Hondenpoep is voor iedereen een bron van ergernis. Het hondenbeleid moet eraan bijdragen dat iedereen op een prettige manier gebruik kan maken van de openbare ruimte in Geldrop-Mierlo.

Waar mag je je hond uitlaten in Geldrop-Mierlo?

Er zijn drie soorten uitlaatgebieden. U herkent de routes, stroken en verbodsgebieden aan de gekleurde paaltjes die hier zijn geplaatst. 

Hondenuitlaatstroken 

Hebben een blauw bordje met daarop 'aangelijnd uitlaten'. U bent verplicht de hond aan te lijnen, maar u hoeft de hondenpoep niet zelf op te ruimen. De uitlaatstroken worden minstens één keer per week gereinigd met een hondenpoepzuiger.

Hondenuitlaatroutes 

Hebben een groen bordje met daarop 'losloop gebied'. Deze routes liggen vooral in het buitengebied van de gemeente. U hoeft de hondenpoep niet op te ruimen en uw hond mag hier los lopen.

Verbodsgebied

Een rood bordje (met daarop 'verboden voor honden') is een verbodsgebied voor honden. Dit zijn bijvoorbeeld speelveldjes voor kinderen.

Geen bord?

Als er geen bordje staat, geldt altijd: hond aan de lijn en de hondenbezitter ruimt de hondenpoep op. 

Hondenpoepzakjes

Er worden ook dispensers met hondenpoepzakjes aangeboden in de buurt van bekende uitlaatplekken. Deze hangen bij de prullenbakken en mag daar gratis gebruik van maken. De zakjes met hondenpoep mogen in de reguliere prullenbakken gedeponeerd worden. 

Het gaat om de volgende locaties.

Hondenlosloopvelden:

  • Jozefplein (Geldrop)
  • Toernooivelden (Geldrop)
  • Beringstraat (Geldrop)
  • Luchen (Mierlo)

Op de locaties waar de zakjes worden aangeboden, kunnen ook volle zakjes worden weggegooid. 

Boetes voor hondenpoep en niet aanlijnen

Voor het uitlaten van de hond in een verbodsgebied geldt een boete van 150 euro. Een hond laten poepen buiten de hondenuitlaatstroken zonder de poep op te ruimen kost ook 150 euro. De hond los laten lopen buiten de hondenuitlaatroutes kost 100 euro. En niet in het bezit zijn van een hondenpoepschepje, hondenpoepzakje of ander ruimmiddel (let op een zakdoek is geen geldig ruimmiddel) kost 100 euro. Bovenop de boetes komen ook nog 9 euro administratiekosten.

Meer informatie hondenbeleid

Heeft u een vraag of wilt u meer informatie over het hondenbeleid? Neem dan contact op met Robijn Andringa. Heeft u een klacht over hondenpoep? Dan kunt u dit melden via het formulier Melding Openbare Ruimte of via de BuitenBeter App.

Relevante pagina's

Relevante websites