textielverleden terugbrengen in het straatbeeld van Geldrop en Mierlo.
  • Een aantrekkelijk park worden voor Brainport Eindhoven.
  • Oude cultuurlandschappen in het gebied versterken en de cultuurhistorische waarden beter onder de aandacht brengen (zoals de Kasteelseloop en de Molenheide).
  • Het op peil houden van een goed routesysteem (fietsen, wandelen, skaten, etc.).

Meer informatie

Hebt u een vraag? Of wilt u meer informatie over het toerisme- en recreatiebeleid? Neem dan contact op met Giel Kantelberg via telefoonnummer 040 289 38 93.

Relevante pagina’s

Documenten

Interessante websites