Besluitenlijst 13 mei 2025

Aanwezig

de heer J.C.J. van Bree, burgemeester, de heer F.J.M.C. Stravers, wethouder, de heer J.A.T.M. van de Laar, wethouder, mevrouw M.J. Sanders - de Jonge, wethouder, de heer G.J.A.H. van Gestel, wethouder, de heer N.J.H. Scheltens, gemeentesecretaris, mevrouw N. van der Werf, notulist

Afwezig

de heer P.J. Looijmans, wethouder

1

 

Besluitenlijst openbare collegevergadering d.d. 6 mei 2025

De besluitenlijst van de openbare collegevergadering d.d. 6 mei 2025 wordt conform vastgesteld. 

2

 

Adviesnota Zienswijze ontwerpbegroting 2026-2029 Dienst Dommelvallei (DDV)

De gemeente Geldrop-Mierlo heeft als deelnemer aan de Gemeenschappelijke Regeling Dienst Dommelvallei (DDV) de mogelijkheid een zienswijze in te dienen op de meerjarenbegroting 2026–2029. De zienswijzeprocedure stelt gemeenten in staat om op formele wijze te reageren op de inhoud en financiële consequenties van de voorgestelde begroting, voordat deze definitief wordt vastgesteld door het Algemeen Bestuur van de DDV. De gemeenteraad wordt hierbij gevraagd de conceptzienswijze vast te stellen. Deze wordt vervolgens ter kennis gebracht aan het Dagelijks bestuur van de DDV. De zienswijze moet uiterlijk 25 juni 2025 worden ingediend.

Het college besluit:
1. Het raadsvoorstel Zienswijze conceptbegroting 2026-2029 Dienst Dommelvallei (DDV) met daarin de volgende beslispunten, ter besluitvorming voor te leggen aan de raad: 
1. Kennis te nemen van de conceptbegroting DDV 2026-2029 en bijbehorende stukken; 
2. De bijgevoegde zienswijze op de conceptbegroting DDV 2026-2029 vast te stellen en door te zenden aan het dagelijks bestuur DDV;
3. Te besluiten om de financiële gevolgen, na vaststelling in het AB, voor de gemeente Geldrop-Mierlo te verwerken in de programmabegroting 2026 en meerjarenraming 2027-2029.

3

 

Informatienota Agendaverzoek cie. Ruimte

Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden en beschikt iedere gemeente in Nederland van rechtswege over één omgevingsplan. Dit betreft het zogenaamde tijdelijke omgevingsplan dat bestaat uit alle geldende bestemmingsplannen (beheersverordeningen), alsmede regels die van het Rijk naar de gemeente verhuizen (zgn. bruidsschat) en bepaalde regels uit gemeentelijke verordeningen. Alle gemeenten staan voor de opgave om dit tijdelijk omgevingsplan om te zetten naar een nieuw, volwaardig omgevingsplan dat aan alle wettelijke eisen voldoet. Hiervoor hebben we tot uiterlijk 1 januari 2032 de tijd. Conform het eerder vaststelde Plan van Aanpak kiezen we ervoor om deze transitie stapsgewijs en (in hoofdzaak) gebiedsgericht aan te pakken. Hierbij worden we begeleid door bureau BügelHajema. Het eerste deelgebied voor het nieuwe omgevingsplan is de woonwijk Genoenhuis in Geldrop. Volgens planning willen we deze eerste wijziging van het omgevingsplan begin 2026 ter vaststelling aan de raad voorleggen. Om de raad aan de voorkant te betrekken, stellen wij voor om op 3 juni a.s. de commissie Ruimte nader te informeren over de opgave en onze aanpak en te presenteren waar we nu staan. De commissieleden worden gevraagd hierop hun wensen, aandachtspunten en ideeën mee te geven, zodat we het proces vanaf het begin samen vormgeven.

Het college besluit bijgaand agendaverzoek door te geleiden naar de commissie Ruimte.

4

 

Collegevoorstel tweede presentatie programmatische aanpak woningbouw

Eind 2024 is door adviesbureau AT Osborne in samenwerking met de Taskforce Wonen van onze gemeente gewerkt aan een programmatische aanpak voor de woningbouwopgave. De programmatische aanpak kan zorgen voor meer sturing en meer samenhang in de woningbouwportefeuille. Een eerste presentatie is reeds op 10 maart 2025 gegeven.

