Geldrop-Mierlo heeft diverse monumenten in haar gemeente. 

Rijksmonumenten

Bij rijksmonumenten gaat het om gebouwen en terreinen die meer dan 50 jaar geleden gebouwd of aangelegd zijn en die voor Nederland als geheel belangrijk zijn.

Provinciale monumenten

Bij provinciale monumenten gaat het om gebouwen en terreinen die voor de provincie van belang zijn. Geldrop-Mierlo heeft geen provinciale monumenten.

Gemeentelijke monumenten

Bij gemeentelijke monumenten gaat het om gebouwen en terreinen die voor de gemeente belangrijk zijn. Een bouwwerk of terrein krijgt de status van gemeentelijk monument als het voldoet aan de monumentenverordening. 

Rondleiding langs de monumenten met 'Rondje Geldrop-Mierlo'

Het hele jaar door is het mogelijk om een rondleiding met gids door het centrum van Geldrop aan te vragen. Dit geldt voor groepen en individuen. De stichting 'Rond Geldrop-Mierlo' organiseert deze (stads)wandeling. Het Rondje Geldrop brengt u langs veel historisch interessante locaties, zowel gemeentelijke als rijksmonumenten. Natuurlijk zijn er de nodige anekdotes te vertellen. U loopt tijdens de rondleiding onder meer langs het kasteel, de kasteeltuin, de Brigidakerk en langs opvallende panden in onder andere de Hofstraat en de Grote Heuvel. De rondleiding duurt ongeveer 90 minuten.
Voor gezinnen met kinderen is er een speciale "doe-rondleiding" in de vorm van een speurspel. 

Inlichtingen en aanmelden  

Wilt u meer informatie of zich aanmelden voor stichting Rondje Geldrop-Mierlo? Neem dan contact op met coördinator Anneke Scheepers via telefoonnummer 040 286 35 12 of voorzitter Dolf de Kock via telefoonnummer 040 285 55 43.