Aanwezig

de heer J.C.J. van Bree, burgemeester, de heer F.J.M.C. Stravers, wethouder, de heer G.M.J. Jeucken, wethouder, de heer J.A.T.M. van de Laar, wethouder, de heer P.J. Looijmans, wethouder, mevrouw M.J. Sanders - de Jonge, wethouder, de heer N.J.H. Scheltens, gemeentesecretaris.

1

 

Besluitenlijst openbare collegevergadering d.d. 8 november 2022

De besluitenlijst van de openbare collegevergadering van 8 november 2022 wordt conform vastgesteld.

2

 

Collegevoorstel beantwoording art. 36 vragen SAMEN Veilingterrein

Beantwoording art.36 vragen SAMEN over het Veilingterrein.

Het college besluit:

  1. In te stemmen met de beantwoording van de art.36 vragen van SAMEN over het Veilingterrein
  2. De beantwoording aan de gemeenteraad te verzenden.

3

 

Adviesnota Interbestuurlijk Toezicht (IBT) Omgevingsrecht

De provincie houdt systematisch toezicht op de uitvoering van wettelijke taken door de gemeenten. Dit Interbestuurlijk Toezicht (IBT) heeft onder andere betrekking op het domein omgevingsrecht. Binnen gemeente Geldrop-Mierlo worden de taakvelden vergunningen, toezicht en handhaving jaarlijks beoordeeld. Wij ontvingen van de provincie de ‘Beoordeling IBT 2022’.

Het college besluit:

  1. Kennis te nemen van de beoordeling van het IBT;
  2. In te stemmen met verzending van de raadsinformatiebrief.

4

 

Raadsinformatiebrief ODZOB tekort 2022

In deze raadsinformatiebrief wordt de raad geïnformeerd over het geprognotiseerd tekort van de ODZOB voor het lopende jaar (2022) van bijna € 2 miljoen. Het geprognotiseerde tekort is veel groter dan verwacht. Er was rekening gehouden met de financiële gevolgen van het traject Grip op de samenwerking (indicatief circa € 1 miljoen). Daarnaast wordt de ODZOB nu ook met nieuwe zaken geconfronteerd. Zo zijn de gevolgen van de huidige loon- en prijsontwikkelingen zeer groot en ongekend. Dat geldt ook voor het hoge ziekteverzuim waar de ODZOB in 2022 mee geconfronteerd wordt. Het tekort dat voortvloeit uit de Bestuursrapportage 2022 kan (eenmalig) worden afgedekt door een onttrekking uit de algemene reserve. Daarmee zijn de problemen nog niet voorbij. De geschetste nieuwe ontwikkelingen (hoge inflatie en hoog ziekteverzuim) werken ook door in de nabije toekomst. Een verzoek om aanvullende middelen voor 2023 lijkt tegen deze achtergronden onontkoombaar. Daarnaast zullen deze ontwikkelingen ook tot uiting komen in de binnenkort op te stellen ontwerpbegroting 2024 van de ODZOB.

Het college besluit in te stemmen met bijgaande raadsinformatiebrief en deze door te geleiden naar de raad.

5

 

Adviesnota aanwijzing waardevolle bomen Geldrop en Mierlo

Op 31 mei van dit jaar heeft u ingestemd met het voornemen om de bomen zoals opgenomen in de bijlage Waardevolle bomen, op te nemen op de waardevolle bomenlijst. De belanghebbenden zijn hierover per brief geïnformeerd. Gedurende zes weken was er gelegenheid een zienswijze in te dienen. Hiervan is door zestien personen gebruik gemaakt. Deze adviesnota dient tot het nemen van een definitief besluit (met inbegrip van het reageren op de zienswijzen).

Het college besluit:

  1. Kennis te nemen van de ingekomen zienswijzen op het voornemen om bomen aan te wijzen als waardevolle boom.
  2. In te stemmen met de reacties op de ingediende zienswijzen zoals opgenomen in bijgevoegde Inspraaknotitie.
  3. In te stemmen met de ambtshalve wijzigingen.
  4. De waardevolle bomenlijst gewijzigd vast te stellen.
  5. Het afdelingshoofd te mandateren tot het ondertekenen van de brieven, opgesteld naar bijgevoegde voorbeeldbrief en aangepast naar de individuele situatie.

