Besluitenlijst 29 april 2025

Aanwezig

de heer J.C.J. van Bree, burgemeester, de heer F.J.M.C. Stravers, wethouder, de heer J.A.T.M. van de Laar, wethouder, de heer P.J. Looijmans, wethouder, mevrouw M.J. Sanders - de Jonge, wethouder, de heer G.J.A.H. van Gestel, wethouder, de heer N.J.H. Scheltens, gemeentesecretaris, mevrouw N. van der Werf, notulist

1

 

Besluitenlijst B&W-vergadering d.d. 22 april 2025

De besluitenlijst van de openbare collegevergadering van 22 april 2025 wordt conform vastgesteld.

2

 

Adviesnota DVO bijzondere bijstand met GR Senzer

Sinds 2015 hebben de zeven gemeenten uit de arbeidsmarktregio Helmond, Geldrop-Mierlo en Peelgemeenten taken uit de Participatiewet, en de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) regionaal belegd in de gemeenschappelijke regeling Senzer (hierna: GR Senzer). 

Per 1 januari 2023 voert Senzer de Participatiewet uit op basis van delegatie. Voor onderdelen van de bijzondere bijstand, individuele inkomenstoeslag en studietoeslag zijn de uitvoeringstaken niet formeel vastgelegd. 

Dit voorstel beoogt de formalisering van de uitvoering van deze diensten door Senzer via een dienstverleningsovereenkomst (DVO) met terugwerkende kracht per 1 januari 2025. De formalisering betekent ook dat de uitvoeringskosten die hiermee gepaard gaan vanaf 1 januari 2025 doorbelast gaan worden aan gemeente Geldrop-Mierlo. Voorheen werden alleen de daadwerkelijke uitkeringen doorgerekend.

Het college besluit:
1. In te stemmen met de bijgevoegde dienstverleningsovereenkomst (DVO) voor de periode 2025-2027; 
2. Het bijbehorende mandaatbesluit vast te stellen; 
3. De kosten van € 20.928,- per jaar exclusief btw te dekken uit FCL 6630002 Bijzondere Bijstand en als dekking van deze kosten het benodigde budget van FCL 6650001 participatie projecten hiervoor over te hevelen en dit te verwerken in de 1ste turap 2025.

3

 

Collegevoorstel Aanvraag machtiging opschorting overbrenging bouwvergunningen

Gemeenten moeten op grond van de Archiefwet 1995 verleende bouwvergunningen na 20 jaar overbrengen naar het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven (RHCe). Zolang de bouwvergunningen niet zijn overgedragen, is er sprake van een onrechtmatigheid met name omdat de vergunningen niet openbaar raadpleegbaar zijn. Zowel het RHCe als het Interbestuurlijk Toezicht (IBT) van de provincie zien hierop toe. Het college vraagt bij deze machtiging aan bij het Gedeputeerde Staten van de provincie voor opschorting van de overbrenging van de bouwvergunningen voor 5 jaar.

Het college besluit om aan gedeputeerde staten van de provincie een machtiging voor opschorting overbrenging bouwvergunningen aan te vragen.

4

 

Adviesnota Hulst 124

In overleg met de ontwikkelaar Ruimte voor Ruimte zijn we de herontwikkeling van Hulst 124 aan het verkennen. Het doel is om het huidig agrarisch perceel te transformeren naar zowel woningbouw als passende natuurinrichting. Er wordt 1,3 hectare agrarische grond verkocht aan gemeente Geldrop-Mierlo, voor natuurontwikkeling. Voor de herontwikkeling zijn er twee scenario’s geschetst hoe de inrichting van Hulst 124 verder kan worden uitgewerkt: Scenario 1 betreft lintbebouwing, waarbij aan de bestaande weg woningen worden toegevoegd. Scenario 2 kiest voor een erfbebouwing, waarbij woningen worden gerealiseerd aan een nieuw te ontwikkelen boerenerf. 
Wij vragen het college een keuze te maken tussen beide scenario’s.

Het college besluit:
1. In te stemmen met woningbouw gepaard met een goede landschappelijke inpassing op deze locatie Hulst 124.
2. In te stemmen met scenario 1: type lintbebouwing voor Hulst 124.

5

 

Adviesnota Uitvoeringsbesluit Afvalstoffenverordening

In 2022 is de ‘Afvalstoffenverordening Geldrop-Mierlo 2021’ vastgesteld. Bij een nieuwe verordening hoort een uitvoeringsbesluit. Door omstandigheden was voor deze afvalstoffenverordening nog niet een uitvoeringsbesluit vastgesteld. Het vaststellen van het uitvoeringsbesluit is een bevoegdheid van het college van burgemeester en wethouders.

Het college besluit:
1. Het ‘Uitvoeringsbesluit Afvalstoffenverordening gemeente Geldrop-Mierlo 2025’, behorende bij de ‘Afvalstoffenverordening Geldrop-Mierlo 2021’ vast te stellen. 
2. De huidige locaties voor afvalcontainers als aangewezen locaties te bestendigen. 
3. De ‘Uitvoerings- en aanwijzingsbesluiten voor de Afvalstoffenverordening met bijlage’, zoals vastgesteld op 27 juli 2004, in te trekken. 
4. Dit besluit bekend te maken op ‘overheid.nl’.

6

 

Adviesnota beslissing op bezwaar toestaan parkeren 2 wielen op trottoir

Het college van burgemeester en wethouders heeft op 8 februari 2024 met een verkeersbesluit besloten om het toe te staan om met twee wielen op het trottoir te parkeren in de Griendstraat, ’t Geluk
en de Ziggenstraat in Geldrop. Deze verkeersbesluiten zijn op 8 februari 2024 gepubliceerd in het gemeenteblad (nr. 54938, 55612, 55615).