Het college besluit bijgevoegd agendaverzoek door te geleiden naar de commissie Ruimte.

5

 

CPT Adviesnota collegevoorstel Actualisatie APV 2025

Vanwege nieuwe ontwikkelingen is het wenselijk dat de Algemene plaatselijke verordening (hierna: APV) wordt geactualiseerd.

Het college besluit:
1. In te stemmen met de APV 2025; 
2. Het raadsvoorstel APV 2025 ter besluitvorming voor te leggen aan de raad; 
3. De raad voor te stellen de APV 2024, laatstelijk gewijzigd bij raadsbesluit van 16 september 2024, in te trekken vanaf de datum dat de APV 2025 in werking treedt; 4. Het geactualiseerde uitvoerings- en aanwijzingsbesluit, behorende bij de geactualiseerde APV, vast te stellen.

6

 

Collegevoorstel Raadsinformatiebrief MOTIE extra kunstgrasveld MIFANO

Eind 2024 brachten de fractievoorzitters van politieke partijen uit Geldrop-Mierlo een bezoek aan voetbalvereniging MIFANO, op uitnodiging van het bestuur van MIFANO. De voetbalvereniging geeft aan de afgelopen jaren meerdere malen problemen te hebben gehad met een tekort aan veldcapaciteit. Hierdoor hebben zij een groot aantal trainingen moeten annuleren. Dit ten koste van de sport en beweegtijd van hun leden. De grootste reden van het tekort aan veldcapaciteit is volgens het bestuur niet het aantal velden, maar de klimatologische omstandigheden waar we de afgelopen jaren mee te kampen hebben gehad. De oplossing voor het probleem ligt volgens MIFANO in het ombouwen van een van de natuurgrasvelden naar een kunstgrasveld. In een motie van DPM, CDA, SAMEN en DGG van 27 januari 2025 werd het college verzocht te onderzoeken of er daadwerkelijk behoefte is aan een tweede kunstgrasveld voor MIFANO. Op 16 april leverde Green Engineers een adviesrapport op naar aanleiding van deze vraagstelling. Dit rapport geeft aanleiding om de situatie op sportpark de Ark nader te onderzoeken en in gesprek te gaan met de betrokken partijen.

Het college besluit in te stemmen met het doorgeleiden van bijgevoegde raadsinformatiebrief naar de gemeenteraad van Geldrop-Mierlo.

7

 

Collegevoorstel Beantwoording Art. 36 vragen 2025.36.014 van SAMEN over Tariefwijziging milieustraat

SAMEN stelt art.36-vragen over de recente beleidswijziging om het ontmoedigingstarief voor natte matrassen af te schaffen. Sinds 1 januari 2024 is de Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid (UPV) voor matrassen van kracht. Dat betekent dat de kosten voor verwerking van deze afvalstroom volledig door de producenten bekostigd wordt. Net als alle andere afvalstromen waar geen verwerkingskosten voor zijn, kunnen matrassen gratis aangeboden worden op de milieustraat. Voorwaarde voor de verwerking van matrassen is dat deze droog aangeboden worden. Om dit te bewerkstelligen is in overleg met Cure sinds 1 januari 2024 alleen voor natte matrassen een ontmoedigingstarief van €20 ingesteld, als financiële prikkel om de matrassen droog aan te bieden. De beleidswijziging voor natte matrassen per 1 januari 2024 kwam niet ten goede aan de uniformiteit tussen de Cure-gemeentes en het terugdringen van zwerfafval. Daarom is begin maart 2025, in overleg met Cure, besloten het eerder ingestelde ontmoedigingstarief voor natte matrassen terug te draaien. Hierdoor kunnen simpelweg alle matrassen nu kosteloos worden aangeboden op de milieustraat. Deze versimpelde regeling is een stuk eenvoudiger te communiceren naar inwoners.

Het college besluit:
1. In te stemmen met de bijgevoegde beantwoording op de schriftelijke vragen van SAMEN;
2. Beantwoording via de griffie door te sturen naar de gemeenteraad.

8

 

Uitnodigingen te bespreken in de collegevergadering d.d. 13 mei 2025

De uitnodigingen worden voor kennisgeving aangenomen.

9

 

Overzicht representatie college vanaf 13 mei 2025

Het overzicht representatie wordt voor kennisgeving aangenomen.