6

Adviesnota Procesvoorstel nieuw cultuurprogramma

In de (concept) Begroting 2023 staat opgenomen dat een nieuw cultuurprogramma vanaf 2023 zal ingaan en ook in het Doelstellingenakkoord wordt hierover gerept. In dit voorstel staat omschreven hoe de totstandkoming zal worden opgepakt en welke inhoudelijke aspecten alvast als richtinggevend voor het plan/programma zullen gelden. Tevens wordt hier voorgelegd hoe we alvast in 2022 ermee aan de slag willen gaan.

Het college besluit kennis te nemen van het procesvoorstel nieuw cultuurprogramma 2023-2026.

7

Adviesnota Plan van Aanpak Kwaliteitskader Geweld Hoort Nergens Thuis

Om gemeenten in staat te stellen te bepalen of hun lokale (wijk)teams voldoende zijn ingericht om te komen tot een effectieve signalering en aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling en te bepalen waar dit versterking behoeft, heeft de VNG, ondersteund door het programma Geweld hoort nergens thuis (GHNT), het kwaliteitskader werken aan veiligheid voor lokale teams en gemeenten ontwikkeld. Het kwaliteitskader is ontworpen door de landelijke programmagroep GHNT in samenwerking met de lokale teams in Veilig Thuis organisaties. Het onderhavigePlan van Aanpakvan gemeente Geldrop-Mierlo (d.d. 10 oktober 2022) is een uitwerking van de gezamenlijk ingevulde scanen analysevan het Kwaliteitskader “Werken aan veiligheid voor lokale (wijk)teams”en verlengt daarmee eerdere versies van het Kwaliteitskader voor onbepaalde tijd. Naast de zelfscan, zijn andere lokale en regionale aanverwante speerpunten (zoals bijvoorbeeld de regiovisie en de GHNT-visie en het uitvoeringsplan) aan dit plan toegevoegd. Zodoende is er met de beschrijving van 9 kwaliteitsstandaarden een compleet beeld van de aanpak huiselijk geweld, kindermishandeling en ouderenmishandeling ontstaan.De gemeente is al actief met het tegengaan van huiselijk geweld en kindermishandeling en met deze adviesnota wordt het werken aan veiligheid door de lokale teams in onze gemeente bezegeld, geborgden kan met de uitvoering van het plan om de verbeteracties door te voeren, worden aangevangen.

Het college besluit:

  1. Het Plan van Aanpak Kwaliteitskader (aandachtsfunctionaris) vast te stellen: Werken aan veiligheid voor Lokale Teams gemeente Geldrop-Mierlo
  2. Akkoord te gaan met de RIB met het Plan van Aanpak (ter kennisname) en deze doorsturen aan de gemeenteraad

8

Collegevoorstel DD accountantscontrole 2022

Voordat de accountant start met de controle van de jaarrekening 2022, is het nodig om het controleprotocol 2022 inclusief normenkader vast te stellen.

Het college besluit:

  1. Kennis te nemen van het controleprotocol 2022 inclusief normenkader 2022;
  2. Kennis te nemen van het raadsvoorstel.

9

Collegevoorstel 2e Bestuursrapportage 2022 Dienst Dommelvallei

Het Algemeen Bestuur van Dienst Dommelvallei rapporteert iedere 4 maanden aan de raden en colleges van de deelnemende gemeenten over afwijkingen in de bedrijfsvoeringstaken. Via deze rapportage rapporteren zij over de afwijkingen over de eerste 8 maanden van 2022. De 2e Bestuursrapportage 2022 van Dienst Dommelvallei geeft geen aanleiding tot een begrotingswijziging. Deze bestuursrapportage wordt doorgestuurd naar de gemeenteraad.

Het college besluit de 2e Bestuursrapportage 2022 Dienst Dommelvallei voor kennisgeving aan te nemen.

10

Adviesnota raadsvoorstel wijziging (aanvulling) Erfgoedverordening 2023 (Omgevingswet)

Aan de ’Erfgoedverordening gemeente Geldrop-Mierlo 2023' moeten alsnog indieningsvereisten wor-den toegevoegd voor aanvragen omgevingsvergunning die betrekking hebben op gemeentelijke mo-numenten of gebouwen in beschermde dorpsgezichten. Nieuwe landelijke regelgeving (Omgevings-wet) blijkt daarin niet meer te voorzien.