Op 4 maart 2024, 11 maart 2024, 12 maart 2024, 13 maart 2024, 14 maart 2024, 15 maart 2024, 18 maart 2024, 20 maart 2024, 21 maart 2024, 26 maart 2024 en 27 maart 2024 zijn tegen deze
verkeersbesluiten bezwaarschriften ingediend. Deze bezwaarschriften zijn op 13 mei 2024 behandeld in een zitting van de Commissie Bezwaarschriften.
De bezwaarschriften zijn samengevat in het verweerschrift van het college (bijlage 6) en het advies van de Commissie voor bezwaarschriften (bijlage 7).

Met deze adviesnota wordt het college van burgemeester en wethouder geadviseerd over de te nemen beslissing op bezwaar

Het college besluit:
1. De bezwaarschriften van de bezwaarmakers genoemd onder B1 en B2 in bijlage 4 van deze adviesnota niet-ontvankelijk te verklaren.
2. De bezwaarschriften van de bezwaarmakers onder A in bijlage 4 van deze adviesnota ontvankelijk te verklaren.
3. De bestreden besluiten te herroepen en de beslissing op bezwaar vast te stellen.

7

 

Adviesnota beslissing op bezwaar verkeersbesluit 2024-19 GPP op kenteken

Het college van burgemeester en wethouders heeft op 23 mei 2024 met een verkeersbesluit besloten een individuele gehandicaptenparkeerplaats op kenteken in te richtingen ter hoogte van de Ellenaar 5 in Mierlo. Dit verkeersbesluit is op dezelfde dag gepubliceerd in het gemeenteblad (nr. 223748). 

Op 11 juni 2024 is tegen het verkeersbesluit een bezwaarschrift ingediend. Dit bezwaarschrift is op 25 november 2024 behandeld in een zitting van de Commissie Bezwaarschriften. 

Met deze adviesnota wordt het college van burgemeester en wethouder geadviseerd over de te nemen beslissing op bezwaar.

Het college besluit:
1. Het bezwaar van 11 juni 2024 ontvankelijk te verklaren.
2. Het bestreden besluit in stand te laten en de beslissing op bezwaar vast te stellen.

8

 

Adviesnota beslissing op bezwaar Grote Bos

Op 13 november 2024 heeft het college van burgemeester en wethouders per brief gereageerd op het verzoek van de heer Bax (hierna bezwaarmaker) voor het aanbrengen van geluid reducerend asfalt en
het instellen van een vrachtwagenverbod in de Grote Bos in Geldrop.

Op 6 december 2024 heeft de bezwaarmaker een bezwaarschrift ingediend op dit besluit. Dit bezwaarschrift is op 10 februari 2025 behandeld in de zitting van de Commissie Bezwaarschriften.

Met deze adviesnota wordt het college van burgemeester en wethouders geadviseerd over de te nemen beslissing op bezwaar.

Het college besluit:
1. Het bezwaar ten aanzien van het onderdeel ‘geluid reducerend asfalt’ niet-ontvankelijk te verklaren.
2. Het bestreden besluit voor het weigeren om een vrachtwagenverbod in stand te laten en de beslissing op bezwaar vast te stellen.

9

 

Adviesnota zienswijze op ontwerpbegroting 2026 VRBZO

Het Dagelijks Bestuur van Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost (VRBZO) heeft bijgaande ontwerpbegroting 2026 toegezonden aan de raden van de deelnemende gemeenten met het verzoek om voor 8 juni 2025 hierop een zienswijze kenbaar te maken. Op grond van de Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost is het bestuur verplicht de raden van de deelnemende gemeenten in de gelegenheid te stellen om een zienswijze kenbaar te maken over de ontwerpbegroting.
Het bestuur betrekt de ingediende zienswijzen bij de voorbereiding van de besluitvorming over de begroting in het Algemeen Bestuur. 
Besluitvorming in het Algemeen Bestuur is gepland op 2 juli 2025.

Het college besluit:
1. In te stemmen met het raadsvoorstel zienswijze op ontwerp 1e wijziging begroting 2025 Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost, waarin de volgende beslispunten aan de raad worden voorgelegd: 
1. Kennis te nemen van de ontwerpbegroting Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost 2026; 
2. De opgestelde zienswijze op de ontwerpbegroting Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost 2026 vast te stellen.

10

 

Advies inzake bezwaarschrift inzake afwijzing urgentiebeschikking

Bij besluit van 20 januari 2025 is de aanvraag van bezwaarde voor een urgentiebeschikking afgewezen. Tegen dit besluit is een bezwaarschrift ingediend. Het bezwaarschrift is door u in handen gesteld van de commissie voor bezwaarschriften (hierna te noemen: commissie). Op 31 maart 2025 heeft de commissie geadviseerd het bestreden besluit in stand te houden en geen urgentie te verlenen.

Het college besluit:
1. Het bezwaarschrift ontvankelijk te verklaren;
2. Het bezwaarschrift ongegrond te verklaren en het bestreden besluit in stand te laten en geen urgentie te verlenen.

11

 

Uitnodigingen, te bespreken in B&W-vergadering d.d. 29 april 2025

De uitnodigingen worden voor kennisgeving aangenomen.

12

 

Overzicht representatie vanaf 29 april 2025

Het overzicht representatie wordt voor kennisgeving aangenomen.