Het college besluit:
  1. Bijgevoegd raadsvoorstel tot wijziging (aanvulling) van de ‘Erfgoedverordening gemeente Geldrop-Mierlo 2023’, zoals vastgesteld op 7 juni 2022, vast te stellen.
  2. Bijgevoegd raadsvoorstel en concept raadsbesluit tot wijziging (aanvulling) van de ‘Erfgoedverordening gemeente Geldrop-Mierlo 2023’, zoals vastgesteld op 7 juni 2022, naar de gemeenteraad door te geleiden ter vaststelling.

11

Adviesnota Voortgang en evaluatieproces Heppie (t)Huis

Heppie (t)Huis is de speciale en prominente zorgvoorziening voor jeugdigen in Geldrop-Mierlo die effectief in 2019 is gestart en die in 2023 het laatste projectjaar zal kennen. De gemeenteraad heeft in 2017 besloten zich vanaf de opening voor 5 jaar te committeren aan deze voorziening. Tussentijds, in de afgelopen jaren, heeft de organisatie zich verantwoord in rapportages, welke ook met de raad zijn gedeeld. Middels deze adviesnota wordt ook de mei-rapportage met de raad gedeeld.Om te kunnen bepalen hoe we vanaf 1 januari 2024 verder willen met deze voorziening, is het goed om de voorziening te evalueren en een evaluatieproces af te spreken.Daar handelt deze adviesnota ook over.

Het college besluit

  1. In te stemmen met de methodiek van evaluatie van Heppie Thuis zoals opgenomen in de raadsinformatiebrief.
  2. Akkoord te gaan met bijgevoegde raadsinformatiebrief en deze te versturen naar de gemeenteraad.

12

Kwartaalrapportage TF SD Q3 2022

Ieder kwartaal wordt de raad geïnformeerd over de voortgang van de taskforce sociaal domein. Door de softwareproblemen in het begin van dit jaar is er in 2022 nog geen kwartaalrapportage gestuurd. Bijgevoegd is de voortgangrapportage over de eerste drie kwartalen van 2022.

Het college besluit:

  1. In te stemmen met de inhoud van bijgevoegde kwartaalrapportage Taskforce Sociaal Domein Q3 2022.
  2. Deze door te sturen naar de raad middels een RIB. Als de raad er aanleiding toe vindt kan zij besluiten deze te agenderen om inhoudelijk te bediscussiëren
  3. In plaats van dat het college maandelijks geïnformeerd wordt over de voortgang van de taskforce SD de frequentie aan te passen naar ieder kwartaal.

13

Adviesnota Lichtmastreclame

Op 25 oktober is deze adviesnota aangehouden. In overleg met de wethouder is de adviesnota aangepast. In 2011 is er een concessieovereenkomst aanbesteed voor het exploiteren van lichtmastreclame in de gemeente gedurende 10 jaar. De firma NPB Media heeft destijds de concessie gegund gekregen voor een looptijd 10 jaar. De looptijd is vervolgens tweemaal met één jaar verlengd en loopt af na 31 december 2022. Bij aanvang van het contract waren er 40 lichtmastreclames aanwezig in de gemeente en gedurende de looptijd is het animo afgenomen en is dit teruggelopen naar 17 stuks. Het aflopen van het contract biedt nu de mogelijkheid om, conform het contract, alle lichtmastreclames te laten verwijderen. Vervolgens kan een nieuwe overeenkomst voor lichtmastreclame opgesteld worden en volgens de aanbestedingswet op de markt gezet worden. Welke procedure hiervoor doorlopen moet worden zal nader onderzocht worden.

Het college besluit:

  1. Het contract 2011-33 en de overeengekomen verlengingen conform contract te beëindigen;
  2. Een nieuw contract voor lichtmastreclame op de markt te brengen conform de aanbestedingswet;
  3. De ondernemers met lopende contracten te informeren over dit besluit.

14

Uitnodigingen te bespreken in collegevergadering d.d. 15 november 2022

De uitnodigingen worden voor kennisgeving aangenomen.

15

Overzicht representatie college vanaf 13 november 2022

Het overzicht representatie wordt voor kennisgeving aangenomen.